tiistai 4. huhtikuuta 2017

Sherrymatkalla Andalusiassa: Delgado Zuleta, Sanlúcar de Barrameda


* * * 
Sanlúcar de Barrameda on Manzanilla-sherryn koti ja mitä kiinnostavin kohde Andalusian Sherrymaan matkaajalle. 

* * * 


Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_viiniblogi_Delgado Zuleta_Andalusia_sherrymaa_sherry


Sanlúcar de Barrameda - Sherrymaan luoteisin kolkka


Blogin sherrytilakierros Andalusiassa on jo vienyt teidät jo Jereziin ja El Puerto de Santa Maríaan

Viimeisenä on vuorossa Marco de Jerezin eli Sherrymaan luoteisimman kolkan muodostava Sanlúcar de Barrameda. 

Vaikka kyseessä on pysähdyksistä viimeisin, ei se todellakaan ole vähäisin. Tämä jos mikä on nimittäin kaupunki, joka kirjaimellisesti elää sherrystä. 

Selväksi se tulee heti kaupunkiin saavuttaessa: sitä reunustavan mäen päältä tulijaa tervehtii Barbadillon sherrybodegan jättimäiset mainoskirjaimet. Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_viiniblogi_Delgado Zuleta_Andalusia_sherrymaa_sherry


Lukuisat sherrybaarit ja -kaupat niinikään pitävät huolen siitä, ettei kaupungin erikoislaatuisuus pääse hetkeksikään unohtumaan. 

Sherryturistille Sanlúcar onkin Sherrymaan kohteista kätevin, sillä muutamaa poikkeusta lukuunottamatta kaupungin kymmenet bodegat ovat ihan keskustan tuntumassa. 

Täällä ei ole käytännössä koskaan muutaman minuutin kävelymatkaa kauempana lähimmästä sherrytalosta. Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_viiniblogi_Delgado Zuleta_Andalusia_sherrymaa_sherry


Manzanillassa maistuu meri


Tähän mennessä teille on ehkä alkanut edes hieman valjeta, millaisille salatieteitäkin lähenteleville yksityiskohdille sherrynvalmistus perustuu. 

Alueella kiertely opettaa myös varsin pian, kuinka nämä pienetkin erot vaikuttavat lopputulokseen. 

Tuskin missään muualla tämä käy yhtä selväksi kuin Sanlúcar de Barramedassa - Manzanillan kotiseudulla. 

Omaksi viinialueekseen Manzanilla erotettiin vuonna 1964. Nimensä tuo kalpean kullankeltainen Manzanilla saa kamomillasta, jonka tuoksua sen ominaistuoksun ajateltiin muistuttavan. 

Manzanilla on Finon lailla Palomino-rypäleestä tehtyä, flor-kerroksen alla biologisesti kypsytettyä kuivaa sherryä. Kaikki Manzanilla on siis oikeastaan Finoa, mutta kaikki Fino ei ole Manzanillaa. Ja Manzanillaksi saa kutsua ainoastaan täältä Sanlúcarista tulevaa viiniä.

Manzanillan erikoisesta, merellisen suolaisesta ominaismausta on kiittäminen Sanlúcarin sijaintia ihan Atlantin rannikolla. 

Alueen mikroilmaston muita kaupunkeja korkeampi ilmankosteus tekee florista täällä paksumman, antaen sille näin paremman suojan hapettumista vastaan.Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_viiniblogi_Delgado Zuleta_Andalusia_sherrymaa_sherry


Delgado Zuleta - Sherrymaan vanhin sherrybodega


Sanlúcar de Barrameda on myös koko Sherrymaan vanhimman yhä toiminnassa olevan sherrytalon Delgado Zuletan koti. 

Alunperin Gil de Ledesmana tunnettu talo aloitti toimintansa jo 1744. Nykyisellä nimellään se on tunnettu 1800-luvun lopulta. 

Tuolloin yksi perustajaperheen jälkeläisistä nai sotilasuransa viininviljelyksen vuoksi hyljänneen Don José Maria Delgado y Zuletan (jestas noita nimiä!), joka päätti nimetä bodegan uudelleen itsensä mukaan (vaatimattomuus kaunistaa näköjään vain Peräpohjolan juroa kansaa...)

