keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

Sherrymatkalla Andalusiassa: Valdespino, Grupo Estevez, Jerez de la Frontera* * *

Valdespinon sherrytalo on yksi Andalusian sherrymaan perinteikkäimpiä. Vierailu täällä on huikea kokemus ja tulisi sisältyä jokaisen Jerezinmatkaajan ohjelmaan!


* * *Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_viiniblogi_sherrymatkalla Andalusiassa_Jerez_Valdespino_Grupo Estevez_Grupo Estevez - liki uskonnollinen kokemus


”Onhan tämä aika... erityinen”, hymyilee Valdespinon sherryjen takaa löytyvän Grupo Estevezin Ignacio Lopez de Carrizosa katsellessaan hämärässä kellarissa ympärillemme avautuvaa, silmänkantamattomiin jatkuvaa tynnyreiden rivistöä.

Sitä se todellakin on.


Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_viiniblogi_sherrymatkalla Andalusiassa_Jerez_Valdespino_Grupo Estevez_


Kosteassa ilmassa leijuu sherryn tumma tuoksu. Usean metrin korkeuteen kohoavassa katonrajassa enkelinhenkäyksenä tunnettu harso huojuu bodegan läpi käyvässä tuulenvireessä.


Tunnelma on hartaudessaan liki uskonnollinen.

Seinällä riippuva metrinen krusifiksi vain vahvistaa tätä, samoin kuin taustalla vaimeasti soiva urkumusiikki.


Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_viiniblogi_sherrymatkalla Andalusiassa_Jerez_Valdespino_Grupo Estevez_


Genome-musiikki auttaa floria kasvamaan


Musiikki ei ole mitä tahansa musiikkia, vaan erityistä, mikro-organismien geneettistä rakennetta jäljittelevää genome-musiikkia.

"Flor, biologisesti kypsytettyjä sherryjä hapettumiselta suojaava hiivakerros on elävä olento”, selittää Ignacio.”Nimenomaan tämä musiikki edesauttaa florin kasvua”.

"Tai niin Josén tutkimukset ainakin väittävät", hän hymähtää vähän vaivautuneena katseen pyyhkäistessä hänen kengänkärkiään.


Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_viiniblogi_sherrymatkalla Andalusiassa_Jerez_Valdespino_Grupo Estevez_


Valdespino - Grupo Estevezin kruununjalokivi


Josélla hän viittaa José Esteveziin, koko elämänsä sherrylle omistaneeseen Grupo Estevezin perinteiden jatkajaan.

Vuodesta 1984 Estevezin perheen hallinnassa olevan bodegan juuret ovat jo vuonna 1809 perustetussa sherryihin ja brandyihin erikoistuneessa yrityksessä.

1989 siihen sulautettiin myös Marques de Real Tesoro. Vuonna 1999 Grupo Estevez hankki omistukseensa myös Valdespinon. Vuonna 2007 joukkoon liittyi myös La Guita, Manzanillojen markkinajohtaja.Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_viiniblogi_sherrymatkalla Andalusiassa_Jerez_Valdespino_Grupo Estevez_


Valdespino on Grupo Estevezin kruununjalokivi.

Talo on yksi Andalusian Sherrymaan vanhimpia ja perinteikkäimpiä: sen juuret ulottuvat peräti vuoteen 1264, jolloin Don Alfonso Valdespino, yksi 24:stä kuningas Alfonson rinnalla Jerezin takaisinvaltaamiseksi taistelleista ritarista aloitti viininviljelyn alueella.


Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_viiniblogi_sherrymatkalla Andalusiassa_Jerez_Valdespino_Grupo Estevez_


Vaikka talon liiketoiminnasta on dokumentteja jo 1400-luvulta, rekisteröitiin se omaksi merkikseen vasta 1875.

Vuonna 1883 siitä tuli Espanjan kuninkaallisen perheen hovihankkija ja vuonna 1932 Ruotsin.Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_viiniblogi_sherrymatkalla Andalusiassa_Jerez_Valdespino_Grupo Estevez_


Sherrybodegat - Jerezinreissun kohokohta


Vierailu tuhansien tynnyreiden täyttämässä bodegassa on vaikuttava kokemus ja kannattaa ehdottomasti sisällyttää Jerezin ohjelmaan.

(Minkäs takia ihminen tähän osaan Andalusiaa edes tulisi ellei juurikin sherryn?)

