* * *
Sherry kärsii maineestaan ihan turhaan - se on mitä miehekkäin ja monipuolisin viini. Tässä kaikki, mitä olet koskaan halunnut siitä tietää!
* * *
Sherry.
Jo nimen kuuleminen saa sinut ajattelemaan pikkuriikkisiä sormustimen kokoisia laseja, englantilaisia eläkeläismummoja ja hermojen lepuuttamiseksi lääkemielessä annosteltuja naukkuja.
"Dear, me! How very dreadful! Well, perhaps just a little sherry. You know, just to calm my poor little nerves."
Mielikuva on yhtä valitettava kuin se on väärä. Sherry on yksi viinimaailman kiehtovimpia yksilöitä ja monikäyttöisyydessään suorastaan hämmästyttävän väärinymmärretty suuruus.
Se on sitäpaitsi mitä miehekkäin juoma - vielä 1970-luvulla ei naisilla ollut mitään asiaa tabancoina tunnettuihin sherrybaareihin.
Sherryn historiaa
Andalusian lounaisnurkassa sijaitseva Sherrymaana tunnettu Marco de Jerez muodostuu Jerez De La Fronteran, El Puerto de Santa Marían sekä Sanlúcar de Barramedan kaupunkien väliin jäävästä alueesta. Jerez itsessään oli ollut merkittävä viininviljelyn keskus siitä lähtien, kun foinikialaiset toivat viininvalmistuksen Espanjaan 1000-luvulla eaa.
Jerezistä nimensäkin saaneesta sherrystä on kuitenkin ehkä yllättäenkin kiittäminen Iberian niemimaan 700-luvulla jaa vallanneita arabivalloittajia.
He nimittäin toivat mukanaan mm. parfyyminvalmistuksessa tarvittavan tislaustaidon, jonka andalusialaiset jalostivat väkevöidyn alkoholin, kuten sherryn valmistukseen. Loppu, kuten sanotaan, on historiaa.
Nyt Jerezin aluetta ei osaisi kuvitellakaan ilman sherryä; bodegoineen ja niiden paikalle houkuttelemine turisteineen.
Islaminuskoisten maurilaishallitsijoiden oma asenne alkoholiin oli tunnetusti kaikkea muuta kuin hilpeiden hispaanojen (Haram, haram! Syntiä, syntiä!), mutta viininviljely jatkui heidän aikakaudellaankin vielä useammankin vuosisadan ajan.
Vuonna 966 Córdoban tuolloinen kalifi Al-Hakam II kuitenkin määräsi viinitilat tuhottaviksi. Jereziläiset onnistuivat pelastamaan kolmasosan omista tiloistaan vedoten siihen, että tilojen tuottamista rypäleistä valmistettiin myös sotilaiden ravinnokseen käyttämiä rusinoita (!)
Reconquistan eli Iberian niemimaan kristityn takaisinvaltaamisen jälkeen alueen viinin suosio kasvoi räjähdysmäisesti ja 1500-luvulla sherryä pidettiin jo koko Euroopan hienoimpana viininä.
Kolumbuksen purjehtiessa Amerikkaan oli laiva lastattu juomaveden huonon laadun sijaan sherryllä. Magellanin valmistautuessa maailmanympäripurjehdukseensa käytti hän puolestaan enemmän rahaa sherryyn kuin esimerkiksi laivan aseistamiseen.
Vaikka sherryn suosio on viime vuosikymmeninä pudonnut, ei siltä yhäkään välty kukaan Espanjanmatkaaja.
Etenkin feríakauden eli kunkin kaupungin suojelupyhimyksille omistettujen festivaalien sesongin aikaan veikkaan itseni lailla monen teistäkin luvanneen itselleen seuraavan aamun olotiloissa, ettei enää koskaan menisi lähelläkään tuota petollista putelia.
Etenkin feríakauden eli kunkin kaupungin suojelupyhimyksille omistettujen festivaalien sesongin aikaan veikkaan itseni lailla monen teistäkin luvanneen itselleen seuraavan aamun olotiloissa, ettei enää koskaan menisi lähelläkään tuota petollista putelia.
Uskallan myös väittää myös, että itsehillintä on myös teillä ollut yhtä olematon allekirjoittaneen kanssa...
Sherry - viini joka tehdään bodegoissa
Muista viineistä sherry poikkeaa monellakin tapaa. Maaperällä, vuosikerralla ja muilla normaalisti viinivalmistuksessa olennaisilla tekijöillä on hyvin vähän tekemistä tämän jalon juoman kanssa.
Viinitarhojen sijaan sherry on viini, joka tehdään bodegoissa, eli sherrykellareissa.
