keskiviikko 21. elokuuta 2013

Kalaa viinirypälekastikkeella

Sen valkoisen gazpachon jälkeen alkoin miettiä, miksi rypäleitä ei käytetä ruoanlaitossa useamminkin. Niinpä tein niistä tämän unelmankevyen kastikkeen. Ja kun sanon unelman, tarkoitan sitä. Pää-kattilanpohjassa-viimeisetkin-kastikkeentipat-nuoltavan hyvää. 

Paras viini tähän tarkoitukseen olisi vähän hapokkuutta omaava, mutta jos omasi ei sitä ole, lisää kastikkeeseen loraus sitruunamehua. 

Kahdelle

Kala:

Iso file kiinteälihaista valkoista kalaa (omani oli reilun 200 gr pangasius)
1/2 sitruunan kuori raastettuna
muutama siivu kylmäsavulohta
suolaa, pippuria

Kastike:

1/2 dl rypälesosetta (n. 100 gr vihreitä rypäleitä)
1/2 dl valkoviiniä
1 dl kermaa
1/2 rkl hienonnettua ruohosipulia
suolaa, pippuria

Leikkaa kala pitkittäin kahtia. Taputtele kuiviksi, ripottele päälle sitruunankuoriraaste ja mausta. Leikkaa kylmäsavulohi kalanlevyisiksi siivuiksi ja asettele ne sitruunankuoriraasteen päälle. Kääri rulliksi ja kiinnitä cocktail-tikuilla. Höyrytä kypsiksi (n. 20-30 minuuttia) TAI paista uunissa 175 asteessa (15-20 minuuttia)

Soseuta rypäleet blenderissä tasaiseksi soseeksi. Kuumenna kerma pannulla ja lisää valkoviini ja rypälesose. Mausta ja lisää ennen tarjoilua ruohosipulisilpppu. Tarjoile kalan kanssa.

Lisukkeeksi tehtiin uusia perunoita. Harjasin ne, leikkasin neljään osaan, pyörittelin öljyssä, maustoin suolalla ja pippurilla ja paahdoin uunissa 200 asteessa kunnes kullankeltaisia ja rapsakoita (n. 25 minuuttia). Yhdistin ne sitten vihreisiin papuihin, jotka keitin suolavedessä kypsiksi ja pudotin sitten jääveteen. Joukkoon kääntelin aavistuksen verran sinappia (eikä mitään hifistelysinappia vaan makeanvahvaa turkulaista) ja loput sitruunankuoresta.



2 kommenttia :

  1. Miksei,käytetäänhän viiniäkin;D
    Nätti ja herkullisen näköinen annos:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ja oli hyvääääääääääääää :-) rypäle antaa sellaista ihanaa ei-liian-makeaa makeutta ja hienovaraista hapokkuutta.

      Poista