maanantai 28. syyskuuta 2015

Albanian antia ruokamatkailijalle

* * * 

For English please see here

* * * 

Jo ensimmäisellä yhteisellä illallisellamme taannoisen Kreikan- ja Albanian-reissuni matkakumppani tuijotti minua kiinnostuneena pää kallellaan ja totesi: "sinä todella tykkäät ruoasta". Loppua kohden (no, viikon mustekalaorgioiden jälkeen) kiinnostus alkoi vaihtua jo uteliaisuudeksi: "mitä sinä oikein kotona meinaat syödä kun et mustekalaakaan enää saa?" No sitä tässä nyt pohditaan. Mutta voin kertoa, että kyllä sitä saa: kokkausvuoroa odottaa tälläkin hetkellä pakastimessa muutamakin kilo!

Reissuissa on se hyvä puoli, että aina sieltä ideoita ja inspiraatiota kotiinviemisiksi tarttuu. Ja mikäs sen ihanampi tapa pitää lomafiilistä yllä kuin palata noihin makumuistoihin kotikeittiössä kaveriporukan kesken. Ja jakaa niitä reseptejä teidänkin pöytiinne!

Kreikan-reissun tuliaisina olen jakanut teidän kanssanne jo valkosipulisen perunadipin skordalian, kreikkalaiset lihapullat, välimerellisen riisipilahvin sekä Korfun erikoisuuden sofriton

Nyt on vuoro siirtyä reissun toiseen kohteen, Albanian antiin.

Albanian ruokaperinteissä sekoittuvat välimerelliset mausteet ja yrtit sekä itäiselle Euroopalle tyypilliset tuhdit liharuoat. Kulinaariset perinteet vaihtelevat maan eri osien välillä: etelässä on tarjolla paljon kalaa ja äyriäisiä, pohjoisemmassa taas kannattaa herkutella gjellëillä ja tavëilla, pitkään haudutetuilla lihapadoilla.

Muista maista erityisesti Italia on jättänyt vaikutteita albanialaiseen keittiöön. Etenkin italialaisten turistien suosimassa etelä-Albaniassa (kuten juuri Sarandassa) brittipubit English Breakfast Served All Day Long- tarjonnallaan loistavat poissaololollaan. Pizzaa ja pastaa löytyy sitten senkin edestä.

Kalaa ja äyriäisiä:

Sarandan rantabulevardi on täynnä turisteille suunattuja ravintoloita. Niidenkin hintataso on edullinen, mutta suosittelen jättämään ne väliin. 

Jos mielit kalaa ja äyriäisiä, kannattaa tsekata rantabulevardin viereiseltä Rruga Ioanianet- kadulta löytyvä Gërthëla, jonka tuoreen kalan ja äyriäisten valikoimasta jopa allekirjoittaneen oli vaikea tehdä valintaa (söin siis kaiken varalta kolme annosta...)

Keskustan ulkopuolelta löytyy peshkaterioita, eli nimenomaan kalaan ja äyriäisiin keskittyneitä, halpoja tavernoita. Yksi tällainen on Rruga Mitat Hoxhan ja Rruga Idriz Alidhiman kulmasta kääntyvällä Rruga Peshkatari-kadulla sijaitseva Taverna Peshkataria. Se on suosittu paikallisten keskuudessa, joten lounasaikaan sinne kannattaa suunnata aikaisin. 

Lähistöltä löytyy myös niinikään halpa ja hyvä (joskaan ei kovinkaan tunnelmallinen) Fish Land.


Lampaansyöjille:

Lammas on liha, jota Albaniassa näkee eri muodoissa usein. Ja se on niiiiin hyvää! Esimerkiksi tavë kosi, jogurtista jännän happamuutensa saava, suussasulavaksi haudutettu lammaspata on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. 


Sisäelimiä:

Albanian historia on opettanut eläinten taloudelliseen käyttöön (iso peukku tälle!)

Niinpä listalla näkee paljon myös sisäelimiä. Etenkin lampaan maksaa näkyyy ruokalistoilla, niin grillattuna (mëlci të skuqura gengji) kuin saviruukuissa haudutettuina patoina (tavë dheume mëlҫi qengji). 

Toinen paikallinen erikoisuus on kukurec, porchettaa muistuttava lampaan sisäelimillä täytetty, vartaassa meheväksi muhinut rulla. 

