sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Soppasunnuntai: Pinaattikeitto

Jotkut asiat vain kuuluvat yhteen. Syistä, joita kukaan ei enää edes muista. Miksi torstai on hernekeittopäivä? Ja miksi hernekeiton jälkeen tulee aina pannaria? Miksi karjalanpiirakka maistuu parhaalta nimenomaan munavoin kanssa? Samanlainen on pinaattikeiton mysteeri - miksi sen kanssa tarjotaan aina keitettyä kananmunaa? 

Pinaatti on kyllä mainio raaka-aine: täynnä rautaa ja muita hivenaineita. Ihan niin rautaista se ei sentään ole kuin Kippari-Kallen supervoimat antaisivat ymmärtää...

Pinaatti on tosin siitä jännittävä (tuo on deitti-ilmoitusmaailmasta tuttu eufemismi "mielisairautta lähenteleville identiteettiongelmille")  lehdykkä, että raudan lisäksi se sisältää myös runsaita määriä oksaalihappoa, joka vaikeuttaa tuon raudan imeytymistä. Oksaalihappo myös sitoo kalsiumia, minkä vuoksi pinaattiruoat usein tarjoillaan maitotuotteiden kanssa. Kuten vaikka ne pinaatti-ricotta-raviolini. Ja tämä pinaattikeitto. 

Neljälle

50 gr voita
4 reiluhkoa rkl vehnäjauhoa
1 l maitoa
1/2 tl muskottia
suolaa
150 gr pakastepinaattia

Sulata voi kattilassa. Lisää siihen vehnäjauho ja anna sen kypsyä viitisen minuuttia. Lisää sitten kuumennettu maito koko ajan sekoittaen. Kun seos on tasaista, lisää muskotti ja pinaatti. Jatka keittämistä vielä viitisen minuuttia ja mausta suolalla. 






______________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



        



8 kommenttia :

  1. Tuoreesta pinaatista tehty keitto on hyvää, ja keitetyt kananmunat vain sopivat sen kanssa hyvin yhteen. Jotkut ruoat vain kuuluvat yhteen. Mitäpä hyvää yhdistelmää suotta erottamaan.:)

    VastaaPoista
  2. Minä en ole ikänäni tehnyt pinaattikeittoa! Sinulla on usein ohjeita, joita minä en ole kokeillut :D Mutta nyt se posset on tehty eikä jää ainoaksi kerraksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no se on niin helppo, että kyllä kannattaakin :-) possetin huomasinkin blogistasi - eikö vain olekin ihanaa! (ja pökerryttävän helppo, sekin!)

      Poista
  3. Pinaattikeitto kananmunalla on mun lapsuuden ruokia,johon mulla oli sellainen viha-rakkaussuhte;välillä tykkäsin ja välillä inhosin;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. en olekaan koskaan tainnut kuulla kenenkään inhoavan pinaattikeittoa ;-)!

      Poista
  4. en tiedä mistä johtuu, mutta pinaattikeittoa on pakko syödä aina silloin kun on kipeenä :) Näin se on mulla aina ollu ja miks ei, onhan pinaattikeitto munilla vaan nii pirun hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. minulla se on keltainen jaffa. ihan sama, mikä tauti riivaa - jaffaa on saatava :-)

      Poista