keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Rondan rundi


Ronda, yksi Andalusian kuuluisista valkoisista kylistä, on n. 35 000 asukkaan kylä Serranía de Rondan vuorilla. Ilman omaa autoa tänne pääsee myös junalla ja bussilla ainakin Malagasta, Córdobasta ja Algecirasista.  


Rondan kerrotaan olevan härkätaistelun syntypaikka. Siellä myös pidettiin vuonna 1918 andalusialaisten nationalistien ensimmäinen kokous, jossa mm. Andalusian vihreä-valkoinen lippu hyväksyttiin.



Vasemmalta oikealle: Andalusian, Espanjan ja Benalmadenan liput


Reconquistan, kristityn uudelleenvalloituksen seurauksena Espanjassa muuta uskontoa tunnustavat  joko karkotettiin tai pakotettiin kääntymään. Rondasta tuli tuolloin yksi paikoista, jonne muslimit vainoja pakenivat.

Ensimmäiset merkit asutuksesta sen ympärystästä löytyvät jo esihistorialliselta ajalta, mutta asutettu se on ollut ainakin 700- luvulta eaa. Nykyisen Rondan takana ovat kuitenkin roomalaiset (taas), jotka rakensivat sen linnoitukseksi toisen puunilaissodan aikana. Kovin olivat ehtivää porukkaa nuo roomalaiset...





Ronda on yrittänyt päästä myös UNESCOn maailmanperintölistalle, mutta toistaiseksi kunniaa vielä odotetaan. 






Merkittävin nähtävyys ovat Rondan sillat, joilta avautuva huikea näkymä saa polvet veteläksi. Ihailusta ja korkeanpaikankammosta. Tämän verran muistin myös ensimmäiseltä kerraltani muutaman vuoden takaa. Etsiessäni tällä kertaa sitä niistä vaikuttavinta kameranlinssini läpi olin kuitenkin ymmälläni.  "Mihin ne ovat sen siirtäneet?" Tässä kohtaa Herrasmies joutui (silmiään pyöritellen) avuliaasti huomauttamaan, että seisoin sen päällä. Tyhmästä päästä kärsii koko seurue...






Maisemat olivat upeat ja Ronda ehdottomasti näkemisen arvoinen paikka. Ja nyt kun sielu ja  silmät olivat tulleet ravituiksi oli vatsojemme vuoro- lounaalle siis!

7 kommenttia :

  1. Wow mitkä maisemat! Historian eri vaiheet kyllä erottuvat selkeästi.

    VastaaPoista
  2. Joo- kannattaa ehdottomasti katsastaa, jos naapurustossa liikkuu!

    VastaaPoista
  3. Ronda oli hieno paikka, käytiin siellä I:n kansa. Siellä on myös hauskoja käsityöliikkeitä. Se, mitä siellä ei ole, on lastenhoitohuoneita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. siitä ei meidän tarvinnut murehtiakaan- tuon H:n kun saa kätevästi hoitoon mihin tahansa terassille :-)

      Poista
  4. Upeat maisemat;tuolla on tullut oltua,mutta aika kauan sitten.

    VastaaPoista