"Jerez on sisämaassa, minkä seurauksena ilmasto on omanlaisensa", Ignacio pohtii eroja esimerkiksi Sanlúcar de Barramedaan, Manzanillan kotiin. "Esimerkiksi talvet täällä ovat kylmemmät ja kuivemmat."


Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_viiniblogi_sherrymatkalla Andalusiassa_Jerez_Valdespino_Grupo Estevez_


Levant ja Poniente - sherrynvalmistukset strategiset tuulet


Myös tuulilla, joille bodegat altistuvat, on merkitystä ja ne otetaan huomioon esimerkiksi siinä, mihin ilmansuuntaan bodegat rakennetaan.

Etenkin itäiseltä Välimereltä puhaltava Levant sekä lounaasta/ lännestä puhaltava lämmin ja kuiva Poniente-tuuli ovat merkittävässä roolissa sherrynvalmistuksessa.

Niinikään riittävä ilmankosteus on olennaista ja bodegojen lattioita kastellaan riittävän kosteuden takaamiseksi.
Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_viiniblogi_sherrymatkalla Andalusiassa_Jerez_Valdespino_Grupo Estevez_Bodegojen optimaaliset olosuhteet ovatkin elintärkeitä, sillä sherry on nimenomaan viini, joka tehdään bodegoissa.

Täälläkin ylivoimaisesti eniten käytetty rypäle on Palomino.

"Paksukuorinen eikä kovinkaan aromaattinen", luonnehtii Ignacio rypälettä. 

"Ei siitä kovinkaan kummoisia viinejä valmisteta, mutta tähän tarkoitukseen se on ihanteellinen. Oikeissa olosuhteissa siitä kypsytetään ihan uskomatonta tavaraa!"Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_viiniblogi_sherrymatkalla Andalusiassa_Jerez_Valdespino_Grupo Estevez_

Inocente - poikkeuksellinen fino


Valdespino on monella tapaa erityinen sherrytalo. Se tuottama Fino Inocente on ainoa single vineyard-sherry ja lisäksi ainoa yhä markkinoilla oleva sherry, jonka käymisprosessi ei muiden sherryjen lailla tapahdu terästankeissa vaan tammitynnyreissä. 


Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_viiniblogi_sherrymatkalla Andalusiassa_Jerez_Valdespino_Grupo Estevez_


Poikkeuksellisen siitä tekee myös criaderojen määrä: siinä, missä finoilla on niitä normaalisti kahdesta kolmeen, on niitä täällä peräti 10.


Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_viiniblogi_sherrymatkalla Andalusiassa_Jerez_Valdespino_Grupo Estevez_


Tio tekee kunniaa sedille


Jos muuten olet koskaan ihmetellyt sherrytalojen intoa nimetä sherryjään Tio-nimisiksi (Tio Mateo, Tio Pepe, Tio Diego...) niin selitys löytyy sherrytalojen historiasta.

Perinteisesti sherrytalot ovat pitkään suvussa kulkeneita perheyrityksiä. 

Tio- nimitys viittaa setään ja niin nimetyt sherryt ovat kunnianosoituksia suvun ansioituneille patriarkoille.


Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_viiniblogi_sherrymatkalla Andalusiassa_Jerez_Valdespino_Grupo Estevez_Sacristia - bodegan harvinaisimpien sherryjen koti


Sherrybodegojen erikoislaatuista ja uskonnollisenkin puolelle lipsahtavan harrasta tunnelmaa vain lisää se, että sitä osaa bodegasta, jossa säilytetään sherryistä parhaimpia ja harvinaisimpia kutsutaan nimellä Sacristia eli sakasti. Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_viiniblogi_sherrymatkalla Andalusiassa_Jerez_Valdespino_Grupo Estevez_


Valdespino oli ensimmäinen, joka vuonna 1910 alkoi käyttää tuota nimitystä, mutta nyt sitä käyttävät muutkin bodegat. 


Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_viiniblogi_sherrymatkalla Andalusiassa_Jerez_Valdespino_Grupo Estevez_


Sherry ja ruoka - loputon löytöretkiViime vuosikymmeninä sherryn suosio on laskenut myös Espanjassa. "Kysyntä ruokkii kysyntää", muistuttaa Ignacio ja jatkaa, että suosion vielä ollessa huipussaan 60-, 70- ja 80-luvuilla siihen pyrittiin vastaamaan laadultaan heikompitasoisella sherryllä.