Lihaa syöville kasvissyöjille:

Albaniassa käytetään myös paljon kasviksia, mutta kasvissyöjiä maa ei niinkään hemmottele: yleensä ne on täytetty lämpimien mausteiden saattelemalla liha-riisiseoksella. Täytetyt paprikat (spece të mbshur) ja munakoiso (patëllxhan të mbshur) ovat tunnetuimmat ja löytyvät joka ikisen tavernan ruokalistalta (ja kyllä - pian myös blogista!)

Juusto on yksi paikallinen ylpeydenaihe, jota löytyy (näin juustofoobikon silmään ainakin!) noin sataa eri sorttia. Ehkä silläkin vatsansa täyteen saa?


Ihan Sarandan keskustasta ei perinteisiä tavernoita kovin helpolla löydy. Mutta vaivannäkö kannatti ja vainuni oli oikeassa: Rruga Ismail Tatzati- ja Rruga Abedin Dino-katujen kulmasta löytyi nimittäin Taverna Leo, joka oli oman Albania-ekskursioni ehdoton helmi, Blogin Instagram-seuraajille paikka on jo matkan varrella esiteltykin. 

Tuo perheravintola oli juuri sitä mitä hainkin: loistava, autenttinen ja halpa: ruokajuomineenkin muutaman ruokalajin illallinen jää noin kymppiin.

Pienen ravintolan  vielä pienemmän ja ihan jalkakäytävän viereen aukeavan pihan nurkassa on avogrilli, jonka isoisä iltaisin tohotti hiustenkuivaajalla(!) käyntiin.  Voitte ehkä kuvitella, mikä tuoksu kadulle leijaili! Tämä on niitä paikkoja, missä valehtelematta ihan kaikki on hyvää, mutta grillatut lampaan ribsit (brinjë gengji zgare), grillattu lampaan maksa ja qoftet, paikalliset lihapullat, olivat ihan erityisen hyviä.

Sikäläisissä ruokalistoissa hätkähdytti kaksi asiaa. Ensinnäkin kaikki tuntuivat käyttävän samoja kuvia ja toisekseen lihan ja äyriäisten kohdalla mainittiin usein vain kilohinta. Erikseen ei missään kuitenkaan kysytty, että kuinka monta kiloa mitäkin laitetaan, vaan tarjoiltu annos on 300-400 gramman välissä. 

Ruokamatkailijan tärpit reissun aikaisempaan legiin Kreikassa löydät täältä: _________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?         


53 kommenttia :

 1. Oi, Albania on pitkään ollut omalla toivelistalla ja tämän luettuani vaan entistä korkeammalla sijalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos Sarandaan jostain syystä päädyt, mene ehdottomasti Leolle :-)

   Poista
 2. Oi, tuhdit liharuuat ja italialaiset vaikutteet kuulostaa hyvälle! Nälkähän tässä tuli, onneksi päivän ruoka muhii jo uunissa! Ja hih, voin vaan kuvitella miltä tuo isoisä hiustenkuivaajineen on näyttänyt! Ja toki sen tuoksun myös! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ruoan suhteen jäi Albaiasta kyllä varsin hyvä maku suuhun :-)

   Poista
 3. Mustekalalle pitäisi antaa vielä mahdollisuus. Olen syönyt vain sellaisia kumisia friteerattuja renkaita, jotka eivät olleet kulinaristinen elämys, ja tästäkin aikaa jo kamalan kauan. Ja kun en sanaakaan vielä osannut italiaa, tuli tilattua linguine al nero di seppia. Kun lautaselle tuli jotain mustaa, käsi kuten monesti näissä tilanteissa: matkakaveri otti kiltisti annokseni ja antoi minulle omansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. itsellä se on näköjään yksi suurimmista syistä miksi matkustan :-) rakastan mustekalaa kaikissa muodoissaan <3

   Poista
 4. Tuo lammaspata saa veden herahtamaan kielelleni, vaikken mikään kulinaristi olekaan! Vaikuttaa siltä, että nuo ruoat ovat myös erittäin terveellisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ei siihen kummoinen kulinaristi tarvitse olla että hyvää ruokaa arvostaa :-) uskoisin että melkoisen terveellistä on joo, ei voilla jak ermalla tuolakaan juurikaan läträtä.

   Poista
 5. Haittaako jos ei lukenut ollenkaan, mutta kuolasi vain kuvia? Tämän blogin paras anti on ainakin ihan järjettömän herkullisen ja elävän näköiset ruokakuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ei haittaa lainkaan :-) kiitoksia kommentistasti <3

   Poista
 6. Aivan samalla linjalla edellisen kommentoijan kanssa, todella herkulliset kuvat. Täytyypä tutustua resepteihin tarkemmin ja ottaa kokeiluun, vähintäänkin toi lammaspata.