Viinitarhojen sijaan sherry on viini, joka tehdään bodegoissa, eli sherrykellareissa.
Niissä vallitseviin kypsytysolosuhteisiin (sijainti, korkeus merenpinnasta, tuulensuunta, ilmankosteus, etäisyys merestä...) kiinnitetäänkin sitten huomiota sellaisella neuroottisuudella, että se alkaa ulkopuolisen silmään vaikuttaa jo vähän salatieteeltä.
Sherryyn pääasiallisesti käytetty rypäle on Palomino; muita ovat makeampiin sherryihin käytetyt Pedro Ximénez (PX) sekä Moscatel.
Näistä ensiksimainittu kasvaa pääosin albarizan nimellä tunnetussa, valkoisessa ja auringonvaloa heijastavassa kalkkipitoisessa maaperässä.
Jälkimmäisten rypäleiden viljelyyn otollisimpia ovat puolestaan barrosin ja arenasin nimellä kulkevat tummemmat; joko savipitoisemmat (barros) tai hiekkapitoisemmat (arenas) maaperät.
Jälkimmäisten rypäleiden viljelyyn otollisimpia ovat puolestaan barrosin ja arenasin nimellä kulkevat tummemmat; joko savipitoisemmat (barros) tai hiekkapitoisemmat (arenas) maaperät.
Ensin rypäleistä puristettu viini käy läpi käymisprosessin terästankeissaan, tämän jälkeen ne väkevöidään tisleellä.
Biologinen kypsytys vs. oksidaatio
Sherryt itsessään jakautuvat kahteen tyyppiin: biologisesti kypsytettyihin sekä oksidaatiolla, hapettumisella kypsytettyihin.
Näistä ensimmäiseen lukeutuvat sherryistä kevyimmät ja kuivimmat: fino sekä manzanilla.
Näiden kypsytys tapahtuu tynnyreihin spontaanisti syntyvän florin, eli hiivakerroksen alla. Tämä suojaa niitä kosketukselta hapen kanssa ja nämä sherryt jäävät alkoholipitoisuudeltaan muita sherryjä alhaisemmiksi - flor kun kuolee alkoholipitoisuuden ylittäessä 15 prosenttia.
Juuri flor antaa fino- ja manzanilla-sherryille niiden omaleimaisen, mantelimaisen aromin.
Näiden kypsytys tapahtuu tynnyreihin spontaanisti syntyvän florin, eli hiivakerroksen alla. Tämä suojaa niitä kosketukselta hapen kanssa ja nämä sherryt jäävät alkoholipitoisuudeltaan muita sherryjä alhaisemmiksi - flor kun kuolee alkoholipitoisuuden ylittäessä 15 prosenttia.
Juuri flor antaa fino- ja manzanilla-sherryille niiden omaleimaisen, mantelimaisen aromin.
Eri sherrytyypit
Biologisesti kypsyneitä finoa ja manzanillaa luonnehtii niiden vaaleampi väri, kuivempi maku sekä niiden muita sherryjä hiivaisempi maku.
Amontillado puolestaan on osittain oksidaatiolla kypsytetty, mistä kertoo sen selkeästi tummempi väri. Pähkinäisyydessään se on esimerkiksi finoa runsaampaa, mutta yhä Olorosoa kevyempää.
Oloroso on edellisiä tummempaa, aromikkaampaa sekä alkoholipitoisuudeltaan korkeampaa. Nämä ovat yhä kuivia, joskin niitä sekoitetaan myös PX-sherryyn ja blendejä myydään mm. cream sherrynä.
PX sekä Moscatel ovat puolestaan tummia, siirappimaisenkin makeita jälkiruokasherryjä, joskin Andalusian alueella yllättäen nimenomaan näitä sherryjä käytetään ruoanlaitossa kuten lihan haudutukseen.
Palo Cortado - sherryjen suuri mysteeri
Palo Cortado taas on sherryistä harvinaisin ja vähiten tunnettu. Sen maku sijoittuu Amontilladon ja Oloroson välimaastoon ja koko sen syntyprosessi on hienoinen mysteeri.
Alkunsa se saa nykyään Amontilladosta, joka on (mahdollisesti florin kuoleman) seurauksena päättääkin lähteä kehittymään ihan omanlaisekseen sherryksi. Näiden osuus sherryistä on kaikista pienin.
Alkunsa se saa nykyään Amontilladosta, joka on (mahdollisesti florin kuoleman) seurauksena päättääkin lähteä kehittymään ihan omanlaisekseen sherryksi. Näiden osuus sherryistä on kaikista pienin.
Tarkkavainuiset kellarimestarit seuraavat sherryjen kehittymistä ja merkkaavat Palo Cortado-potentiaalia omaavat tynnyrit erikseen ja niitä seurataan ihan erityisen huolella vuosienkin ajan.