"Se on sitäpaitsi mitä väärinymmäretyin viini", Ignacio huomauttaa. "Se ei missään nimessä ole vain apero, vaan käy mitä erilaisimpien ruokien kylkeen!"Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_viiniblogi_sherrymatkalla Andalusiassa_Jerez_Valdespino_Grupo Estevez_


Hän näkeekin sherryn tulevaisuuden nimenomaan gastronomiasta innostuneissa.

Kuivuutensa ja aromikkuutensa vuoksi esimerkiksi Fino toimii ruokajuomana sellaistenkin ruokien kanssa, jotka tappavat valkoviinin. Esimerkiksi osterit ovat sen kanssa ihan klassinen yhdistelmä”.

Hän myös rohkaisee kokeilemaan sherryä muutenkin kuin espanjalaisen ruoan kanssa. 

”Fino ja Manzanilla käyvät umamisuutensa ansiosta esimerkiksi sushin seuraksi ja olorosoa kannattaa kokeilla vaikka porolle ja ankalle!”

Cream sherryn hän puolestaan parittaisi sinihomejuustolle, Medium dryn hanhenmaksalle ja Amontilladon esimerkiksi artisokalle ja pian taas sesonkiaan viettävälle vihreälle parsalle. Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_viiniblogi_sherrymatkalla Andalusiassa_Jerez_Valdespino_Grupo Estevez_


Sherryn uusi tuleminen


"Ei sherry toki mikään helpoin viini ole", joutuu Ignaciokin myöntämään. "Se vaatii osaamista ja kouluttautumista."

"Ei siitä koskaan mikään nuorison suosikkijuoma tulekaan", hän naurahtaa ja pistää toivonsa vaativampaan ja asiantuntevampaan asiakaskuntaan.

2000-luvussa maailmanlaajuisesti alkanut sherryn uusi tuleminen saakin hänet varsin optimistiseksi ja hän kertoo innoissaan mm. Lontooseen ja New Yorkiin nousseista sherrybaareista, joissa sherryä käytetään mm. cocktailien raaka-aineena.


Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_viiniblogi_sherrymatkalla Andalusiassa_Jerez_Valdespino_Grupo Estevez_


Valdespinon sherrytasting


Ignacion oma suosikki on Palo Cortado (lisää eri sherrytyypeistä
blogin aikaisemmassa postauksessa täällä).


Bodegakierroksen odotetuin osa on myös se kaikkein palkitsevin: tarjolla on mahtavuutta mahtavuuden perään.

La Guita hemmottelee Manzanillalle niin tyypillisillä merellisen suolaisilla sävyillään.

Inocente on ehdottomasti Finoista fiineimpiä; tässä 10-vuotiaassa yksilössä maku on jo kehittynyt mausteisemmaksi ja paahtoleipäisemmäksi.

Tio Diego Amontilladosta löytyy mausteisuutta ja toffeemaisuuttakin.

25-vuotiaan Palo Cortado Viejo CP:n monitahoisuuden kohdalla alan ymmärtää, miksi viinistä kohistaan. Siinä kohtaavat mineraalisuus ja aromikkuus mutta myös jännät, toffeetakin muistuttavat paahteiset sävyt sekä hedelmäisyys.

Don Gonzales Oloroso VOS (20 v) hurmaa kuivahedelmäisyydellään, kompleksisuudellaan, pähkinäisyydellään ja savuisuuteenkin päättyvällä pitkällä jälkimaullaan.

Solera de su Majestad Oloroso VORS on vähintäänkin 30-vuotiaana myytävä intensiivinen herkku jossa on lämpöä ja lakattua puuta. Edellistä konsentroituneemmassa viinissä myös hedelmäisyys on korostetummin esillä. Oh, my.

Contrabandista on puolestaan puolikuiva Amontillado blend, josta löytyy myös ripaus (n. 4%) Pedro Ximéneziä. Suklaisuudessaan, paahteisuudessaan ja kuivahedelmäisyydessään sen tuoksu lupailee makeutta, mutta yllättää kuivuudellaan ja tammisuudellaan.

Isabela Cream taas on 15-vuotias Oloroso Blend (25% PX:iä) joka sekoitetaan jo käymisvaiheessa. Tämänkin tuoksu lupailee enemmän makeutta, mutta pitkä maku jää saksanpähkinäisyydessään ja paahdetussa sokerisuudessaan yllättävänkin kuivaksi.

