lauantai 19. heinäkuuta 2014

No sitä nyhtöpossua sitten

Onhan tuosta nyhtöpossusta blogosfäärissä hehkutettu jo vuositolkulla. Maanmaninio Campasimpukka lanseerasi tuon maanmainion suomenkielisen pulled pork - käännöksen jo vuonna 2012! Mutta nyt tuosta hitaan haudutuksen tuloksena syntyvästä suussasulavasta herkusta on tullut niin suosittua, että sitä voi kaupasta ostaa valmiina. No pitkä haudutus needed! Eikä sellaista katuruokarekkaakaan ole, jolla ei jonkinlainen väännös tästä listoilta löydy. Viimeistään sen tietää suomalaiseen sielunnmaisemaan kotiutuneen siitä, että eläkevuosiaan jo laskeskelevat kollegatkin ovat suhteellisen sujuvasti omaksuneet sanan repertuaariinsa. 

Istuksiessamme Kappelissa Streat Helsinki-övereistä tokenemassa aloitti jopa täysin ventovieras mummo keskustelun kanssamme aiheesta: "niin no oletteko te sitä pulled porkkia tehneet?". Kyllä siinä joutui ruokabloggari hieman vaivaantuneena kiemurtelemaan tuolissaan. Vastaus oli nimittäin "ei". Kyllä, näin jälkijunassa meillä matkaa tehdään! Puolustuksen sanana tosin se, että kyllä meillä muuten ollaan ylikypsäksi hauduttamisen vannoutuneita ystäviä. Lammasta on nyhdetty ja ankkaconfitista (tsekkaa vaikka nämä burgerit!) ei tarpeeksi saada. Viimeisimpänä uunissa hautuivat yön yli häränhännät ihan legendaarisin tuloksin.

Mutta siihen possuun. Olihan tuo vääryys ja Itä-Aasian kokoinen aukko sivistyksessä korjattava. Ja näin juhannuksena teimme, Kotitila-fi- palvelusta testattavaksi saatua jumalaista luomukassleria hyödyntäen. Koska vasta juhannuspäivänä, kaikkien kauppojen ollessa jo kiinni, havahduin siihen, ettei meiltä mitään BBQ-kastikeaineksia löytyisi, tehtailin kylkeen tämän tomaattipohjaisen kastikkeen. Mutta ei kuulkaa haitannut menoa laisin. Ai että meillä tykättiin. AI ETTÄ. 

Pita-leipiin löydät reseptin täältä.

Kaveriksi noihin pita-leipiin tungimme korianterinlehtien ja possun lisäksi myös punakaalinjämistä tehdyn coleslaw'n joka nousi ihan uudelle tasolle vaihtaessamme granaattiomenasiirapin villitimjami-mustikkahilloon. Sen mieto makeus komppasi possun hentoa mausteisuutta suorastaan itkettävän hyvin.




Kahdeksaan pitaan

Nyhtöpossu:

750 gr (luomu)kassleria
2 rkl kiinalaista viisimaustetta (tai sekoitus inkivääriä, anista, fenkolia, kanelinkuorta ja pippuria)
2 tl suolaa

2 tähtianista
1 sipuli halkaistuna
1 (kassia)kanelitanko
10 maustepippuria
2 isoa valkosipulinkynttä, kevyesti runnottuna
1 chili, niinikään veitsen hamarpuolella vähn runnottuna
muutaman sentin pala inkivääriä siivutettuna

Pyyhkäise lihan pinta kuivaksi ja hiero suola ja viisimauste lihan pintaan. Kääri kelmuun ja anna maustua jääkaapissa ainakin muutaman tunnin - mielellään seuraavaan päivään. Ota huoneenlämpöön muutama tunti ennen operaation alkamista. Kuumenna uuni 130 asteeseen. Halkaise sipuli ja aseta padan pohjalle. Nosta päälle possu ja heitä pataan lopu ainekset. Kaada vettä niin että possu noin puoliksi peittyy. Hauduta 130 asteessa 5-6 tuntia. Ei oo niin tunnin päälle. Voi antaa olla pidempäänkin. Valele välillä nesteillä.

Nosta liha varoen nesteestään ja anna levätä peitettynä kunnes teet kastikkeen. Siivilöi liemi.

Kastike:

4 dl kypsennyslientä
1/2 dl soijakastiketta
1/2 siirappia
2 dl paseerattua tomaattia
1/4 dl punaviinietikkaa
1 reilu tl maustepippuria
(mustapippuria)

Mittaa ainekset kattilaan ja anna kiehahtaa. Keitä puolisen tuntia kunnes se on paksuuntunut ja redusoitunut. Tarkista maku ja mausta. Nyhdä possu sopivan kokoisiksi kimpaleiksi, sekoita kastike joukkoon (tee halutessasi tuplasatsi jotta jengillä on kastiketta tarpeen tullen lisätä possuunsa) ja kuumenna vielä uunissa foliolla peitettynä 175 asteessa puolisen tuntia. 


*Reseptissä käytetty liha saatu Kotitila.fi- palvelun kautta*

______________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


      



6 kommenttia :

  1. Meillä tehtiin pulled porkkia jo varmaan yli viis vuotta sitten herran Amerikkaan suuntautuneen työmatkan jälkeen. Blogia en tuolloin vielä edes pitänyt, mutta olisinpa ollut aikaani edellä, jos olisin postauksen tuolloin vuosi vuosia sitten tehnyt. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. aah - sä voisit nyt pyörittää telkkarissa omaa ruokaohjelmaa ja olla se "nyhtöpossun keksijänä" tunnettu keittokirjailija :-) screw avokadopasta! (anteeksi...)

      Poista
  2. Venezuelassa taas pulled pork on yksi suosituimmista arepa täytteistä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. aah - pitäis ehtiä niitä arepoitakin tekemään! voi että kuin noita päivä on viikossa vain seitsemän ;-)

      Poista