sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Juhannuskalenterin 17. luukku: kananas (hedelmäinen kana-ananas-pastasalaatti)

* * *

For English please see here

* * *

Yritimme yhtenä iltana Tukkataikurin kanssa keksiä seuraavaa nokkelaa blogisisältöä (ei sillä, että edellisestä innovaatiostamme kurpizzastakaan olisi mitään seuraavaa avokadopastaa tullut...). Tulos oli kanan ja ananaksen yhdistävä kananas. Jostain syystä nimi toimii parhaiten, kun sen lausuu nasaaliäänellä ja keminmaalaisen, käytettyjen autojen kauppiaan tekoviiksiin pukeutuneena (vinho verdellä saattoi olla osansa tuotekehittelyprosessissa...)

Emme me kyllä keksineet, mikä se kananas olisi. Lopulta siitä tuli perunasalaatin vappubrunssilla korvannut kermaisen täyteläinen pastasalaatti. On muuten edullista ja riittoisaa, joten pistä ohje talteen kevään juhlakauden buffetteja ja kesän piknikkejä varten! 

Itse tykkään luullisista kanapaloista, koska ne nyt ainakin paistaessa säilyvät mehukkaina, mutta toki nopeammin pääsee käyttämällä rintafileitä (vahva suositus blogissakin testatulle Jyväbroilerille!). Ihan kaikista helpoimmalla pääsee, jos ostaa kanan valmiiksi grillattuna!

Reseptin vaatima lihamäärä saadaan joko kahdesta hyvänkokoisesta rintafileestä tai kolmesta koipireidestä.

Gluteenittomaan versioon käytä gluteenitonta pastaa (onko muuten kokemuksia?); kosher- tai maidottomaan versioon korvaa turkkilainen jogurtti kookoskermalla (sillä kookosmaitotölkin päällimmäisellä, paksulla osalla). Tai käytä pelkkää majoneesia.





Vappupöydässä nähtiin muuten myös se välittömän suosion kerännyt Vege!-kirjan mausteinen kikhernesalaatti, jota kiiteltiin myös siellä. Pistäkää talteen siis sekin!

Neljälle, osana noutopöytää kahdeksalle


Hedelmäinen kana-ananas-pastasalaatti:

350 gr kypsää kanaa
200 gr fusillipastaa 
200 gr ananasta

Kastike:

100 gr majoneesia
200 gr turkkilaista jogurttia tai crème fraîchea
1 pieni (125 gr) tlk mango-lastenruokasosetta
1 reilu rkl curryjauhetta
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl sinappia
1 puska ruohosipulia hienonnettuna
suolaa, valkopippuria

Keitä pasta kypsäksi ja valuta. Sekoita joukkoon kuutioitu kana ja ananas.

Sekoita kastikkeen ainekset yhteen ja kääntele salaatin joukkoon, tarkista maku ja suolaa ja pippuroi.

Tarjoile lämpimänä, haaleana tai kylmänä.





Tämän kerran viiniparitus oli meillekin uusi tuttavuus: etelä-afrikkalainen valkoviini joka ei ole Chenin Blancia!

Bellinghamin The Bernard Series Whole Bunch Grenache Blanc Viognier (14,99 €) on sekoitus Espanjassa paljon käytetyn, marjaisen pehmeän Grenache (tai kuten se siellä tunnetaan, Garnacha)-  rypäleen valkoista versiota ja aromikkuudestaan tunnettua Viognier-rypälettä. 

Kuuden kuukauden tammikypsytys tuntuu jo kuivuutta lupailevassa tuoksussa, josta löytyy jopa kanelista mausteisuutta. Lopputulos on raikas ja tasapainoinen sekoitus mineraalista hapokkuutta ja eri hedelmäisiä sävyjä. Tammisuus ja hapokkuus tasapainottavat kanasalaatin täyteläisyyttä, hedelmäisten elementtien viihtyessä salaatin mangon tuoman makeuden ja ananaksen hapokkuuden kanssa. 

Viinitalon Bernard-sarja on kunnianosoitus sen perustajan Bernard Podlashukin luovalle hulluudelle ja koostuu vähän erikoisemmista viineistä - kannattaa tutustua!

