sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Croquetas de patata - perunakroketit

Koska tipaton tammikuu ei ihan onnistunut, päätin yrittää hiilaritonta helmikuuta.  Tahdonvoima kesti noin kaksi tuntia. 

Viimeistään seuraavalla tapasbaarikierroksella se olisi tosin pettänyt joka tapauksessa - kroketit kun löytävät tiensä allekirjoittaneen lautaselle joka ikinen kerta. Espanjassa kroketit, croquetas, tehdään tosin paksusta bechamel- kastikkeesta, jolloin tuloksena on kirjaimellisesti suussasulavia herkkuja. Näihin testikeittiö tulee palaamaan myöhemmin. Tällä kertaa niitä tehtiin tähteiksijääneestä perunamuusista. Nämäkin ovat kyllä sen verran hyviä, että sitä perunamuusia kannattaa kerralla tehdä ihan suoraan liikaa.

Näihin käytetyn perunamuusin tulee kyllä olla kiinteää, eli maitoa ei kannata liiemmälti käyttää- ei myöskään voita. Muuten seos saattaa kuumassa öljyssä livahtaa siitä kuorestaan karkuteille. Halutessaan muusiin voi tosin voita käyttäessään sekoittaa yksi kananmuna, joka kiinteyttää ja sitoo aineksia tiiviimmäksi.



Kuten aina, on muusia tehdessä tärkeää keitinveden kaatamisen jälkeen höyryttää perunat vedettömässä katilassa ihan kuiviksi. 




Toinen tärkeä vaihe on kuorruttaminen. Tähän vaaditaan se hela hoito, eli ensin pyörykät on kieriteltävä vehnäjauhoissa kauttaaltaan, sitten kylvetettävä vatkatussa kananmunassa ja lopuksi pyöriteltävä huolellisesti korppujauhoissa. 




Tämä tekee perunapyörykän pintaan tiiviin kuoren, joka myös pitää täytteen sisällään. 





Näitä voi tarjota tapaksina tai esimerkiksi pihvin lisukkeena. Tästä annoksesta tulee koosta riippuen n. 30 pyörykkää.

Croquetas tarjoillaan yleensä majoneesin kanssa, mutta se on vähän turhan runsasta. Allekirjoittanut saa itse asiassa majoneesista päänsäryn ja sitähän Herrasmies pyrkii välttämään... Meillä nämä siis tarjotaan paahdetusta valkosipulista tehdyn dipin kanssa (Herrasmies ei tykkää sinapista, joten väitän hänelle, ettei kastikkeessa sitä ole. Mutta tottakai siinä sitä on!) Niinkuin mikä tahansa rasvassa paistettu herkku, ovat nämä hyviä toki myös sitruunalohkon tai vaikka mustapippurilla tuunatun ketsupin kanssa.

Paahdan uunissa yleensä kerrallaan muutaman kokonaisen valkosipulin, joiden kynsistä puristettavaa makeaksi paahtunutta tahnaa on sitten helppo käyttää ruoanlaitossa. Valkosipulit kääritään folioon, heitetään 200- asteiseen uuniin 50 minuutiksi ja se on siinä.


n. 30 krokettia

5 isohkoa perunaa
1 kourallinen kevätsipulia tai ruohosipulia hienonnettuna
suolaa, valkopippuria
(1 kananmuna)
1/4 tl kurkumaa
1/4 tl valkosipulijauhetta
1/4 tl juustokuminaa
1/4 tl korianterinsiemeniä jauhettuna

leivittämiseen:

2 kananmunaa
vehnäjauhoja
korppujauhoja

paistamiseen:

öljyä


Keitä perunat kypsiksi. Soseuta (meillä käytetään puserrinta), lisää voi ja mausteet  (sekä kananmuna mikäli sitä käytät) ja anna jäähtyä. Muovaile jäähtyneestä massasta tankoja ja leikkaa ne sopivan mittaisiksi.

Pyörittele jauhoissa, sitten vatkatussa kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa. Siirrä kylmään odottamaan paistamista noin puoleksi tunniksi. Tässä vaiheessa ne voi myös halutessaan pakastaa myöhempää käyttöä varten.

Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa. Paista kroketit kullanruskeiksi 4-5 kroketin erissä. Valuta talouspaperin päällä ja tarjoile.



Paahdettu valkosipulikastike:


1 dl majoneesia
1 dl turkkilaista jogurttia
(tai halutessasi pelkkää majoneesia)
2 paahdettua valkosipulin kynttä
1 tl sinappia
suolaa, mustapippuria
1/2 rkl hienonnettua rosmariinia
(ja/ tai kevätsipulia, timjamia, persiljaa...)



Sekoita ainekset ja tarjoile dippikastikkeena.


Onko siinä hiilareita? On! Onko siinä rasvaa? On! Onkos se hyvää? NO ON!




2 kommenttia :

  1. Poikani herkkua hänen ensimmäisen Espanjan-matkansa aikana ja jälkeen,jolloin tuli noita tehtyä:) Hieno kuvasarja:)

    VastaaPoista
  2. OIjoi, nämä ovat juuri sellaisia, joita en voi vastustaa...

    VastaaPoista