keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Salvador Dalin spagetti


Mikään erityisen omaperäinen tai kovinkaan luova kokkihan en ole. Pyörää ei tässä keittiössä tulla keksimään (me tilaamme suosiolla taksin). Joten tämä voi hyvinkin olla koko elämäni ainoa omaperäinen idea. Ja on se aika nerokas.

Nimetään tämä nyt sitten vaikka Salvador Dali- spagetiksi kunnianosoitukseksi tuolla Espanjan omalle pojalle, joka oli väliin nerokas. Aina kun ei ollut hullu. Nimi sopii jo senkin takia, että hänen töissään se mitä näkee, ei läheskään aina ole totta. Niin tässäkin. Tämä näyttää lihapullaspagetilta, mutta sitähän se ei ole. 

Ruoka syntyi vahingossa Tunisissa asuessani. Tuolloin lauantai-aamun traditiohini kuului reissu Tunisin keskustorille, josta ostin tuoreet kalat, äyriäiset, vihannekset ja merguez-makkarat seuraavalle viikolle. Kotiin tultuani kaadoin itselleni kylmän lasin rosé- viiniä ja aloin kokkaamaan lounasta. Äyriäisvalikoima torilla oli mahtava, ja väistämättä silmät söivät aina enemmän kuin maha (tai pakastin) jaksoi vetää. Mustekalaa söin sielläkin paljon, ja kerran mustekalarenkaita leikatessani olin ajatuksissani vain jatkanut leikkaamista. Tuloksena oli yhtenäinen mustekalanauha. Leikkasin sen sitten vielä ohuemmaksi ja paistoin pikaisesti pannulla ja kas, hiilariton spagetti oli syntynyt.

Tunisissa söin tätä joko pannulla pikaisesti paistettuna muiden torilta tuliaisina tuotujen merenherkkujen kanssa tai lammasmerguezista, sipulista, vihreästä paprikasta ja kermanokareesta tehdyn kastikkeen kanssa (tähän reseptiin palataan myöhemmin). Tänään tein mukaan katkarapupullia tomaattisessa äyriäisliemikastikkeessa. Ja iiks. Herranjumala että olikin hyvää. 

Käytin tähän sellaisen 20 cm x 8 cm mittaisen mustekalan (kalamarin?) ohueksi nauhaksi saksittuna. Pienemmistä tulee ohuempaa (ja ehkä hieman mureampaa nauhaa, mutta niitä tarvitsee sitten enemmän. Yhteen annokseen menneestä mustekalasta tuli n. 1,5 desiä sitä nauhaa) Jos kokonaisia mustekaloja ei ole saatavilla, toki voisi käyttää myös niitä renkaita. Siinä tapauksessa ne kannattaa leikata terävällä veitsellä ohuemmiksi ja halutessaan auki.

Mustekalaa kokatessa täytyy aina muistaa, että se tulee kokata (koostakin riippuen) joko tosi nopeasti tai tosi pitkään. Tässä annoksessa sen voi joko keittää runsaasti suolatussa kiehuvassa vedessä muutaman minuutin tai paistaa pikaisesti öljytilkassa pannulla. 

Tein kalapullat niistä hehkuttamistani jättikatkaravuista, mutta toki niihin voi käyttää niitä normikokoisiakin - kunhan käytetyn määrän tilavuus on sama, eli tässä annoksessa sitä oli hakkeluksena n. 2,5 dl. Pullia tulee koosta riippuen 9-10.


Kahdelle

Katkarapupullat

10 todella isoa jättikatkarapua
1/2 (reilu) tl raastettua sitruunankuorta
1 reilu rkl ruoho- tai kevätsipulia hienonnettuna 
1 reilu rkl tuoretta persiljaa hienonnettuna
1/2 tl chiliä hienonnettuna 
(säädä käyttämäsi chilin tulisuuden mukaan)
3 reilua rkl leivänmuruja
1,5 rkl paseerattua tomaattia
1,5 rkl vettä
suolaa, pippuria



Sekoita paseerattu tomaatti ja vesi ja sekoita leivänmurujen kanssa. Anna turvota hetki.Lisää sitten seokseen hienonnetut katkaravut (itse hakkasin ne ihan veitsellä kamikaze-sushikokin tyyliin, mutta varmaan myös jotain konetta voi käyttää), sekä muut ainekset. Siirrä kylmään lepäämään kunnes .

Kastike

1/2 pieni sipuli hienonnettuna
1  tl paprikajauhetta
1 tl raastettua appelsiininkuorta
1/2 tl inkivääriä
1/2 tl hienonnettua chiliä 
(säädä taas käyttämäsi chilin tulisuuden mukaan) 
1/2 tl valkosipulia
1/2 tl tomaattipyrettä
2  dl paseerattua tomaattia
loraus valkoviiniä tai sherryä (tai sitruunamehua)
suolaa, pippuria
Kourallinen persiljaa




Kuumenna tilkka öljyä pannussa. Lisää sipuli, appelsiininkuori, inkivääri, valkosipuli, chili ja paprikajauhe. Anna freesaantua kunnes sipuli on läpikuultavaa ja pehmeää. Lisää loraus valkoviiniä ja anna kiehahtaa. Kaada sitten pannuun äyriäisliemi ja paseerattu tomaatti. Anna porista hetken aikaa ja mausta.  Pyörittele nyt ne katkarapupullat.

