torstai 21. helmikuuta 2013

Ruokaturistin Ronda

Rondan vanhin ja ehkä kaunein osa löytyy sillan toiselta, keskustanvastaiselta puolelta. 
Turisteja ei tässä osassa näe läheskään yhtä paljoa, mikä on sääli, sillä vaikka sillan toiseltakin puolelta löytyykin hyviä lounaspaikkoja, löytyvät parhaat ravintolat juuri täältä.
Me hemmottelimme itseämme (lue: Herrasmies hemmotteli meitä) lounaalla niistä ehkä parhaassa, ihanan Hotelli Montelirion yhteydessä sijaitsevassa ravintola Albacarassa. Ravintola on niin Tripadvisorin, Michelin- oppaan kuin sen espanjalaisen vastineen, Repsolin suosittelema, joten odotukset olivat korkealla. Ja niin olivat näkymätkin...
Valinnanvaikeus oli melkoinen kun kaikki listalla oli niin houkuttelevaa. Alkuun jaoimme peltopyy-viiriäissalaatin. Paikallinen hunaja tasapainotti kastikkeen viinietikkaista kastiketta upeasti. Kokoa annoksella oli kuin pienellä kylällä...
...vaan niin oli kyllä allekirjoittaneen pääruoallakin: grillatulla lampaalla. Rapean nahan alla odotti niin suussasulava liha, että se kirvoitti Herrasmiehen julistamaan sen yhdeksi parhaista koskaan syömistä lampaista.

Herrasmiehen täydellisesti kypsennetty peura tuli tryffelirisottopedillä, jossa oli potkua niin, ettei tryffeleiden aitoutta todellakaan tarvinnut todistella.
Jälkiruoalle ei to-del-la-kaan olisi ollut tilaa, mutta pakkohan sitäkin oli ottaa. Juustorajoitteinen allekirjoittanut jopa leikitteli pitkään ajatuksella vuohenjuustokakusta mutta joutui lopulta tunnustamaan vatsalaukun rajallisuuden.

Jälkiruokaviinit (talon tarjoamana, claro que si...); paikalliset Muscat ja Pedro Ximenez toimivat valittujen viikunajäätelön ja appelsiinitryffeleiden kanssa täydellisesti.Dios mios, mikä lounas! Kyllä kulttuurinharrastaminen kannattaa!


Lounas tutustutti meidät myös uuteen parhaaseen ystäväämme: paikalliseen Friedrich Schatzin rosé- viiniin. Merlot- ja Pinot Noir- blendissä oli ihanaa kesäistä keveyttä, mutta silti ryhdikkyyttä, joka kantoi mainiosti läpi koko aterian. 

Tuotanto tällä ekoviinillä on rajattu 900 pulloon, joten tuliaisiksi käytiin nappaamassa vielä muutama kotiinviemisiksi. Nyt niitä onkin enään 897..!

Rondassa(kin) katsastamisen arvoisia ovat ehdottomasti pienet, paikallisiin tuotteisin erikoistuneet kaupat. Tarjolla on niin sitä hunajaa, lihaa, viiniä, kuivahedelmistä prässättyjä kakkuja kuin erilaisia säilykkeitä - esimerkiksi taivaallista kastanjamoussea.


Makeanhimon kynsissä ei Rondassa myöskään tarvi kärvistellä: sieltä löytyy mm. paikallisten nunnien leipomo. Köyhyyteen, siveyteen ja naimattomuuteen nämäkin nunnat ovat saattaneet sitoutua, mutta herranjumala- ei siellä luostarissa ainakaan sokeria ilman eletä!


Sokeria, hunajaa, sokeria, oliiviöljyä, sokeria, paikallista siideriä, sokeria, manteleita, sokeria...

...ja lisää sokeria, hunajaa, sokeria, manteleita, sokeria ja hunajaa...

5 kommenttia :

 1. Aika rajun kokoinen alkuruoka :) mut on mahtava paikka,mahtavat maisemat

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no oli. ja siltikin mietin että olisi pitänyt kokeilla myös hämähäkkiravulla täytettyjä artisokkia iberico-lastuin... :-/ Vaan kaikkihan tietää, millainen loppu sillä ahneella on...! Jostain muistan lukeneeni, että ravintoloihin, joilla on upeat näkymät ei voi luottaa, koska ruoan tason eteen ei noissa paikoissa koeta tarvetta panostaa. Tässä paikassa tuo ei (onneksi!) ollut totta.

   Poista
 2. Ay que rico! Hieno ateria ja tuo kuvasarja;upea! Ja nuo nunnien herkut,nami...

  VastaaPoista
 3. Ihanan näköistä! Huomasin, että juttu oli jo vuoden vanha, mutta minua kiinnostaisi suunnattomasti ateriakokonaisuuden hinta. Tuonne suunnalle ollaan menossa ensi kesänä ja hyvä ruoka on yksi matkan kohokohdista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. suosittelen täydellä sydämellä (ja vatsalla) :-)! Hintataso on tasokkaimmissakin (lue: hinnakkaammissa) ravintoloissa Espanjassa Suomea edullisempi johtuen mm. paikallisisten tuotteiden käytöstä ja siitä (niinikään paikallisen) viinin ihan erilaisesta hintatasosta. Koko ateria kahdelta viineineen jäi noin 90 euroon. Ehdottomasti hintansa väärti :-) Odotan jo innolla matkakuulumisiasi!

   Poista