Moscatel Promesa on 100-prosenttinen Moscatel ja viettelee makeiden sherryjen ystävän paitsi konsentroituneella paahteisuudellaan ja suklaisuudellaan, mutta myös upealla appelsiininkuorisuudellaan. Loistoyhdistelmä.

Pedro Ximénez El Candado on Tallinnanreissujeni vakiotuomisia. Juhla jo itsessään. Viini on saanut nimensä (El Candado= munalukko) jokaista pulloa koristavasta pienestä lukosta kaksine avaimineen. Rusinaa ja muita kuivahedelmiä. Tumma, paksu upeus.

Niños Pedro Ximénez VORS on Robert Parkerilta huikeat 98 pistettä saanut kaunokainen. PX:ltä odotettavissa olevaa paahteisuutta, kahvia, suklaata ja kuivahedelmää, mutta vielä edellistäkin konsentroituneemmassa muodossa. Hinta tälläkin liikkuu jo muutamassa satasessa eikä ihme. Uhhh.Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_viiniblogi_sherrymatkalla Andalusiassa_Jerez_Valdespino_Grupo Estevez_


Valdespino Moscatel Toneles - täyden 100 pisteen sherry


Kaikki puhe ruoasta ja juomasta saa nälän kurnimaan sopivasti lounaalle. Seuratessaan reaktioita sherrytastingin antimiin Ignacion kasvoille syttyy ovela hymy ja lounassuunnitelmamme vaihtuvat lennosta.

Vanhaan sherrybodegaan kunnostetun; Bib Gourmandillakin palkitun La Carbonán sijaan haluaa Ignacio viedä minut muualle, koska muistaa ravintolan ostaneen juuri pullon sherryä, jota "minun on ihan ehdottomasti saatava."

Vaatimattomuus ei olekaan nyt paikallaan, sillä kyseessä on pullo Robert Parkerin Wine Advocatessa täydet 100 pistettä saanutta Valdespino Moscatel Tonelesia - markkinoiden vanhinta Moscatelia ja sherryistä harvinaisimpia.

Tätä arviolta ainakin satavuotiasta hienoutta pullotetaan vuosittain vain 100 demipulloa. Ei siis ihme, että heittäessäni kuvan Twitteriini täyttyy se samantien kyselyistä siitä, mistä ihmeestä moista erikoisuutta edes saa. 


Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_viiniblogi_sherrymatkalla Andalusiassa_Jerez_Valdespino_Grupo Estevez_Uskomattoman intensiivisessä maussa on lakritsisuuttakin henkivää mausteisuutta, viikunan kaltaista kuivahedelmää ja appelsiininkuorta.

Jokainen siemaus vie ennennäkemättömälle makumatkalle heittäen eteen aina jotain uutta. Upea, upea viini. Ja ihan varmasti hintalappunsa (halvimmillaankin hinnat lähtevät 150 eurosta) arvoinen.

Aurinko paistaa El Bicheron terassille. Eteen kannetut äyriäisvadit tulevat elämään muistoissani vielä pitkään. Päivä on ollut niin uskomaton, että liikutun melkein epäuskon kyyneliin.

Mitä kaikkea minä saankaan kokea!

Igancion katsoessa muualle kurotan pullolle ja kaadan itselleni vielä toisenkin lasin.


Kerrankos sitä!


Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_viiniblogi_sherrymatkalla Andalusiassa_Jerez_Valdespino_Grupo Estevez_


PS. Valdespinoon on käyty tutustumassa myös Reseptitaivaassa - kannattaa tsekata myös heidän juttunsa!Onko viinimatkailu teidän sydäntänne lähellä? Ja ovatko sherrytilat kenellekään entuudestaan tuttu vierailukohde?


* * *

Grupo Estevez

avoinna vierailuille ma-pe 10-14:00

p. +34 956 321 004


* * * 
_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


Andalusian auringossa_ruokablogi_viiniblogi_sherry_viinimaailman vaarinymmarretty suuruus         TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!


Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

54 kommenttia :

 1. No eipä ole kyllä sherrytilat tuttuja eikä oikeastaan koko juoma, mutta vaikuttavan näköinen paikka kyllä ja varmasti hieno elämys :)

  VastaaPoista
 2. Mä olin just eilen ruisviskimatkalla Kyrössä. Ei aivan n. monta tynnyriä vielä valmiina.... :) eikä matkaakan ollu ku 36 km.

  VastaaPoista
 3. Mä haluan oman kotisakastin, joka on täynnä jos jonkinmoisia herkkupulloja. Loistava juttu!

