tiistai 29. joulukuuta 2015

Tonnikalatapaksilla uuteen vuoteen


* * * 


For English please see here

* * * 

Muistatte ehkä, kuinka minun oli tarkoitus matkustaa Andalusiaan ja tutustua sherrytiloille? Mutta kuinka Lähi-itä ja kolmas intifada lopulta voittivat? Seuraavissa postauksissa siirrytään taas sinne (ja seuraavaan viinitilavierailuun!), mutta kyllä pikainen makumatka Andalusiaan lienee nyt paikallaan. 

Joko siellä on uuden vuoden tarjoilut hikoiltu valmiiksi? Entä jos kattaisit pöydään täyteen tapaksia? Ja aloittaisit illan vaikka sherryllä (ennen sen shampanjan auki poksahtamista)? Tämä resepti on siihen nimittäin ihan omiaan. 

Tonnikalatahnakuorrutteiset crostinit ovat yksi Baskimaassa pintxoina tunnettujen tapasten klassikko ja por que non - se on yhtä helppo ja nopea kuin on edullinenkin! Tillin voi halutessaan korvata myös joko ruohosipulilla tai persiljalla. 

Tästä tulee noin yhden patongin tarpeisiin eli n. 20-25 pintxoon

Tonnikalatapakset:

1 patonki, viistottain n. 1,5 sentin paksuisiksi siivuiksi leikattuna (ja halutessasi kevyesti paahdettuna)

2 prk tonnikalapaloja öljyssä
1,5 dl majoneesia
1,5 tl hienoksi raastettua sitruunan kuorta
1 sitruunan mehu
1 pienehkö sipuli, hienonnettuna
3 tl hienonnettua tuoretta tilliä
1 valkosipulin kynsi, hienonnettuna
suolaa, pippuria

tarjoiluun: sardellifileitä (1/ tapas) tai kapriksia tai marinoitua punasipulia

Valuta tonnikala. Sekoita muut tahnan ainekset keskenään ja kääntele joukkoon tonnikala. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa. 

Levitä tahna leipäviipaleille, koristele ja tarjoile.




Ruokajuomana sherryistä tälle kävisi parhaiten oikein kylmänä tarjoiltu Fino. Sen kylkeen käyvät myös niin oliivit kuin muutkin kala- ja äyriäisruoat - savulohesta uppopaistettuihin mustekalarenkaisiin. 

Ja mitä muuta sitä tapaspöytään kattaisi? 

Äyriäisherkuista kannattaa tsekata ainakin

- Gambas pilpil eli valkosipuliset ja chiliset jättikatkaravut




Lihaisammista herkuista puolestaan ei kannata unohtaa ainakaan

- Albondigoja eli espanjalaisia lihapullia
- Helppoa ja nopeaa chorizo-kikhernesalaattia
- Kahden raaka-aineen chorizoa punaviinissä





Ja hei - miten olisi tortilla Española, eli perunamunakas? Sen voi tarjoilla myös cocktail-kokoisina suupaloina ja vaikka chorizon kanssa kuten täällä. Niin chorizon kaltaiset mausteiset ja suolaiset makkarat kuin tortilla Española puolestaan viihtyvät pehmeämmän makuisen Cream- sherryn seurassa (tässä siihen hyvä suositus!)

Eikä tapaspöytää ilman ihanaa espanjalaista kinkkua! Kinkkujen sekä aurinkokuivattujen (tai uunikuivattujen!) tomaattien ja muiden vähän etikkaisempien makujen kaveriksi kannattaa kokeilla makeampaa Oloroso Blend Mediumia, kuten vaikka tätä ihanuutta. 

Lisää tapasreseptejä löydät täältä, sherryisiä reseptejä ruoanlaittoon puolestaan täältä.


_________________



SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      


Tykkäsitkö? Kerro kavereillekin!

4 kommenttia :

  1. Tapakset olisivatkin hyvä idea vuodenvaihteen ruokailuun. Onneksi mun ei tarvitse miettiä mitä tehdä vaan meillä ruokailun suunnitelusta huolehtii Armastus. Oikein ihanaa vuodenvaihdetta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oi kuinka ihanaa :-) minäkin olen ulkoistanut sen niin,että minun tehtäväni on vain saapua paikalle shampanja kainalossa :-)

      Oikein onnellista uutta vuotta sinullekin!

      Poista