Tuli taas muuten piknikillä kiiteltyä kierrekorkkiviinien kasvavaa määrää - jostain syystä se korkkiruuvi unohtuu kotiin ihan kaikilta...!




Toki vapun piknik-korista löytyi myös kuohuvaa. Shampanjan jätimme tosin tänä vuonna ostamatta ja teimme Alkon sijaan lahjoituksen Nepaliin. 

Erinomaisen hinta-laatusuhteen omaavalla Jaume Serralla (8,48 €) on sitäpaitsi erityinen paikka sydämissämme: se oli nimittäin skumppa, jolla ensisuudelmaa juhlistimme ♥ (minä ja Naapurinpoika siis - ei minä ja Tukkataikuri...)

Tämä viime vuonna HS:n kuohuviinitestin voittajaksi selvitynyt cava on valmistettu perinteisellä shampanjamenetelmällä 12 kuukauden pullokypsytyksellä. Katalonian alueella, jossa cavaa pääasiassa tehdään, yleisimmin cavanvalmistukseen käytetyt rypäleet ovat Xarel.lo, Parellada sekä Macabeo, joista myös tämän pullon sisältö koostuu.

Siinä on rakennetta, sopivaa hapokkuutta, viehättävää paahteisuutta ja sitruksisia sävyjä, jotka tekevät siitä myös oivallisen ruokajuoman etenkin äyriäisten ja kalaisten salaattien seuraan.




Joko siellä on toivuttu vapusta? Mitä teidän juhlapöydissänne nähtiin? Mentiinkö skumpalla vai shampanjalla?






Oli meillä vappuna aihetta kilistelyyn muutenkin kuin vain toukokuun alkaminen: App Storessa juuri julkaistu Alepan Safkasi-applikaatio nimittäin! Sieltä löytyy puolessa tunnissa valmistuvaa ruokaa lähikaupastasi löytyvistä raaka-aineista. Käys lataamassa sovellus puhelimeesi ilmaiseksi ja tsekkaa, löytyykö sieltä kenties tuttuja naamoja...!




___________________

SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      




6 kommenttia :

  1. On kokemuksia gluteenittomasta pastasta. Ei ole niin hyvää kuin "oikea" pasta maultaan, mutta menettelee, kun on hyvä kastike. Minulla on ainakin ollut ongelmia sen pastan keittämisen kanssa. Millään ei oikein saa al dente. Jotenkin on ihan senkunneista kiinni, ettei ole joko liian kovaa tai sitten ihan plötköä. Parhaiten olen onnistunut makaroonilaatikossa ja muissa ruuissa, jotka loppukypsennetään uunissa. Mutta onneksi kuitenkin nykyisin on valinnanvaraa niissäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no onpa hyvä tietää. oletko käyttänut millaista/ kenen gluteenitonta pastaa? Olen jostain ymmärtänyt, että on olemassa niitä luontaisesti gluteenittomia niinkuin esim. maissipohjaiset pastat ja sitten jotain veriota, josta gluteeni on poistettu (?). Onkohan noissa eroja?

      Poista
  2. ... ei löydy. Olivat vielä ainakin jättäneet meidän naamankuvat pois.... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vai noin! Ja kaiken sen vaivan jälkeen, jonka minäkin jouduin näkemään pusertaakseni itsestäni esiin edes yhden kelvollisen kasvokuvan... :-o

      Poista
  3. Hei mäkin olen syönyt kananasta! Se oli mun entinen herkkusalaattini kun vielä söin kanaa.Mutta mulla oli myös selleriä ja kevätsipulia mukana,ja vain majoneesia;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no kah :-)

      me on jo ehditty tehdä tuosta muutamakin versio, erinäisillä vihanneksilla ja rouskuvilla elementeillä, mutta jotenkin tuo täyteläinen ja pehmeä rakenne oli sitten kuitenkin se kaikista lohdullisin :-)

      jostain syystä majoneesi saa mussa herkästi aikaan päänsäryn, joten sen vuoksi yleensä jatkan sitä jollain muulla - mutta toki tuon voi pelkästä majoneesistakin tehdä :-)

      Poista