tiistai 26. helmikuuta 2013

Tee se itse- äyriäisliemi katkaravuista

Koska nyt (taas) kokkaan paljon jättikatkarapuja, niin turhanhan se olisi mitään hyvää haaskata! (Onko se sitten mikään ihme, että nuo kulmakunnan kulkukissat sitten päivystävät tuossa terassilla...) Niinpä keittelen kuorista lientä. Pidän sen ihan old schoolina ja vältän liiemmälti mausteita, koska käytän sitä niin espanjalais-, aasialais- ja omanlaisissa keitoksissani, joiden mukaan myös ruokien makumaailmat vaihtelevat laidasta laitaan.


Nämä ovat siis raakoja, vaikka tämän lajikkeen väri tuollainen onkin.


Kuori katkaravut. Vinkki: pään irrottamisen jälkeen yleensä myös se suoli on helposti vedettävissä ihan yhtenä kappaleena ilman, että sitä katkarapua joutuu perhostamaan sitten myöhemmin. Valoa vasten katsomalla sen irtoamisen voi vielä tarkistaa.

Kuumenna pannussa tilkka öljyä. Lisää kuoret (joskus lisään muualta tähteiksi jäänyttä sipulia, toisinaan taas en. Ei nin väliä, koska yleensä sitä sipulia tulee kuitenkin varsinaiseen ruokaan jossain muodossa laitettua. Jotkut lisäävät porkkanaa ja muita liemivihanneksia, mutta oma lähestymistapani on aika puristi. Tai laiska...).  
Runno niitä ihan suruttomasti. Kun saavat hieman väriä ja alkavat antaa aromiaan, lisää vettä niin että juuri ja juuri peittyvät. Periaatteeni on, että mieluummin vähän kunnolla makua saanutta lientä (jota tarvittaessa voi sitten ohentaa) kuin litratolkulla laimeaa litkua.
Anna kiehua miedolla lämmöllä (ei kuplien!) n. 30 minuuttia. Jos pinnalle kerääntyy vaahtia, sen voi kuoria pois. Runno vielä raatorukkia, että antavat viimeisetkin makunsa. Suolaa maun mukaan. 

Siivilöi. Ja se oli siinä! Jääkaapissa valmis liemi säilyy muutamia päiviä, mutta sen voi huoletta pakastaakin vaikka jääpalakuutioissa tai -pusseissa. 
Eikä tuostakaan mitään paineita kannata ottaa- kaupan äyriäisfondeilla saa ihmeitä aikaan!

7 kommenttia :

 1. Tuli laitettua tänne tarkoitettu kommentti vahingossa tuonne alemmaksi;D
  Eli on kyllä ihanaa kun on tuoreita äyriäisiä hyvin saatavilla.Tein tammikuussa lientä sinitaskuravun kuorista,ja se onkin nyt pakkasessa;tämä muistutti siitä,olin jo melkein unohtanut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa ihanalta! Taskurapua olen syönyt vain muiden tekemänä- sitä harvemmin tulee vastaan kalatiskeillä täällä...

   Poista
 2. Äyriäisliemi on niin kuningas tavaraa. Voittaa hyvän lihliemenkin mennen tullen :) ja onhan se värikin kaunis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no eikö! ihan hävettää ajatella että monta vuotta heitin kuoret vain pois koska ajattelin liemen tekemisen olevan jotain vähintäänkin päiviä ja paul bocuse- tutkinnon vaativaa puuhaa... :-/ no, nyt sitten otetaan vahinkoa kiinni- litratolkulla :-)

   Poista
 3. Mahtavan värinen liemi, maun maistaa suussa pelkän kuvan perusteella.

  VastaaPoista
 4. Laitatko liemikeitokseen tosiaan päätkin? Ja mätimunat sun muut? Itsellä kiuhuu juuri hellalla elämäni ensimmäinen äyriäisliemi ja nypin siihen vain selkäpanssarit kun ajattelin, että muista tulisi pahaa makua...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. laitoin myös päät - mutta tiedän etteivät kaikki sitä niin tee :-)

   Poista