Tuosta alkoi merkittävä kasvun kausi, jota vauhditti entisestään samoin aikoihin saatu status Espanjan kuninkaallisen perheen hovihankkijana. 

1978 Delgado Zuleta yhdistyi toiseen perinteiseen paikalliseen viinitaloon Benito Rodriguez La-Caveen, pitäen kuitenkin oman nimensä.

Perheen omistuksessa bodega on yhä tänäänkin, kertoo talon vientijohtaja Pelayo Garcia - talo on nyt jo yhdeksännen sukupolven käsissä. Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_viiniblogi_Delgado Zuleta_Andalusia_sherrymaa_sherry


Talon tunnetuin tuote on vuonna 1918 lanseerattu; kuuluisan flamencotanssijan (ja ilmeisen iloisen viinisiepon) Aurora Jauffren taiteilijanimen mukaan nimetty La Goya. 

Siteet kuninkaalliseen perheeseen ovat pysyneet läheisinä - nykyinen kuningas Felipe valitsi juuri La Goyan tarjottavaksi häihinsä vuonna 2004.


Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_viiniblogi_Delgado Zuleta_Andalusia_sherrymaa_sherry


Sherrybodegan muutto - pitkä ja riskialtis prosessi


Bodegan siirtyminen useista aikaisemmista toimitiloistaan nykyiseen sijaintiinsa alkoi vuonna 1986. 

Päätös ei ollut helppo, koska vanhojen tynnyreiden siirtely on aina riskialtista, vaikka häiriö niiden korvaamattomalle sisällölle kuinka pyrittäisiin minimoimaan. 

Pitkällisten pohdintojen jälkeen uuden bodegan sijainnin ja olosuhteiden (tuulensuunta, korkeus merenpinnasta, Albarizasta koostuva riittävän kostea maaperä) päätettiin kuitenkin olevan täydellinen Manzanillan kypsytykseen. 

Pitkällinen oli tosin muuttokin: kokonaisuudessaan prosessi vei 16 vuotta.


Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_viiniblogi_Delgado Zuleta_Andalusia_sherrymaa_sherry


90 prosenttia talon tuotannosta on Manzanillaa, jonka valmistuksessa oikeilla kellariolosuhteilla on entistä enemmän merkitystä, kertoo Pelayo. 

Sherry on premium-tuote, hän muistuttaa. Sen kypsyttäminen vie tavallista viiniä kauemmin, minkä vuoksi myytiin vapautuu aina tavanomaiseen viiniin verrattuna rajallisempi määrä. 

Vienti on toistaiseksi ollut melko vähäistä, mutta sekin on kasvussa. Pääasialliset vientimaat ovat UK,  Hollanti ja Saksa. 


Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_viiniblogi_Delgado Zuleta_Andalusia_sherrymaa_sherry


Sherryn uuteen tulemiseen on monta syytä


Sherryn suosiossa kuluneiden vuosikymmenten aikana nähtyyn laskuun on jouduttu havahtumaan täälläkin. 

"Nuorempia sukupolvia ei kiinnostanut juoda jotain, mitä heidän isovanhempansa joivat", arvioi Pelayo yhdeksi syyksi. "Nykyään panostetaankin entistä enemmän laatuun".

Nyt myynti on taas kasvussa, mitä Pelayon mukaan ruokkii mm. sen suosion kasvu maailmalla New Yorkiin ja Lontooseen syntyneiden sherrybaarien myötä. 

Toiseksi voimavaraksi hän kokee sen, että viineissä trendi suosii muutenkin koko ajan kuivempaa tyyliä. 

Kolmanneksi syyksi hän nostaa sen, että ruokaharrastajat ovat heränneet sen monipuolisuuteen ruokajuomana. 

Omaksi suosikikseen Pelayo nostaa manzanillan ja osterit. 


Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_viiniblogi_Delgado Zuleta_Andalusia_sherrymaa_sherry


Ravintoloilla on yhä opittavaa sherrystä

Ravintoloilla on kuitenkin hänen mukaansa vielä paljon opittavaa. Hänen mukaansa sitä ei vieläkään osata markkinoida yhtä näkyvästi ja luontevasti kuin tavallista viiniä. 

"Viiniä se sherrykin kuitenkin on", hän muistuttaa hieman turhautuneena. 

"Tarjoilulämpötilalla on väliä, samoin kuin käytetyllä lasilla. Ne sormustimen kaltaiset lasit saisi unohtaa samantien! Niissä sherryn aromit eivät pääse oikeuksiinsa ja juoma lämpenee aivan liian nopeasti". 


Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_viiniblogi_Delgado Zuleta_Andalusia_sherrymaa_sherry


Erikoistumisessa ja premium-markkinoissa on sherrytalojen tulevaisuus


Vielä voi olla liian aikaista puhua sherryn renesanssista, mutta suunta on lupaava. 

Pelayon mukaan niche-markkinat ovat houkutelleet alalle myös uusia yrittäjiä, jotka hän toivottaa tervetulleiksi - ne kun auttavat omalta osaltaan tekemään sherrystä entistä tunnetumpaa. Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_viiniblogi_Delgado Zuleta_Andalusia_sherrymaa_sherry


Sherryn tulevaisuutta miettiessään Pelayo mainitsee erikoistumisen ja nostaa esiin mm. single vineyard-tuotteisiin erikoistumisen sekä VORS- ja VOS- sherryjen kaltaisiin vanhempiin huippusherryihin panostamisen. 

"Sherryhän on itsessään jo reservaa, joten sikäli sen kanssa ei juuri vuosikerroilla voi kikkailla", hän pohtii ja myöntää asian olevan vähän kaksiteräinen miekka. 


Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_viiniblogi_Delgado Zuleta_Andalusia_sherrymaa_sherry


Entusiastico - maailman ensimmäinen luomusherry


Erikoistumisesta Delgado Zuletalla onkin kanttia puhua, sillä talo on lanseerannut ensimmäisenä maailmassa luomusherryn, jota pääsen maistamaan vain muutama viikko sen Lontoossa nähdyn maailmanensi-illan jälkeen.  

Sen toivotaan auttavan uusien markkinoiden ja aficionadosukupolvien tavoittamisessa ja niin sherryssä kuin sen pakkauksessa on pyritty mahdollisimman viinimäiseen imagoon. 

Viini itse on premium-Manzanillaa, joka on kypsytetty vanhoissa La Goya-tynnyreissä. 

Muuten sen valmistus seuraa perinteistä solera-menetelmää, mutta rypäleet ovat peräisin yhdeltä palstalta (Single vineyard) ja niin ne kuin väkevöintiin käytetty tisle ovat luomua. 

Kyseessä on todellinen premium-tuote ja ensimmäinen erä jäi vain 1200 pulloon. 

Nuoruuden maistaa, mutta kokemus on  varsin erikoinen. Entusiasticosta löytyy selkeitä Manzanillan elementtejä (mm. hento suolaisuus), mutta hedelmäisyydessään ja hienoisessa paahteisuudessaan siitä löytyy sherryjä korostuneempaa viinimäisyyttä mutta myös kuivien siidereidenkin piirteitä. 

Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_viiniblogi_Delgado Zuleta_Andalusia_sherrymaa_sherry


Delgado Zuleta sherrytasting


Delgado Zuletan omista soleroista valmistetaan kahta Manzanillaa (La Goya sekä muutama vuosi sitten lanseerattu 12-vuotias La Goya XL) sekä Amontillado Viejo Zuletaa. 

Loput talon sherryistä ovat peräisin joko Rodriguez La-Caven soleroista, talojen yhteisistä soleroista tai näiden sekoituksista. 


Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_viiniblogi_Delgado Zuleta_Andalusia_sherrymaa_sherry


La Goya


Tuoksusta löytyy manzanillalle tyypillistä merta, paahteisuutta sekä florin mukanaan tuomaa hiivaisuutta. Maku on kuiva, henkien sitruksisuutta ja kuivahedelmäisyyttä, jättäen jälkeensä hieman kitkerän jälkimaun. 

