sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Lihaisa salaisuus Espanjasta- secreto ananassalsalla ja Villa Maria Cellar Selection Riesling

* * * 

For English please see here

* * * 

No huh. NO HUH. Nyt jaetaan sellainen salaisuus, että oksat pois. Sen salaisuuden nimi on secreto. Secreto de Iberico, tarkalleen ottaen. Eikö kuulostakin heti niin kovin kutkuttavalta? Espanjalla on sellainen taipumus. Sillä voi vaikka tunnelmallisesti kuiskata, että "tengo la sífilis y voy a morir mañana" ja kuulija olisi ihan sulaa vahaa (ellei hän sitten ymmärrä espanjaa ja tajua sinun juuri kertoneen, että sinulla on kuppa, joka tappaa sinut heti huomenna.) Entä jos vielä kerron, että se on mahdollisesti mehukkain pala lihaa, jota koskaan olet syönyt? No niin, johan siellä heräsivät viimeisetkin korvat!

Secreto on porsaan lavan tienoilta tuleva, vatsarasvan alla piileskelevä tajuttoman mehevä lihapala. Siinä on paljon kermaisen täyteläistä, lihan pinnassa valkoisena näkyvää lihasrasvaa, mikä grillatessa sulaa pitäen lihan niin mehevänä. Mikäli sinun haciendasi takapihallasi ei möyri lauma Iberico-possuja, hankkiudu möyrimään supermarkettisi pakastealtaalle, josta sitä löytyy Familian tuoteperheestä.




Mitään erikoisosaamista ei tämä liha vaadi. Pintaan reilusti suolaa ja pippuria (halutessasi pimentónia eli savupaprikaa), kuumaan grilliin (tai parilapannulle) kolmisen minuuttia per puoli ja sitten muutaman minuutin lepo. Tätä on käytännössä mahdotonta mokata: secreton rasva antaa sille ihanan  rapean ulkopinnan ja megamehevän sisustan. 

Espanjassa perinteinen tapa on leikata se paistamisen jälkeen suikaleiksi ja tarjoilla sitruunamehulorauksen kera. Toinen vähintäänkin yhtä hyvä tapa olisi tarjoilla se vaikka romesco-kastikkeen tai romescomajoneesin kanssa. Kylkeen vaikka paahdettuja perunoita ja dios mios!

Tällä kertaa tein kaveriksi ananassalsan joka sekin valmistuu muutamassa minuutissa. Älä siis suotta vielä pistä grillikautta pakettiin- ensi viikoksi kun on luvattu helteitäkin!




Grillattu Iberico-porsaan secreto ananasasalsalla

1 pkt (n. 370 g) Iberico-possun secretoa
suolaa, pippuria

Ananassalsa:

1 pieni punasipuli, hienonnettuna
1 iso valkosipulinkynsi, hienonnettuna
1 tl tuoretta inkivääriä, hienonnettuna
1,5 limen mehu
1/2 ananas (tai 2 prk ananasviipaleita omassa mehussaan)
1/2 vihreä paprika
1 - 1,5 jalapeñoa (oman maun mukaan), hienonnettuna
1 tomaatti
1/2 puskaa korianteria
1/4 - 1/2 tl suolaa (maun mukaan)
ripaus valkopippuria

Ota liha huoneenlämpöön noin puoi tuntia ennen paistamista. Tee sillä välin salsa.

Yhdistä valkosipuli, punasipuli, inkivääri ja limemehu ja jätä pehmenemään. Valmistele sillä välin muut ainekset.

Kuutioi ananas n. sentin kuutioiksi. Tee sama paprikalle ja tomaatille, josta olet poistanut siemenet. Sekoita keskenään jalapeñon ja korianterin kanssa ja yhdistä sipuliseokseen. Tarkista maku, suolaa ja pippuroi.

Pyyhkäise lihan pinta kuivaksi, suolaa ja pippuroi reippaalla kädellä ja paista kuumassa grillissä tai parilapannussa kolmisen minuuttia per puoli. Anna vetäytyä muutaman minuutin ajan ennen tarjoilua.

Leikkaa suikaleiksi ja tarjoile limelorauksen ja ananassalsan kera.




Koska meneillään on rapujuhlakausi, löytyy kaikkien jääkaapista varmasti Rieslingiä, tuota suomalaisten lemmikkiä? Korkkaas se, sillä Riesling on tunnetusti omassa elementissään niin salsan hedelmäisen mausteisuuden kuin possun täyteläisyydenkin kanssa.

Tämänkertainen Riesling tulee poikkeuksellisesti uudesta maailmasta Uudesta-Seelannista. Aikaisemmin samalta tuottajalta on muuten esitelty blogissa aasialaisvivahteisen seesamikuorrutteisen tonnikalasalaatin kanssa paritettu Private Bin Organic Sauvignon Blanc

Villa Maria Cellar Selection Riesling (16.40€) on kuiva ja reippaan hapokas, mutta siitä löytyy Rieslingille tuttua hedelmäisyyttä, kuitenkin ilman liiallista makeutta. Siitä löytyy myös kukkeutta, mineraalisuutta ja hetken hengitettyään myös etenkin lämpimän ilmaston Rieslingeille tuttua petrolisuutta - tässä sitä tosin on vain miellyttävä häivähdys. Kokeile aperitiivina tai aasialaisittain maustetuille kala- ja äyriäisruoille.








* Yhteistyössä Familia


_________________



SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      


6 kommenttia :

  1. Hitsi, kun näytää herkulliselta !

    VastaaPoista
  2. Ai että! Näyttää niin hyvältä! Ja mun ihan lemppariviini! Tossa Villa Marian Rieslingissä on tyyliä :) Ja voi miten herkulliset kuvat! Menee kyllä must do -listalle!

    VastaaPoista
  3. Secreto on NIIIN HYVÄÄ! saatiin sitä myös kesällä testiin ja grillattuna se vei kaikkien kielen - ja sydämen mennessään :)

    VastaaPoista