Solera-menetelmä - takuu tasalaatuisuudesta
Yksi sherryistä niin erikoislaatuisen viinin tekevä asia on niiden valmistukseen käytetty Solera-menetelmä. Tämä johtaa siihen, että sherryjen - toisin kuin tavanomaisten viinien - kohdalla vuosikerroilla ei ole niinkään merkitystä. Niiden valtti onkin juuri niiden tasalaatuisuudessa.
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että eri sadonkorjuuvuosien sherryt kypsyvät omissa tynnyreissään päällekkäisissä kerroksissa eli criaderoissa, joita on bodegasta ja sherrystä riippuen muutamasta jopa kymmeneen.
Sherryt pullotetaan vanhimmasta eli alimmasta criaderasta, johon jäänyt tila täytetään sitä edeltävästä kerroksesta ja tähän vapautunut tila puolestaan sitä edeltävästä criaderasta.
Oma laatuluokitusalueensa Marco de Jerezistä tuli ensimmäisten joukossa vuonna 1933. Nykyään sherryä valmistetaan samalla metodilla myös niin Australiassa kuin Kanadassakin, mutta ainakin virallisesti näistä käytetään nimeä apera.
Se ainut oikea (ja jos minulta kysytään!) sherry tulee kuitenkin tuolta minulle rakkaasta Andalusiasta.
Nyt kun teidän kaikkien pää on varmaan jo ihan pyörällään tämän sherrynörtin teorialuennosta, on aika siirtyä siihen hauskimpaan osuuteen, eli itse sherrytilavierailuihin!
Ensimmäisenä pysähdyksenä onkin yksi suosikeistani: Jerez de la Fronteran ykköskohde ja Valdespinon upeita sherryjä valmistava Grupo Estevez!
¡Vamos, mis corazones!
Milläs mielellä siellä lähdetään matkaan? Joko te olette oppineet ymmärtämään sherryn päälle?
Milläs mielellä siellä lähdetään matkaan? Joko te olette oppineet ymmärtämään sherryn päälle?
________________
SAISIKO OLLA LISÄÄ?
TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!
Nyt tuli kyllä oksidatiivinen stressireaktio :) ... eiku ikävä Setä Penttiä ihan oikeesti eli Tio Pepeä, jota täytynee ottaa pikkulasillinen lounaan jälkeisen kahvin ja taatelikakkuviipaleen kanssa. Kiitos tietoiskusta!
VastaaPoistaIhanaa! Sulla on kyllä hyvin arvot kohdillaan - on niin ilo jakaa tätä matkaa kanssasi!
PoistaPlease don´t break my heart :)
PoistaSherry ei ole ollenkaan niin huono ajatus kuin voisi ajatella. Peukut sherrylle!
VastaaPoistano ei todellakaan :-)
PoistaEn mikään kauhea sherry-fani ole koskaan ollut, vaikka ihanisti siitä tulee mun mummo aina mieleen. En kyllä myöskään tiennyt että sitä on noin paljon erilaista. Ehkä pitääkin ottaa nyt asiakseen maistella erilaisia sherryjä, kiitos tästä tietopaketista.
VastaaPoistase on yllättänyt minutkin täysin <3
PoistaNyt täytyy tunnustaa, että sherry selvästi jäänyt pahasti paitsioon alkoholijuomiin perehtyessä. Tämän luettuani voin vain todeta, että asiaan tulee muutos! Mielenkiintoista asiaa!
VastaaPoistamahtava kuulla <3
PoistaTykkään! Paras jälkiruoka on hunajan kanssa lämmitetty leipäjuusto ja kylmät lakat, seurana amontilladoa...
VastaaPoistaoi että kuulostaakin hyvältä <3
PoistaEi vielä, mutta ollaan huomattavasti pidemmällä sherryn maailmassa kuin postausta lukeen aloittaessa! Alkoi kiinnostamaan, sen verran mukaansatempaavasti oli tämä kirjoitettu :-)
VastaaPoistano sepä on lohdullista kuulla :-) Toivottavasti seuraavat pysähdykset pitävät mielenkiintoa yllä!
PoistaMun alkoi heti tehdä mieli sherryä! Mut pitäisi kyllä päästä oikeaan ympäristöön maistelemaan...