  VastaaPoista
 7. Mielenkiintoista lukea tällaista ruokamatkapostausta. Me ei itse olla kyllä matkoilla mitään hirveitä kulinaristeja vaan valitaan sellaisia melko edukkaita, mutta mieluiten kuitenkin paikallisia ruokpaikkoja. Monesti käydään vaan kaupasta ruoka. Joskus saatetaan tutkia ennen reissua muutama paikka joissa käydään jos sopivasti reitin varteen osuu. Noh Albania olisi kyllä myös yksi haavekohteista, ja varmasti siellä voisi myös tutustua paikalliseen keittiöön! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus on kivaa hifistellä ihan kunnon gourmet-paikoissa mutta etenkin Albanian kaltaisissa maissa etsin ehdottomasti niitä paikallisia ruokapaikkoja, joissa ruoka on hyvää, autenttista ja edullista. EI siellä välttämättä silmä lepää eikä viinilistoilla juhlita mutta aijai, että niistä jää hyvä mieli :-)

   Poista
  2. Nyt kans ruokahifistelijän tunnustus... Joskus ulkomailla vaikkapa mahataudista toipuessa on haettu safkat ihan paikallisten ruokakauppojen food courteilta ja menty hotellihuoneeseen mässäilemään. Jos on vähänkin pidempi reissu niin yhtenä tai kahtena iltana ihan pätevä ratkaisu...

   Poista
 8. Lammas <3 Sitä saa Suomessa aivan liian vähän. Käytännössä syön lammasta aina, kun sitä ruokalistalla on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lammas on niin The Animal. Sitäpaitsi esimerkiksi tuolla maistaa sen, että se ei ole mitään maapallon toiselta puolella roudattua pakastekamaa - siinä on niin paljon makua!

   Poista
 9. Tuo katkis-kuva sai veden kielelle, samoin kuin täytetyt paprikat ja munakoiso, slurps! Reseptiä odotellessa... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ruoka oli kyllä reissun tuon legin parasta antia :-) Paprikoiden reseptin löydät täältä:

   http://www.andalusianauringossa.com/2015/09/makumatkailua-alepassa-albanialaiset.html

   Poista
  2. Kiitokset - laitanpa heti printterin laulamaan! :D

   Poista
 10. Huh, olipas lihaisa postaus, juurikin niille "lihaa syöville kasvissyöjille" omiaan! Minunlaiseni juustoa syövä kasvissyöjä tosin olisi varmaan Albaniassa myös aivan tyytyväinen, etenkin jos sieltä saa muun Balkanin tapaan niitä ihania pinaatti-juustotäytteisiä burekkeja/börekkejä.

  VastaaPoista
 11. Tosiaan aika lihaisaa meininkiä näin kasvissyöjän näkökulmasta. Mut munakoiso on herkkua ja tuo kasvisannos näyttää tosi hyvältä! Kyllä sitä varmasti tuollakin pääsisi makuja maistelemaan ilman, että tarvitsee liha-annosta tilata. :-)

  VastaaPoista
 12. Ensiksi on pakko todeta että näyttää hyvältä!
  Olisin halunnut vuosi sitten myös Sarandaan, kun oltiin Albaniassa, mutta ei ikinä löydetty Tiranasta sitä lähtevää bussia xDDD Ehkä siis seuraavalla kerralla kuljen Kreikan kautta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eteläisessä Albaniassa on kyllä puolensa ja Kreikan reitti on kyllä kätevä - se Tiranan bussi kestää sen verran monta tuntia!

   Poista
 13. Oi nam mitä herkkuja! Ainoa mistä en hirveemmin innostu on nuo kokonaiset ravut :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh - mä taas eläisin niillä :-) Tilasin epähuomiossa niitä kilon... :-/

   Poista
 14. Kalat, äyriäiset ja mustekalat (eivät taida olla kumpiakaan) jäävät kyllä minulta useimmiten testaamatta.
  Kasvisruuat ovat usein hyvä vaihtoehto, vaikka kotimaassa sekasyöjä olenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. uuh - minä taas todennäköisetsi matkustan nimenomaan ruoan perässä ja mustekala ja kaikenlainen taikinan ja lihan (pelmenit, tortellinit, sambousekit, pierogit, mantit...) pyhä liitto ovat ihan niitä johtavia syitä :-)

