perjantai 31. maaliskuuta 2017

Sherry ruoanlaitossa - miten käyttää sherryä keittiössä?


* * * 

Sherry on melkoinen moniottelija myös keittiössä - tässä vinkkejä sherryn käyttöön ruoanlaitossa!

* * * 
Andalusian auringossa_ruokablogi_viiniblogi_sherry_sherry ruoanlaitossa_miten kayttaa sherrya keittiossa

Blogissa on viime aikoina kierrelty Andalusian sherrybodegoissa ihan paikan päällä (ja toivon mukaan saatu edes jonkin verran käsitystä siitä, kuinka monipuolinen tuo viini onkaan!) - nyt onkin aika vilkaista, mihin kaikkeen muuhun tuosta jalosta juomasta on. 


Andalusian auringossa_ruokablogi_viiniblogi_sherry_sherry ruoanlaitossa_miten kayttaa sherrya keittiossa

Biologisesti kypsytetyt Fino ja Manzanilla ovat sellaisia sherryjä, että ne eivät kovin pitkään avaamisen jälkeen säily. 

Niitä voi kuitenkin huoletta käyttää ruoanlaitossa kuivan valkoviinin sijaan esimerkiksi risotoissa tai vaikka näiden chorizolihapullien kastikkeessa.


Andalusian auringossa_ruokablogi_viiniblogi_sherry_sherry ruoanlaitossa_miten kayttaa sherrya keittiossa


Oksidoitumalla kypsytetyt Amontillado ja Oloroso sen sijaan säilyvät avaamisen jälkeen pitkäänkin. Oloroso onkin yksi suosikkejani ja sille onkin blogissakin esitelty jo useampia käyttötarkoituksia. 

Se on mm. yksi dekadenssia lisäävä ainesosa tässä ihanan keväisessä Crème Ninon- hernekeitossa


Andalusian auringossa_ruokablogi_viiniblogi_sherry_sherry ruoanlaitossa_miten kayttaa sherrya keittiossa



Andalusian auringossa_ruokablogi_viiniblogi_sherry_sherry ruoanlaitossa_miten kayttaa sherrya keittiossa


PS. Tähän käyttötarkoitukseen voi käyttää myös puolikuivaa Oloroso Blendiä!

Andalusian auringossa_ruokablogi_viiniblogi_sherry_sherry ruoanlaitossa_miten kayttaa sherrya keittiossa

Sherry on tyypistään riippuen kotonaan niin äyriäisten kuin liharuokien kanssa. 


Tällä tekee muuten takuuvarmasti vaikutuksen niin pääsiäisen kuin muiden kevän juhlien pitopöydässä!


Andalusian auringossa_ruokablogi_viiniblogi_sherry_sherry ruoanlaitossa_miten kayttaa sherrya keittiossa

Oloroson ja Amontilladon pähkinäisyys antaa andalusialaisvivahteensa myös näille karitsanpotkille

Nappaa tämäkin resepti talteen vaikka pääsiäiseksi!


Andalusian auringossa_ruokablogi_viiniblogi_sherry_sherry ruoanlaitossa_miten kayttaa sherrya keittiossa

Puolimakea Oloroso on myös yksi niistä salaisuuksista, joka antaa näille häränhännille niiden Andalusian arabivalloittajien aikaa henkivän lämpimänmausteisen makumaailmansa. 

Andalusian auringossa_ruokablogi_haranhanta_rabo de toro_haranhantaa andalusialaisittain_kosher_gluteeniton

Ibericopossunposket ovat Andalusialle tyypillinen herkku, johon reseptejä blogissa on nähty kaksin kappalein. 



Andalusian auringossa_ruokablogi_viiniblogi_sherry_sherry ruoanlaitossa_miten kayttaa sherrya keittiossa



Andalusian auringossa_ruokablogi_viiniblogi_sherry_sherry ruoanlaitossa_miten kayttaa sherrya keittiossa

On ehkä hieman yllättävää, että Andalusiassa liharuokien hauduttamiseen käytetään nimenomaan Pedro Ximénezin kaltaisia makeampia sherryjä - me kun olemme tottuneet ajattelemaan niitä nimenomaan jälkiruokaviineinä.


