maanantai 14. syyskuuta 2015

Albanian Butrint - vuosituhantista historiaa ja selfiekeppejä


* * * 

For English please see here

* * * 


Vaikka Sarandan omat kulttuurihistorialliset ansiot jäävät  varsin vähäisiksi, ei niitä tarvitse kaukaa etsiä.

Noin tunnin ajomatkan päässä Sarandasta löytyy nimittän roomalaisajalta peräisin olevan kaupungin rauniot sisäänsä kätkevä Butrintin kansallispuisto.

Vuonna 1992 Butrint lisättiin UNESCOn mailmanperintökohteisiin, joita koko maasta löytyy vain kolme.  Se onkin koko eteläisen Albanian merkittävin arkeologinen nähtävyys ja kiinnostava kohde historiasta kiinnostuneelle. Tai kenelle tahansa, jolla on selfiekeppi...
Ensimmäiset merkit asutuksesta Butrintissa ovat peräisin 900-700- luvuilta eaa. Ensin sitä asutti kreikkalainen kaonilaisten heimo. Vuonna 167 eaa roomalaiset valtasivat alueen ja siitä tuli roomalaisten protektoraatti. Tältä ajalta ovat myös peräisin parhaiten säilyneet rakennelmat. 

Alueelta löytyy niin pakanapyhättö, kylpylä, amfiteatteri, varhainen kristillinen kirkko, suihkulähde kuin palatsirakennelmia. Koko alueen kiertämiseen (ja niiden saatanan selfiekeppien väistelyyn) saa kulumaan helposti parikin tuntia. 

Jos tulet tänne kesällä, tule heti aamusta ja varaudu vesipullolla- täällä tulee nimittäin todella kuuma. 


Butrintista oli tarkoitus tehdä lepopaikka Rooman sotien veteraaneille. mutta 200- luvulla maanjäristys tuhosi suuren osan kaupungista. 

900-luvulle tultaessa Butrint oli siirtynyt Bysantin hallintaan ja hätisteli normannien hyökkäyksiä valtakunnan hajoamiseen saakka. Seuraavina vuosisatoina sen herruudesta taistelivat niin Bysantti, etelä-Italian Anjou-dynastia kuin venetsialaisetkin.

1200- luvun puolivälin jälkeen Sisiliaa hallinnut kuningas Kaarle I otti hallintaansa Butrintin ja viereisen Korfun saaren, aloittaen niin muurien kuin Ison Basilikan kunnostustyöt.

Vuonna 1386 Venetsian tasavalta osti Korfun ja siinä samalla myös Butrintin (no just. Minulla on juuri ja juuri varaa bussikorttiin...) Butrint ei venetsialaiskauppiaita kuitenkaan juurikaan kiinnostanut ja alue rapistui entisestään. 

Siinä vaiheessa kun Albania itsenäistyi vuonna 1912 ottomaanivaltakunnasta, oli Butrint ollut hylättynä jo vuosisatoja. 

Ensimmäiset nykyaikaiset kaivaukset paikalla aloitettiin vuonna 1928, mutta kommunistien tullessa valtaan vuonna 1944 kansainvälinen tutkimus täällä kiellettiin. 


Kommunismin kaaduttua vuonna 1992 Butrint pääsi UNESCON maailmanperintökohteiden listalle ja uusi hallinto aloitti suunnitelmat alueen kehittämiseksi. Vuonna 2002 puisto avattiin yleisölle. 

Sarandasta Butrintiin pääsee bussilla, jonka matka-aika on noin tunti (14 kilometrin matka!) Aikataulun löydät täältä. Bussilipun hinta jää reiluun 100 lekiin eli alle euroon. Bussikuskit ovat kuitenkin Albaniassa ilmeisesti vähän niinkuin rocktähdet ja ilmaantuvat paikalle silloin kun itse haluavat eivätkä silloin, kun heidän aikataulun mukaan kuuluisi. 

Ksamilin suositun rantakohteen kautta liikennöivä bussi on myös usein ihan täynnä, joten varsin suositeltava vaihtoehto on vuokrata taksi. Edestakainen kyyti kustantaa noin parikymmentä euroa (tinkausvaraa tuossakin!) - kuskin jäädessä odottamaan muutamaksi tunniksi puiston ulkopuolelle. 