La Goya XL


Edellistä kehittyneempi ja selkeämpi. Manzanillalle tyypillinen kamomillaisuus on tässä selkeästi enemmän esillä,samoin kuin pähkinäiset ja manteliset aromit. Pitkä maku, joka tässäkin päättyy hienoiseen suolaiseen kitkeryyteen. 

Zuleta Amontillado


Kuiva, suolainen tuoksu johtaa kuivana, mutta hedelmäisten sävyjen saattelemana jatkuvaan selkeään makumaailmaan, josta erottuu niin biologiselle kypsytykselle tyypillistä pähkinäisyyttä kuin oksidaatiokypsytykselle ominaista tummasävyisyyttä.

Quo Vadis Amontillado


Tyylikkyyttä, jota VORS-sherryltä on syytäkin odottaa. Konsentroitunutta kuivahedelmää, pähkinäisyyttä sekä tammisia; vaniljaisia aromeja jotka saattelevat pitkää makua. 

Pedro Ximénez Monteagudo 


Lämpöä, kuivahedelmää ja makeutta tasapainoisesti yhdessä lakritsin kaltaisten mausteisempien sävyjen kanssa. Pitkä, runsas jälkimaku.Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_viiniblogi_Delgado Zuleta_Andalusia_sherrymaa_sherry


* * * 

Delgado Zuleta
Avenida Rocio Jurado 
11540 Sanlúcar de Barrameda

tel. +34 956 360 543

www.delgadozuleta.com

visitas@delgadozuleta.com

* * * 
_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


Andalusian auringossa_ruokablogi_viiniblogi_sherry_sherry ruoanlaitossa_miten kayttaa sherrya keittiossa          
   
TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!

Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

42 kommenttia :

 1. Kohta minä menetän sieluni Andalusialle ja sherry-bodegoille ihan oikeasti. Mielikuvissani istun ylhäällä kallioisella rannalla, majakan seinustalla, auringonlaskun aikaan, hentoinen ja suolantuoksuinen merituuli kasvoillani, silloin suuntaan katseeni horisonttiin puoliksi kullankeltaisen ja paahteisen sherrylasin läpi ... siinä maistuu koko elämän kirjo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oi miten ihana mielikuva! Meren läheisyydessä minäkin onnellisin olen <3

   Poista
 2. Onnellisuus ei ole vain yksi iso asia, vaan miljoona pientä asiaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. näinhän se on. Pitäisi muistaa yrittää huomioida ne aina kun kohdalle sattuvat...

   Poista
 3. Wau miten kiinnostavaa! En ole perehtynyt sherryyn (en valmistukseen enkä maisteluunkaan) ennen tätä yhtään, mutta tämän perusteella heräsi kiinnostus! Täytynee laittaa sherrymatka to do -listalle :)

  VastaaPoista
 4. Jotenkin sherry istuu sinne Espanjaan. En täällä koto-Suomessa useinkaan kesällä klo 12 mieti lasillista kylmää sherryä, mutta Espanjan auringon alla tuo ajatus kieltämättä tupsahtaa herkemmin päähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. totta tuokin... lisää syitä haaveilla elämästä Espanjassa, siis :-)

   Poista
 5. Menojalka vipattaisi nyt lomalle auringon alle ja sherryä lasiin, kiitos :)

  VastaaPoista
 6. Kertakaikkiaan tiedettä ja taidetta!

  VastaaPoista
 7. Ollapa sherrylasi kädessä ja osterikulho edessä. Koska toteutetaan? Upea juttu!

  VastaaPoista
 8. Varsinaista tiedettä tuo sherryn valmistus. Ehkä meillekin pian rantautuvat sherry-baarit Lontoon ja New Yorkin vanavedessä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. se oliskin jännää - toivoisin todellakin suomalaisten löytävän sherryn!

   Poista
 9. En ole koskaan varmaan edes maistanut sherryä. Nyt heräsi uteliaisuus asiaan, ja mieluiten tietysti siellä espanjan auringon alla!