Andalusian auringossa_ruokablogi_viiniblogi_sherry_sherry ruoanlaitossa_miten kayttaa sherrya keittiossa

Sellaisenaan ne ovatkin tosin enemmän kuin kotonaan - esimerkiksi juuri PX on kuivahedelmäisessä tummassa siirappisuudessaan jälkiruoka jo ihan sellaisenaan

Mutta lorautapa sitä hyvän vaniljajäätelön päälle ja kruunaa koko komeus karamelisoiduilla pähkinöillä.... Dios Mio - siinä se herkku vasta onkin!

Andalusian auringossa_ruokablogi_viiniblogi_sherry_sherry ruoanlaitossa_miten kayttaa sherrya keittiossa

Onko sherry teille ruoanlaitossa tuttu kumppani? Vai lorahtaako se mieluummin kurkusta alas ihan sellaisenaan?

PS. Lisää vinkkejä erilaisten sherryjen ja ruoan yhdistämiseen löydät blogista täältä!

_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


Andalusian auringossa_ruokablogi_viiniblogi_matkablogi_Osborne_sherry_El Puerto de Santa Maria         

TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!

Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

12 kommenttia :

  1. Tässä puolinälkäisenä päädyin vain tuijottamaan näitä vedet kielelle herauttavia kuvia. Nyt olen kuolemassa nälkään..!

    VastaaPoista
  2. Sherry maistuu sellaisenaan, keittiössä olen käyttänyt vain sherryviinietikkaa (jota muuten on tosi vaikea löytää Suomesta, onko vinkkejä?) Makeita portviinejä taas on kyllä tullut testailtua lihapadoissa, toimii!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helsingistä sherryviinietikkaa löytyy ainakin kauppahallien deleistä!

      Poista
  3. Juuri tilasin karitsan potkia, miten jaksaisin odottaa..... näiden kuvien jälkeen <3

    VastaaPoista
  4. Mun täytyy kyllä inventoida meidän juomavarastot. Ja juoda se ylivanha Tomppa pois. Mikä nyt ei liity sherryyn kyllä mitenkään. Mutta tietoisku arvostettu.

    VastaaPoista
  5. Huh, mikä urakka, mutta sain kuin sainkin kopsattua nuo kaikki herkkuohjeet koneelleni omaan käyttöön, jotta en mitään niistä unohtaisi kokkaillessani. Olihan siinä taas sellainen tietopaketti, että voin ihan hyvällä omalla tunnolla narauttaa sherry-pullon korkkia kaiken sulatteluun ja nostaa majan tietysti hienoille ohjeille ja niiden laatijalle. Pääsiäistä odotellessa tein jo viime viikonlopuksi irlantilaisista lampaan potkakiekoista pataruokaa reilusti CrockPotilla pitkään hauduttaen marokkolaisittan tuunaten. Vaikka itse sen sanonkin, niin nyt tuli ihan parasta ikinä, tuoreiden juuresten ja Ras al hanutin voimalla. Loput tuosta padasta lähti tyttäreni mukaan sinne pääkaupunkiseudulle (ihan pyynnöstä) viikon varrella nautittavaksi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomessa on ilmeisesti ihan tosissaan innostuttu tuosta Crock Potista-sen verran tiuhaan tahtiin olen siihen bloggareidenkin keskuudessa törmännyt! Musta on aina yhtä mahtavaa kuulla, mitä teillä kokataan-kunpa ihmiset löytäisivät nuo meidän rakastamat raaka-aineet laajemminkin! Iso peukku potkakiekoille!

      Poista
  6. Ihania reseptejä pitkä lista. Sherryä meiltä löytyykin aina kaapista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpas ihana kuulla! Onko Finoa, Manzanillaa, Amontilladoa, Olorosoa, Creamiä, Pedro Ximeneziä vai kenties Moscateliä :-) ?

      Poista