Sisäänpääsy puistoon ulkomaalaisilta 700 LEK (n. 5€)

Ai se selfiekeppikiukkuni? Kyllä: koko vierailun ajan sain varoa noiden pirullisten keksintöjen kanssa sohivia ääliöitä, jotka jostain syystä olivat vaivautuneet tänne, vuosituhantisen historian näyttämölle vain osoittaakseen sosiaalisessa mediassa, että osaavat törröttää huuliaan.

Miksi? MIKSI? 

Vai onko minusta oikeasti tullut kärttyinen keski-ikäinen vanhapiika? 

_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?      


45 kommenttia :

 1. Onpa ollut komea paikka, kun on sitä vieläkin. Epäoleellinen asia pisti silmääni: vettä lattioilla. Se antoi sellaisen maailmanlopun tunnelman, tuli mieleen 12 apinaa ja Stalker... Kuinkahan pitkään maailmanhistoriassa muuten muistetaan 2000-luvun alun selfiekautta? Että onko se kivi vai digi, joka jää? -Mutta nyt maailmanloppu sikseen, kiitoksia ihanasta kuvapläjäyksestä, minulla ropsotti kahvinkeitin ja lähden kiireettömälle kupposelle :)
  mk

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kahvihetkeä sinne :-) Joo, veikkaan että ilman niitä keppi tanassa sohottavia kanssaihmisiä kokemus olisi ollut entistäkin vaikuttavampi. Toivon todellakin, että tuollainen loputtoman itseriittoisuuden helliminen olisi hyvinkin ohikiitäväksi jäävä vaihe ihmiskunnan historiassa. Mutta väärässähän minä varmaan olen koska olen kuitenkin se keski-ikäinen känkkäränkkä :-)

   Poista
 2. Voih, mä en siis voi mennä tonne ; - )

  Mun selfiekeppini hajosi liiallisen käytön (not) seurauksena. Oikeasti ipanat hajotti sen, ja ihan hyvä niin. Ei ollut mun juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. eihän siinä mitään, mutta kun nilla ei riitä keskittymiskykyä mihinkään muuhun kuin oman naamansa tuijottamiseen eikä ne tajuaa yhtään kuinka ne ovat ihan kaikkien tiellä ihan koko ajan... (ok, mummo on nyt hiljaa... :-) )

   Poista
 3. Oh, eli ei kande mennä kun mulla ei ole keppiä ;) Mutta olipa kiva lukea näin perusteellinen kertomus, historia on mielenkiintoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. se historia herää henkiin ihan eri lailla kun sitä pääsee tuolla lailla omin silmin ihmettelemään :-)

   Poista
 4. Oi taas yksi mielenkiintoinen Unesco-kohde! Olen vasta aloittanut noita keräilemään ja tämä ei kuulosta yhtään huonolta vaihtoehdolta. Yllättävän hyvin säilynyt paikka. Menisin, vaikka saisin selfiekepistä otsaani :D

  VastaaPoista
 5. Kivan näköinen paikka! On kiinnostavaa lukea ja nähdä kuvia Albaniasta, kun aika harva on siellä käynyt. Rokkitähti-bussikuskeista en kyllä välittäisi..voisi mennä hermot. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hintatasonsakin puolesta kyllä tuolla mielellään olisi reissannut pidempäänkin!

   Poista
 6. Jos sinä olet kärttyinen vanhapiika, niin varmasti minäkin. Rauniot näyttävät, nimittäin, tosi mahtavilta ja voin kuvitella ärtymyksen, kun turret tulevat sohittamaan siellä. Sanomattakin selvää, etten minä kyseistä keppiä omista. Ehkä jotain minun narsismini tasosta kertoo, kun minun on vaikea löytää matkafotoista edes yhtä ainutta kuvaa minusta itsestäni...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tiedän juuri mitä tarkoitat. Kuulin jossain seminaarissa kuinka "me bloggaajat rakastamme selifieitä". En ymmärtänyt. Pahintahan noissa on se, että ne ihan oikeasti kiertelevät aluetta se keppi tanassa, ihan vain itseään tuijottaen.