  VastaaPoista
 10. Noi kylän maisemat veivät jo sydämmeni :D Vaikka oonkin tämmöinen Aasia pakolainen lähivuodet ollut, niin kyllä eurooppalaiset maisemat ovat myös niin lumoavia! Nää panimo kierrokset, tutustumiset sekä kellarikierrokset on aina tosi mielenkiintoisia! Maisteluhan se myöskin kiinnostaa aina :D

  VastaaPoista
 11. Sen verran on nyt tullut luettua sherrystä, että joutuu ehkä pullokaupoille. Kivaa, että alkaa löytyä luomunakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oli kyllä mielenkiintoista käydä eri tuottajien kanssa keskusteluja siitä, millä keinoin kukanenkin pyrkii sherryn profiilia nostattamaan!

   Poista
 12. En ole tainnut koskaan edes maistaa sherrtyä, mutta näiden sinun postausten myötä on kiinnostus herännyt. Seuraavalla Andalusian-reissulla täytyy siis testata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. toivottavasti postauksista on saanut inspistä ja vinkkejä :-)

   Poista
 13. Mielenkiintoinen paketti sherrystä jälleen kerran. Kuvat huippulaatua!

  VastaaPoista
 14. Mua aina kiinnostaa jostain syystä enempi valmistustekniikoiden erot kuin se maistelu. En mä näitäkään erityisjuttuja ollut ennen tiennyt. :)

  VastaaPoista
 15. Eipä ole tullut sherryä maisteltua, mutta tarkkaa nippelitietoa kyseisen juoman ystävälle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ei ole monella muullakaan (valitettavasti) -toivotaan, että nämä postaukset edes vähän rohkaisevat ihmisiä antamaan sherrylle tilaisuuden!

   Poista
 16. Mielenkiintoista! Sherryä olen joskus maistanut, mutta ei se lemppariksi noussut. Ehkä sille pitäisi antaa uusi mahdollisuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. totta on ettei se ihan sieltä helpoimmasta päästä olekaan ;-)

   Poista
 17. Jälleen mielenkiintoinen paikka! Jäin miettimään tuota sherry-tynnyreiden siirtämistä että hui... ilmeisesti siis kaikki meni kuitenkin hyvin. Mutta voin hyvin kuvitella kuinka varovainen pitää olla siirrellessä jo tynnyriin laitettua sherryä.

  VastaaPoista
 18. Sherry ei ole kovin tuttu juoma mutta ihailen koko ideologiaa miten pitkäjänteistä sen valmistaminen on - eikä tuottoa lasketa vaan kvartaaleissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo, ihan sama juttu. intohimolla ja omistautuneisuudella tuota tehdään <3

   Poista
 19. Kun mennään minkä tahansa asian ytimeen, paljastuu aikamoista salatiedettä. Sherry on itselleni kovin vieras asia. Ehkä seuraavalla Espanjan visiitillä perehdyn aiheeseen hieman enemmän. Espanjalainen poikaystävä kertoi juuri, että sherryä voi miksata myös Spriten kanssa. Se taitaa tosin mennä jo samaan kategoriaan herkullisuudessaan kuin kombo Coca Cola ja punaviini :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sherryä käytetään nykyään myös monien cocktailien raaka-aineena... mutta sherrysprite kuulostaa tosiaan yhtä hienostuneelta kuin tuo mainitsemasi punkkukokis. mutta kukin tyylillään :-)

   Poista
 20. Tiedätkö, voisin ostaa tuon Entusiastico-pullon ihan jo sisustusta silmällä pitäen :D Upean näköinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. aijaa :-) Pelayo kysyi mun mielipidettä pullosta ja minä kiemurtelin että se näyttää jotenkin 80-luvulta peräisin olevalta kyykkyviiniltä :-D

   Poista
 21. Tää oli tosi hyvä postaus. Pääsi paljon paremmin sisälle sherry-maailmaan! :) Tästä
  Pitääkin ottaa vinkkejä muistiin.

  VastaaPoista