  VastaaPoista
 4. Tuonnehan vois jo melkein muuttaa :D Hienot fiiliskuvat. Itse olen ollut Cavatiloilla ja tunnelma on niin unohtumaton. Mukavat muistot pitkäksi aikaa.

  VastaaPoista
 5. Eipä ole viinimatkailu tuttua, mutta huikealta kuulostaa!

  VastaaPoista
 6. Jee, lisää sherryä! Nyt ihan todella kiinnostaa tutustua tähän juomaan paremmin. Kuten toiseen postaukseesi kommentoin, olen aloittanut maistelut jo viime reissullamme Madridissa, mutta en vielä ihan päässyt sisään sherrymaailmaan. Otan tämän haasteena, sillä haluan ymmärtää sherryn päälle paremmin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ihana kuulla - toivottavasti tykkäät tulossa olevista pysähdyksistä!

   Poista
 7. En kyllä ole koskaan viinimatkaillut. Enkä usko, että se on ihan niillä mun top-listoilla. Mieluummin rämmin luonnossa :D Viineistä en muutenkaan ymmärrä oikein muuta kuin sen, että niitä on erivärisiä ja -makuisia. Ja ne on Suomessa kamalan kalliita. Mä olisin varmasti maailman huonoin sherrytalossa vierailija. Kuvaisin varmasti innoissani tuota tynnyrimerta, sen valojen ja varjojen leikki näyttää innostavalta. Mutta se olisi varmasti mulle käynnin suurin anti...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kukin tyylillään - luonto taas ei minulle ole se luontainen elinympäristö :-)

   Poista
 8. Sherry on minulle täysin tuntematon juoma, eikä siis sherrytiloillakaan ole tullut käytyä. Ehkäpä seuraavalla Andalusian-reissulla pitää perehtyä kyseiseen viiniin :)

  VastaaPoista
 9. Vautsi, jo kuvista välittyy taianomainen tunnelma, saatika paikan päällä! Voin vain kuvitella tuonne musiikin ja tuoksut leijailemaan ilmaan. Sherryt eivät ole itselleni yhtään tuttuja, mutta alkoi juuri kummasti kiinnostaa.

  VastaaPoista
 10. Nyt kyllä oli sellainen infopaketti sherryistä että! Voin vain kuvitella tunnelman jota jutussasi kuvasit, musiikin, krusifiksin ja palaneet kynttilät. Olisi mielenkiintoista kyllä käydä tuollaisessa paikassa.

  VastaaPoista
 11. En hirveä sherryjen ystävä ole mutta tuollainen tasting kyllä kelpaisisi. Aika kattava juttu sherryjen elämästä!

  VastaaPoista
 12. Oi miten upean kuuloinen päivä. En ole koskaan maistellut ruokia sherryn kanssa, mutta kiinntostus heräsi ehdottomasti. Olisipa hauska illallistaa pelkästään erilaiset sherryt juomina!

  VastaaPoista
 13. Sherrytilalla en ole käynyt. Jostain syystä se on jäänyt tekemättä, vaikka tuolla seudulla olemme pyörineet.

  Nuo tynnyrikuvat ja tynnyririvistöt ovat siis niin vaikuttavia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. näkymä ja tunnelma todella on vaikuttava! Bodegat ovat ehdottomasti parasta Jerezissä - muuten kaupunki ei tehnyt erityisemmin vaikutusta.

   Poista
 14. Olipa jännä kokemus, sherry ei tuolla näytä todellakaan olevan ihan mikä tahansa juoma!

  VastaaPoista
 15. Oho, olipa siinä sherrytietoutta! Huuli pyöreänä lueskelin ja katselin. Viinitiloilla käynti on haaveena, mutta ehkäpä se riittää minulle :)

  VastaaPoista
 16. Vautsi mitä tynnyririvistöjä! Tunnelmallisen oloinen mesta.

  VastaaPoista
 17. Jäin ajattelemaan noita nimiä, Tio Pepe ja Tio Jose jne. Todellakin sedät ovat tärkeitä ja jokaisella tärkeällä sedällä on oma viininsä.

  VastaaPoista
 18. Tädit eivät halua kuunnella hiivankasvatusmusiikkia enkä minäkään halua. Sen sijaan joku voisi keksiä hiivantappomusiikin. Minä voin suositella sherryn valmistajille Amazonasin viidakkoa, sillä siellä hiiva tunsi olevansa paratiisissa.