   Poista
 7. Kiehtovan näköinen paikka. Mielenkiintoinen on historiakin! Kiitokset liikennöinti- ja hintatiedoista :)

  VastaaPoista
 8. Selfiekepit, argh! Tänä kesänä menetin niiiiin monta kertaa hermot niillä sohiviin turisteihin tuolla kaupungilla. Hienolta näyttää paikka kuitenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno paikka - shame about the people :-) Ei siinä , tottakai, jos paikalla on merkitystä, siellä on myös turisteja, Ja sen ansiosta noita paikkoja on mahdollista ylläpitää ja vaikutttaahan turistien määrä sitä kautta mm. pääsylippujen hinnoitteluun. Mutta kyllä nekin vois osata käyttäytyä ;-)

   Poista
 9. Hitsi, meidänkin selfiekeppi haluaisi mennä tuonne. Mutta onpa upea paikka! En ollut tästä koskaan kuullutkaan. Pistän kyllä korvan taakse tämän paikan, kun Albanian reissu on suunnitteilla.

  VastaaPoista
 10. Selfiekeppi on jäänyt aika pitkälti käytämättä, mutta joka ikisessä paikassa missä aasialaisia turisteja on, on myös selfiekeppejä ja törröhuulia. Lisäksi uusi vitsaus on tyypit GoPro-kameroineen ja niiden keppeineen. Niitä tungetaan kaikkialle. Välillä on vaikeaa saada kunnon kuvaa ilman että keppi ilmaantuisi sinne jostain kulmasta. :P

  Ihan aiheesta ärsyyntynyt vanhapiika siis siinä tapauksessa.

  Mutta kauniita kuvia! Ja hienoa kerrontaa. :)

  - Gia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Suuri osa kuvista oli käyttökelvottomia juuri siksi, että jostain siellä pilkistää pece -merkki ja älypuhelin. GoProt on mulla vielä kokematta... onneksi :-)

   Poista
 11. Saattaisi olla mielenkiintoinen paikka nähdä livenä.

  Btw, mikä on selfiekeppi ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletko tosissasi? Jos olet niiltä välttynyt, hyvää elämää olet viettänyt :-)

   Poista
  2. No en sentään, mutta hyvä elämää olen silti viettänyt :-) Tosiaan on noi ihmeen suosittuja, nerokas on keksijälleen ollut varsin vaatimaton idea. Itse tykkään välillä ottaa selfien järkkärillä käden toimiessa selfiekeppinä ja siitähän ei tule muuta kuin hauskoja otoksia, yleensä ei mitään järkevää kuitenkaan :-D

   Poista
 12. Ahhaahaa, saatanan selfiekepit! :D Eipä niitä näkynyt vuonna 2013 kun itse tuolla kävin. Hyvin olet onnistunut välttämään töröhuulien kuviin osumista :)

  VastaaPoista
 13. "Saatanan selfiekepit"! Niin jaan tunteesi! Minulla sellainen on, mutta en ole kertaakaan käyttänyt. On ollut monella matkalla mukana, mutta aina matkalaukussa. Minulla on liian monta esimerkkiä menneltä kesältä siitä, että jengillä jää kohde kokonaan katsomatta, kun kaikki huomio menee itsen kuvaamiseen. Noillakin raunioilla olisi luullut olevan kiinnostavampaa kuin oma naama. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. juuri tuo se on! jos ei mikään muu kiinnosta kuin se oma pärstä niin miksi ihmeessä vaivautua sen vessan peilin edestä yhtään minnekään :-)

   Poista
 14. Oma kiinnostus kyllä heräsi tota paikkaa kohtaan tai oikeastaan koko Albaniaa. Kun kävin Albaniassa viime vuonna, niin kiinnostus heräsi siihen mitä kaikkea oikeasti siellä onkaan. Jotenkin maa on niin tuntematon, että siitä ottaisi mielellään enemmänkin selvää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dhermiin suuntaisin ensi kerralla ja ehkä tuonne pohjoisempaan muutenkin. Etelässä ja rannikossa on tietty etunsa: on noita äyriäisiä :-) Albanian ruokatärpeistä tulossa vielä oma postauksensa <3

   Poista
 15. Melkoiset historian kerrostumat! Paikka kiinnostaa ja paljon. Muutenkin olen kuullut Albaniasta matkakohteena paljon hyvää.

