lauantai 7. helmikuuta 2015

Mustekalaa ja makaronia

* * * 

For English please see here

* * * 

Ei, meillä ei sitten vietetty Vegaanihaastetta, Tipatonta Tammikuuta, Tarkan Markan Viikkoja tai heittäydytty Hiilarittomaan Herkutteluun. Yksinkertaisina ihmisinä kun emme ole vieläkään oivaltaneet, että gluteeni on myrkyistä pahin tai että pastan syömisemme syy kaikkeen mikä on maailmassa vialla tai etenkään sitä, että jo yksi alkoholiannos päivässä voi lyhentää elinikää ("voi lyhentää elinikää?" VOI? Missä tuon uutisotsikon uutisarvo on?! Sitäpaitsi, voin ihan ilmaiseksi antaa THL:lle intopinkeille täysin aukottomasti todistetun argumentin: JOKAINEN PÄIVÄ LYHENTÄÄ ELINIKÄÄ!)

Niinpä yhdistin (liki) kaikki paheeni tähän erään ystäväporukan kanssa vietetyn illallisen tähteen(George Clooneyn silmiä tai Sasha Baron Cohenin hymyä ei ollut saatavilla edes Vii Voanilta...)

Blogin myötä on tullut kaikille lukutaitoisille selväksi, että minä rakastan mustekalaa. Hieman hämmentyneenä olen tosin ymmärtänyt, ettei lähipiirinikään tuota intohimoa kovinkaan varauksettomasti jaa. "Mauton", "kuminen" ja "ällöttävä" taitavat olla positiivisimmat kuulemani luonnehdinnat noista rakastamistani lonkeroista. 

Vaan ei sen noin tarvitse olla. Kokeilkaa mitä tahansa näistä resepteistä ja tulette sen huomaamaan. Tämä pasta nousi ihan kertaheitolla yhdeksi omistakin suosikeistani. Ja ne illallisvieraat? Eivät saaneet tarpeekseeen.

Ihanteellinen pastalajike tähän olisi jokin lyhyt ja rengasmainen. Ihan vain koska se tekee syömisestä helpompaa. Ja usko pois - tätä sinä haluat syödä. Paljon.

Ps. Kokonainen kilo mustekaloja voi kuulostaa paljolta, mutta ei se sitä ole - puhdistettuna siitä jää jäljellä  550-600 gr. Puhdistamiseen ohjeet löydät täältä.

Neljälle - kuudelle

350 gr pastaa

1 kg mustekaloja, sulatettuina ja puhdistettuina ja noin kolmen sentin levyisiksi renkaiksi leikattuna
muutama rkl oliiviöljyä
2 isoa sipulia
3 isoa valkosipulinkynttä
3 sardellia
3 rkl tomaattipyrettä
2 1/4 dl punaviiniä
4 dl kalalientä
2 laakerinlehteä
3 rkl kuivattua oreganoa
500 gr paseerattua tomaattia

tarjoiluun: 1 kourallinen tuoretta persiljaa hienonnettuna, 1 sitruunan kuori raastettuna

Taputtele mustekalat kuiviksi ja paista pikaisesti pannulla. Mausta suolalla ja pippurilla. Jätä päät/ lonkerot tarjoiluun. Keitä pastaa suolatussa vedessä noin kolme minuuttia. Valuta ja pidä lämpimänä kunnes niiden on aika mennä kastikkeeseen kypsymään loppuun.

Pastavettä keittäessäsi valmistele kastike. Kuori ja siivuta sipuli ja valkosipuli ohuelti. Kuullota niitä öljyssä kunnes pehmeitä. Lisää sardellit, tomaattipyre, punaviini ja oregano ja laakerinlehdet. Pyörittele muutaman minuutin ajan ja lisää sitten kalaliemi ja paseeratut tomaatit. Mausta suolalla ja pippurilla, kiehauta ja anna porista kymmenisen minuuttia. Lisää joukkoon sitten pasta ja mustekalarenkaat ja jatka keittämistä kannen alla kunnes molemmat ovat kypsiä ja pehmeitä - pastasta riippuen noin kymmenen minuuttia. Hämmennä välillä jottei mikään jämähdä pohjaan kiinni. Jos ruoka on tässä vaiheessa liian nestemäistä, keitä ilman kantta vielä muutama minuutti.

Tarkista maku, mausta tarvittaessa ja kääntele joukkoon lonkerot, persilja ja sitruunankuori ja tarjoile. 





Viininä suosittelen kokeilemaan Etnan vulkaanisessa maaperässä kasvaneesta Nerello Mascalesesta tehtyä Planeta Etna Rossoa, jonka ryhdikäs mineraalinen hapokkuus todettiin hyväksi komboksi jo myös sherryisten pikkumustekalojen kanssa tarjoiltuna. On muuten muutenkin mainio tomaattipohjaisten pastojen viini!






______________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      


10 kommenttia :

  1. Mustekala on myös Huhmaren herkkua, mutta sitä tulee tehtyä liian harvoin. Tämä näyttää erityisen herkulliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tämä oli erityisen herkullista :-) jatkan yhden naisen missiotani tehdä koko kansasta mustekalan ystävä :-)

      Poista
  2. Mahtavaa! Luen ruokablogeja päivittäin ja välillä olen melkein ollut aikeissa kommentoida postauksia, mutta joku kynnys siinä on! Olisi epäreilua, jos en vihdoin niin tekisi. Olen saanut sinun ja toki monen muunkin jutuista niin paljon hupia tylsään arkeen, että olisi epäkohteliasta olla kiittämättä. Pidän toki ruokaohjeistasi ja ravintolapostaukset kiinnostaa aina, mutta ennen kaikkea kirjoitustyylisi ja (sarkastinen) huumorisi uppoaa top sadalla! Ja juu, mustekalapasta sopii mainiosti eilisen pitsaähkyn sulatteluun! Maarit

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no kiitoksethan otetaan meillä ja muualla ilolla vastaan :-) ihana kuulla että olet viihtynyt! itse joudun joskus kaksin käsin sanomisiani ja tekeminisäni selittelemään (niin anopille kuin kylänmiehille) kun eivät ne oikein tunnu muille aina aukeavan :-) ja arvaas vaan mitä meillä on seuraavaksi tekeillä? no pizzaa... :-)!

      Poista
  3. Kiitos pyytteettömästä käännytystyöstä ;) Aivan loistava ruoka !

    VastaaPoista
  4. Rakastan mustekalaa! Montako kertaa valmistin sitä, en yhtään:(( syypäänä nirso mieheni. ja nykyään niitä on kaksi;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ah - täällä ei onneksi sitä surua ole :-) kyllä ne on käännytettävissä - usko pois!

      Poista
  5. Mahtipastaa! Uppois meikälle koska tahansa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no se on hyvä se :-) ehkä mä vaihdankin kaverini suhun...!

      Poista