Pyörittele katkarapumassasta samankokoisia pyöryköitä (hieman öljytyt kädet auttavat, sillä massa on hieman tahmeaa, joskin on helpommin muovailtavissa jäähtyneenä) ja pudota kastikkeeseen kypsymään. Käsittele varoen, sillä rakenne on hauraampaa kuin lihapullissa.

Kypsennä miedolla lämmöllä n. 5 minuuttia. 

Kypsennä mustekalaspagetti, joko pannulla tai kiehuvassa vedessä. Asettele lautaselle ja kaada kastiketta päälle. Ripottele päälle persiljaa ja anna mennä.




Niin, ja toki tuota kastiketta voi syödä ihan tavallisenkin pastan kanssa...

14 kommenttia :

  1. Pitääkin mennä torille ostamaan calamareja;D Yleensä ostan sellaisia babyjä,jotka ovat aika pieniä.
    Ihana kastike!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse käytän niitä pienempiöä täyttämiseen makkaran lailla, mutta niistä tulisi varmaan hyvää ja ohutta nauhaa. Teidän kalatorilla on varmaan ihan mhtavat valikoimat...! Ja kermaa lisäämällä tuosta kastikkeesta saa tietty vähemmän pikantin.

      Poista
  2. Ethän sä tarvikaan kuin sen ripauksen luovuttaa kun katsoo mitä insipiraatiota ja mahdollisuuksia sulla on ympärillä. Kaikki maailman herkut, raaka-aineet, on sun käytössä. Teitpä niistä mitä tahansa, sen on pakko olla hyvää :)Ja jälleen kerran, tämäkin näyttää todella maukkaalta. ja se perhanan Äyriäisliemi... Slurps!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan tuo mustekala tietenkin vähän makuasia. Herrasmies on parhaansa mukaan diplomaatti mutta ei se sille vielä oikein missään muodossa ole lämmennyt...

      Poista
  3. Ei oo totta :D Tota on ihan pakko kokeilla.
    Olin jo suunnitellut viikonlopuksi täytettyjä mustekaloja, mutta nyt meni työjärjestys uusiksi. "Spagetissa" taitaa olla enemmän makua ja kivampi purutuntuma jos se paistaa öljyssä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mustekaloja täällä tullaan täyttämään ihan lähitulevaisuudessa kunhan saan itseni tarpeeksi pitkäksi aikaa koneen ääreen :-) Pannulla(kin) paistaessa kannattaa olla nopea, mutta jos mustekalasta tykkää, niin suosittelen!

      Poista
    2. Nyt on sitten kokeiltu surrealistinen spagetti. Mies ilmoitti että saa laittaa toistekin ja mielellään vähän runsaammalla määrällä mustekalaa, kun nyt se loppui kesken (paistoin nopeasti kuumassa oliiviöljyssä). Kastikkeen mausteita täytyy vähän säätää, mutta muuten upea resepti. Kiitos.

      Poista
    3. no kiva :-)mihin suuntaan mausteita sääditte? (uteliaisuudesta kyselen, noita ohjeita kun ruutuvihkoon yrittää muistaessaan kirjata samalla kun kokkaa ja ottaa kuvia jotta jossain vaiheessa saa ajatuksen kanssa sitten istuttua koneen ääreen niitä kirjaamaan...)

      Poista
    4. Nyt tein ihan tunnollisesti ohjeen mukaan (todella harvinaista) eikä seuraava kertakaan kovin kauas mene alkuperäisestä reseptistä. Ehkä ensi kerralla korvaan appelsiinit ja sitruunat limetillä? Saattaa toimia paremmin inkiväärin kanssa. Tai sitten se on vaan tottumiskysymys? Tuore chili oli loppu ja piripirin kanssa olin liian varovainen, kun yleensä sitä humpsahtaa hiukan liikaa. Pari tippaa tabascoakin voisi tehdä terää rapupullille. Niin, ja kastikkeeseen meni nyt valkkua, ensi kerralla pitää kokeilla sherryllä. Eli ei mitään ihmeellistä, vaan sellaista pientä hienosäätöä :)Ei hyvää reseptiä pidä ryhtyä liikaa korjailemaan.

      Poista
    5. Hyviä huomioita teidän keittiössä!Tuo oma chilini vain on sen verran tujua, ettei esim. tabasco tullut mieleenkään. Ja tuo limetti on kyllä aina hyvä, itsestä vain välillä tuntuu, että noita Aasian makuja yritän kosiskella välillä vähän liiankin kanssa ja tuohon appelsiininkuoreen olen ihastunut siksi, että etenkin pienissä määrissä käytettynä sillä on tapana lisätä ruokaan hienoinen lämpö olematta turhan sitruksinen. Sherryn kanssa kannattaa varmaan keittää kastiketta sitten vähän kauemmin, se voi olla turhan(kin) tymäkkää toisinaan. Ja hyvä huomio siellä sen suhteen, että tuo annoskoko on tässä vähän pienempi, kun yritin tuota "portion control"- ajattelua noudattaa. Heti seuraavana päivänä siitä taas luopuen :-)

      Poista
  4. Voi nam! Rakastan mustekalaa enkä olisi itse keksinyt käyttää sitä näin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. suosittelen :-) sitä kun tulee sen verran usein käytettyä itselläkin, että kaikki uudet keinot ovat tervetulleita!

      Poista
  5. Tykkään kalapullista, joten katkaravuista tehdyt pullat kuulostaa vieläkin herkullisemmilta. Kastikekin on varmasti makoisaa, kun on noin ihanat ainekset.:) Hyviä reseptejä sinulla on muutenkin täällä.:)

    VastaaPoista