VastaaPoistano se on kyllä totta - Andalusian auringossa se maistuu kyllä ihan parhaimmalta :-)
PoistaWell, nyt maistuisi pienet torstai sherryt. Meidän suvun juhlissa juodaan usein jälkkäreiden kanssa pikku-sherryt. Ehkäpä pääsiäisenä kannan kotiin pullollisen itsekin :)
VastaaPoistaThought as much :-)
PoistaNo mutta, tassahan oli paljon uutta (myonnetaan, noin 90% haha)! Olen viime aikoina innostunut viineista, ja niista kiinnostaa oppia koko ajan lisaa. Etenkin Italian viinit alkavat olla koko ajan tutumpia, mies kun on viiniperheesta taalta kotoisin. Viiniblondi suomalainen voisi lahtea seuraavaksi Espanjaan sherryreissulle, kylla kiitos. Viinin parissa on kiva reissata, eiko vaan ;D
VastaaPoistaViinin ja ruoan perässä reissaaminen on ihan parasta <3
PoistaOnpa kattava tietopaketti! Sherry on yksi lempijuomistani, mutten kyllä tiennyt siitä ennen tätä juttua juuri mitään :D kiitos Ariela!
VastaaPoista...ja lisää on tulossa!
PoistaTämähän tuli kuin tilauksesta! Yritimme tutustua viime lokakuussa Madridissa sherryyn. Menimme kauppahallissa sherrykojulle ja pyysimme saada maistaa kahta mahdollisimman erilaista sherryä. Toinen oli todella makeaa ja paksua ja toinen väkevämpää enemmän makuumme olevaa juomaa. Niitä oli ihan kiva maistella, mutta jotenkin sherry ei silti ihan vielä vakuuttanut. Haluaisin kuitenkin oppia ymmärtämään juoman päälle ja tämän postauksen jälkeen tunnen ystävämme sherryn ainakin teoriassa paljon paremmin. Maistelut siis jatkukoon kun seuraavan kerran näen jossain tarjolla sherryä. Ehkä tämäkin juoma vaatii hieman totuttelua ennen kuin ihastun. :)
VastaaPoistaKyllä se vähän sisälle pääsemistä vaatii, mutta aijai, mitä elämyksiä matkalle mahtuukaan <3
PoistaOlipa hieno teksti- ja kuvapaketti! Näinkin sinun sherry-lasi kuvan Instassa, ja jo se sai ajattelemaan, että pitääpä antaa tuolle juomalle uusi mahdollisuus. Pidän kyllä muutenkin juomien historiasta, vaikken itse juoman (kuten viskin) mausta pitäisikään. Tuo alun sitaatti oli kyllä tismalleen mitä sherrysta itselleni tulee mieleen - keksitkö sen itse, vai onko se jostain kirjasta? Ja kiva kuulla (edellisestä kommentistasi), että lisää on luvassa - jään odottelemaan! ***sateenmuruja.com***
VastaaPoistaIhan omasta päästäni on teksti - vähän mukaeltuna tosin löytyy myös uudesta kirjastani :-)
PoistaKiinnostavaa sherrytietoutta! Minun päähäni tämä tosin jätti liudan kysymyksiä - mitä eroa on sherryllä ja portviinillä? Jos Moscatelia kerran on myös Espanjassa, niin miten se eroaa portugalilaisesta Moscatelista (esim. Moscatel de Setúbal)? :D Itse olen tutustunut vain moscateliin ja portviiniin, käynyt viinikierroksellakin kuulemassa niiden historiasta, mutta eroa sherryyn en ole vielä oppinut - enkä ole tainnut sherryä koskaan edes maistaa. :)
VastaaPoistaTai siis, onko niillä jotain muutakin eroa kuin sijainti, mistä ne ovat peräisin, ja ehkä maaperästä jne. johtuvat makuvivahteet?
Poistasherryä ei Suomessa(kaan) ole kovin hyvin löydetty. Molemmat ovat väkevöityjä viinejä, mutta sherryissä on enemmän variaatiota. Portviinit väkevöidään jo käymisprosessin puolivälissä ja ne ovat alkoholipitoisempia, "raskaampia" ja makeampia. Tuossa nyt muutama ero :-)
PoistaMielenkiintoista, paljon opin uutta. En ollut tietoinen sherryn maineesta, kyllä meikäläiselle kelpaa. Jälkkäriviininä varmaan tullut joskus tissuteltua, vaikka ei kovin tuttu olekaan. Ja olisin varmasti itsekin pakannut maailmanympäripurjehdukselle enemmän sherryä kuin aseita :D
VastaaPoista:-)
PoistaMinulle tulee sherrystä mieleen samat jutut kuin mitä alussa kuvailit. Herttaiset vanhat ladyt pikkusormet pystyssä :) Aika harvoin sherryä tulee juotua, jälkkäriviinit ei muutenkaan niin lemppareita, usein ovat turhan makeita makuuni.
VastaaPoistasiinäpä se onkin - sherryjä kun löytyy niin moneen lähtöön!
Poista