  VastaaPoista
 19. Sherry on minullekin varsin vieras juoma, yleensä pysyttelen hieman kevyemmissä virvokkeissa. Kieltämättä aika harras tunnelma tuolla, rauhoittavakin varmasti. Tuo musiikin voima on muuten uskomaton juttu! Onhan jopa tutkittu, että esimerkiksi klassinen musiikki saa kasvit voimaan paremmin.

  VastaaPoista
 20. Minulla on pullo portugalilaista Moscatelia kotona - onkohan minulla sittenkin pullo sherryä? Ovatko kaikki moscatelit siis sherryjä vai ainoastaan nuo espanjalaiset? Aika montaa eri tyyppiä noita sherryjä näyttäisikin olevan, jännä että kaikkia kuitenkin kutsutaan sherryiksi. Ja ihanaa, että hiivoja ruokitaan musiikilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moscatel on rypäle, josta tehdään yleensä makeita valkoisia (jälkiruoka)viinejä.

   Poista
 21. Pistäydyimme vain päiväseltään, ja autolla, Jerezissä, joten maistelukierrokset eivät oikein olleet mahdollisia. Tai siis vähän tyhmää, jos vaan toinen maistelee ja toinen seuraa vierestä.
  Mutta juuri sherryn osalta asia ei erityisesti haitannut, sillä se ei ihan ole suosikkijuomiamme, kummankaan. Tai ehkä sitä pitäisi vaan juoda ja juoda vähän lisää, niin oppisi vielä pitämäänkin siitä :-)

  VastaaPoista
 22. Sherrystä ei tosiaankaan tule nuorison suosikkijuoma, tai kuka tietää! Ei se ehkä ole se helpoin viini aloittaa nautiskelu. Mulla on vasta viime aikoina alkanut ilmenemään sherrykiinnostusta, kuka tietää, ehkä siitä tulee vielä uusi suosikkini. Tällainen sherryreissu olisikin aika huikea tällaiselle "untuvikolle" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. toivottavasti tällainen virtuaalikierros sytytti edes jonkinlaisen kipinän <3

   Poista
 23. Olen sekä sherryjen että portviinien suuri ystävä, ja niitä löytyy viinikaapista aina. Olisipa upeaa päästä joskus valloittamaan myös tämäkin alue, ja tutustumaan tuotantoon. Nyt täytyy vaan ensin puristaa tämä lapsonen ulos mahasta, että pääsee taas maistelemaan ylipäätäänsä yhtään mitään. Huoh! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas mahtava kuulla! Kaikessa rauhassa siellä mahan kanssa- eiköhän tuota aikaa ole tulevaisuudessakin :-)

   Poista
 24. Viinitilamatkailu on todellakin lähellä sydäntä, mielellään vierailisin joskus sherrytilallakin! Jäin miettimään, että mitä tuollainen maistelukierros maksaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olin itse bodegan vieraana yksityiskierroksella, mutta kierroksia järjestetään tuolla useammallakin kielellä. Liitin tuohon linkkinä yhteystiedot, josta saa tarpeen mukaan lisätietoa. Eivät ne yleensä kalliita ole, joskaan eivät myöskään ihan noin kattavia kuin tuo omani. Vielä tulossa olevan, muistaakseni kolmen sherryn tastingin sisältäneen La Cigarreran bodegan kierros esimerkiksi maksoi vain muutaman euron.

   Poista
 25. Olorosoa ja poroa! Pakko kokeilla hetimiten!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. yllättäviä löytöretkiä tarjoilee tuo sherry <3

   Poista
 26. Tykkään käydä viinitiloilla ylipäätään, joten tämänkin suunnan sherrymatka kuulostaa kivalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voin uskoa, että osaisit nauttia tuosta tunnelmasta!

   Poista
 27. Onpa pitkä historia bodegalla! Mainio esittely mainiosta tuotteesta. (P.S. Taisin tätä jo kertaalleen kommentoida, mutta tuo robottitunnistautuminen taisi mennä pieleen tms.) ***sateenmuruja.com***

  VastaaPoista
 28. Mä en ymmärrä sherryn päälle sitten yhtään, mutta tämä kierros vaikutti tosi mielenkiintoiselta - itse juoman lisäksi sherryn viehätykseen taitaa tuolla sisältyä paikallinen kulttuuri ja pitkät perinteet. :)

  VastaaPoista