   Poista
 15. Tuota, mun on nyt pakko sanoa, että unohdin kaiken muun lukemani kun luin, että olet juustofoobikko! Ymmärsinkö minä oikein?! Kuka ei voi pitää juustoista?? Olen todella hämmentynyt nyt :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. häpeän tuota asiaa niin paljon ettet tiedäkään. Voin muuten kertoa ettei Ranskassa saa millään huonetta niin jiljaiseksi kuin vastaamalla kysymykseen: "kai sinä syöt?" kertomalla että "joo, toki. Kaikkea muuta paitsi juustoa...!" :-/

   Poista
 16. Ei olis saanu nälkäisenä lukea tätä postausta. Nyt on vielä suurempi nälkä! Täytyy kyllä kokeilla näitä sun reseptejä, joita blogistasi löytyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ei varmaan - pahoittelut siitä :-) täällä rakastetaan ruokaa- kaikkea siinä :-)

   Poista
 17. Joo, otsikosta tosiaan puuttui ei saa lukea nälkäisenä - varoitus. :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. herranjumala. editoin juuri Turun Food and Fun- bakkanaalien kuvia ja jesus. Siitä on tulossa sellainen ruokaorgiapläjäys että oksat pois :-)

   Poista
 18. Kiinnitätkö huomioita näissä koskaan erityisruokavalioihin? Monessa itäisen Euroopan maissa on tullut törmättyä ihan jonkinmoisiin ongelmiin keliaakikkona. Harmittaa välillä vietävästi kun ei pääse maistelemaan kaikkea vaikka ruokaa niin rakastaakin. :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiinnitän joo. Gluteenittomuus ei tuolla sinällään vaikuttaisi olevan ongelma (kunhan pastapaikat kiertää kaukaa!), lähinnä ongelmia aiheuttaisi ehkä juuri kasvisruokavalio.

   Poista
 19. Lammas, sisäelimet ja äyriäiset - kolme juttua joista en oikein ruokapuolella pidä. Ehkä Albania ei olis mulle sopiva ruokailumaa, vaikka tokihan sitä paikanpäällä löytää aina hyvää ruokaa :) Ja siis mitä, ei juustoja? Oot varmaan ensimmäinen ihminen, joka ei pidä niistä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oh - itse taas en saa niistä tarpeekseni :-) Tuo juustoasia on niin synkimpiä salaisuuksiani...

   Poista
 20. Kala ja äyriäiset kiinnostaa, sisäelimet ei. Meksikossa mun ikkunan alla oli tequeria joka möi sisäelintacoja, se haju on traumatisoinut mut varmaan ikiajoiksi. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voin kuvitella :-) Itse taas niistä tykkään, mutta tiedostan olevani melkoisessa vähemmistössä mielihaluineni!

   Poista
 21. Albania kiinnostaa kovasti, ja kiva kun ruokapuolikin näyttää olevan kunnossa :-) Mikähän mahtaa olla Albanian oma olutvalikoima?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutamaa paikallista taisi tulla kokeiltua - sellaisia melkoisen raikkaita peruslagereita. Aika vähän niitä taisi olla kyllä saatavilla. Pääasiassa Heineken&Co- linjaa oli saatavilla, joskin varsin halvalla.

   Poista
 22. Nam, mitä ihania ruokaherkkukuvia, tulee tosiaan vesi kielelle. Lammasta ja mustekaloja… lurps :).Pitänee tänään itsekin etsiä jokin ihana ravintola jonne lähteä herkuttelemaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on :-) PS. Sisäpiirin vinkkinä suosittelisin El Grecoa Ludviginkadulla jos Helsingissä satut olemaan!)

   Poista
 23. Kallistun itse yleensä aina kasvisvaihtoehtoihin, mutta vaikka tämän perusteella se suppeampaa olisikin, niin kyllä sitä aina pärjää maassa kuin maassa :) Vai mitä sanoisit tuolla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ainahan sitä nyt jotain syötävää löytyy... mutta ei tuo miltään ihannemaalta kasvissyöjälle kyllä vaikuttanut :-)

   Poista
 24. Albania vaikuttaa niin mielenkiintoiselta kohteelta, ruokakin hyvältä, vaikka olenkin kasvissyöjä - voi olla että mulla on nälkä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. yllätti monella tapaa positiivisesti, nähtävää siellä varmasti riittäisi. Kenties ruoankin ulkopuolella... :-) ?

   Poista
 25. Lampaan maksa kuulostaa tosi hyvältä! Mua aina häiritsee nuo kilohinnat äyriäisten kohdalla, kun mistään ei voi tietää, kuinka iso osa siitä painosta on ns. hukkapainoa, ja kuinka iso osa oikeasti syötävää.

  VastaaPoista