sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Eggs Benedict ilman Benedictiä

Ruokablogosfäärissä useaan otteeseen mainitusta  McGeen helpommasta hollandaise-kastikkeesta innostuttuani päätin pistää ohjeen testiin. Sunnuntain kunniaksi kun aamiaiseksi haluttiin jotain vähän hienompaa, joten päädyin Eggs Benedictiin. Josta jätin leivän pois ja korvasin sen grillatulla parsapedillä. Ja kinkun sijaan käytin kylmäsavustettua lohta, jota täältä löytyy hämmentävän hyvin. Joten eihän se lopputulos sitten mikään Eggs Benedict ollutkaan...Vaan ehkä Eggs Atlantic, joka osissa maailmaa myös Eggs Hemingwaynä tunnetaan.


Uppomunia meillä on tehty useamminkin, joskin kanamunien keittoveteen lisättävä (Herrasmiehen inhoama)  viinietikka meillä korvataan reippaalla suolamäärällä, joka kuulemma hoitaa saman asian, eli auttaa pitämään sen kananmunan rakenteen koossa. Koska kuitenkin neuroottisuudessani pyrin symmetrisyyteen (ja piakkoin epäilemättä psykiatriseen hoitoon), kokeilin jonkin maan Masterchefistä nappaamaani kikkaa: vuoraa muki kevyesti öljytyllä tuorekelmulla ja riko kananmuna siihen. Pyöräytä näin muodostuva pussi sitten napakasti kiinni ja pudota poreilevaan veteen ja anna sitten kypsyä haluttuun kypsyyteen (3-4 minuuttia).



Parsat olivat meillä noita hentoisia yksilöitä, joten grillasin ne uunissa kevyesti öljyllä sipaistuna viitisen minuuttia. Niitä pienempiä yksilöitä menee 12 kpl ruokailija, normaaleja laittaisin 6. 

Kylmäsavulohta käytin yhden ison siivun per annos.

Hollandaise-kastiketta tein puolikkaan annoksen, eli halutessasi neljälle, tuplaa allaolevat määrät.

2 keltuaista
125 g suolatonta voita kuutioituna
1 rkl vettä
sitruunamehua
suolaa

Laita keltuaiset, kuutioitu voi ja vesi paksupohjaiselle paistinpannulle. Lämmitä varovasti jatkuvasti vatkaten. Kun voi sulaa, kastike alkaa paksuuntua. Älä nosta lämpöä: pannun reunojen pitäisi pysyä niin viileinä, että niihin voi tarttua paljain käsin. 

Kun voi on kokonaan sulanut, nosta lämpö keskilämmölle ja vatkaa voimakkaasti, kunnes kastike tiivistyy. Jos kastikkeesta alkaa nousta höyryä, ota pannu levyltä, mutta älä lopeta vatkaamista.

Kun kastike on paksuuntunut sinua miellyttävään muotoon, lisää sitruunamehua, sekoita ja mausta ripauksella suolaa. 


Laita grillatut parsat lautaselle pediksi. Nosta päälle kylmäsavulohi ja sen päälle uppomuna. Kruunaa hollandaise- kastikkeella, ripottele päälle ruoho- tai kevätsipulisilppua ja nauti!











2 kommenttia :

  1. Kesää ja parsaa odotellessa. Näitä saa taas duunissa tehdä sata päivässä :) sitten on kiintiö täynnä seuraavaan kesään. Mut onhan nää hyviä

    VastaaPoista
  2. No on. vaikka joku tuossa hollandaisessa kyllä vielä mietityttää. Pitäisikö sitä voita vähentää? Sitruunanmehun määrää lisätä? Käyttää myös sitruunankuorta? Tai ehkä se vika vaan on mussa...!

    VastaaPoista