  VastaaPoista
 16. Hep! Liityn selfie-keppivastaisten kerhoon! Sitä kapistusta ei meidän taloudesta löydy, tykkään kuvata matkoilla mielenkiintoisempia asioita kuin omaan naamaa... :D
  Tämä sen sijaan näytti mielenkiintoiselta paikalta, jota olisi kiva käydä tutkimassa lähemmin. Josko sitten joskus sen pitkään suunnitellun Kofun matkan yhteydessä?
  Taksi kuulostaa huomattavasti paremmalta vaihtoehdolta, kuin bussi - miten ihmeessa saavat menemään tunnin tuohon matkaan? Pyörälläkin olisi perillä puolessa tunnissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amen :-)

   Ihanaa Korfun-reissua - toivottavast meidän reissupostauksista löytyy hyviä vinkkejä :-)

   En todellakaan tiedä, miten matkaan saa kulumaan noin kauan - albanialaiset bussit eivät juurikaan houkuttele viihtymään yhtään pidempään kuin on pakko...!

   Poista
 17. Ostin selfiekepin Taiwanista viime vuonna ja aika vähäistä sen käyttö on ollut. :D Siis ehkä kerran olen sitä käyttänyt, haha. Voit vaan kuvitella, mitä Taipeihin saapuneet mannerkiinalaiset ja japanilaiset turistit tekivät..... Huhh!!! No, ilmeisen hyvin takovat rahaa nämä selfiekeppitehtailijat tuollapäin.

  Ps. IHan mahtava paikka tuo Albania. Kiinnostaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmisiltä jää niin paljon näkemättä niiden ympäriltä kun ne vain tuijottavat omaa naamaansa. Sääli. Mutta koska tuli vähän huono omatunto voimallisista sanoistani, niin seuraavaksi tykitän tulemaan blogin täyteen selfieitä jos maailma niistä kerta niin tykkää ;-)

   Poista
 18. Mnä huomasin nyt Berliinin matkalla miten hassua se tosiaan on, että oma itse pitää ikuistaa jonkun taulun tai nähtävyyden edellä. Tai ylipäätään, että vuoronperään kuvataan toisiaan vaikka kuuluisan patsaan vieressä. Mitä lisäarvoa se antaa? Mutta toisaalta, ei sen minua pitäisi haitata, miten eritavoin ihmiset kokee uudet paikat ja nähtävyydet. Berliinin muurilla näimme ainakin pari kolme selfiekeppionnettomuutta, puhelin putosi maahan ja näyttö rikkoutui. :( Tunsin itseni huonoksi ihmiseksi, kun olin hieman vahingoniloinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kuulin juuri (luotettavasta lähteestä - kyseessä oli kuitenkin sanomalehti!) että selfieonnettomuudet tappavat enemmän kuin junaonnettomuudet. aijai :-)

   ps. vahingonilo on ihan hyvä ilo. etenkin noin hulvattomalla persoonallisuudella x

   Poista
 19. Ihan hienon oloinen paikka, mutta toistaiseksi en kuitenkaan innostu Albaniasta niin paljon että vartavasten lähtisin. Unescon kohteitakin alkaa olla niin paljon etten enää näe siinä erityistä hohtoa. :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ymmärrän. oman reissuni kohokohta olikin yksi paikallinen taverna :-) siitä lisää myöhemmin!

   Poista
 20. Voi nuo hemmetin selfiekepit. Eikö ne ole jo menossa muodista pois? Tykkäsin Albaniasta, kun siellä kävin pikaisella visiitillä ja mielelläni tutkisin maata enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sama juttu. taitaa olla toistaiseksi mantereemme halvimpia paikkojakin...!

   Poista
 21. Oi miten ihania raunioita! Albania on mulle kohteena vielä ihan vieras, joten kiitos kun kirjoitit tästä, tiedän taas vähän enemmän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tuoreimmassa postauksessa vinkit siihen, miten syödä itsensä läpi maan :-)

   Poista
 22. Upean näköinen paikka! Albania on kohteena niin mielenkiintoinen, että sinnehän pitäisi ihan päästä käymään :D

  Selfietikut on kyllä muuttaneet matkailuskeneä, kun yhä useampi saa reissulla mustan silmän kun pieni japanilainen sohii ohi keppinsä kanssa :D

  VastaaPoista