keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Karitsanpotkat pavuilla ja chorizolla ja Murviedro Colección Reserva

* * * 

For English please see here

* * * 


Osa teistä jo arvasikin, mihin rakkaaseen paikkaan blogin seuraava makumatka tulee suuntautumaan ja tuli se ikävä vanhoille kotiseuduille ilmeiseksi pääsiäspöydässämmekin. Kyllähän meillä lammasta nähtiin (tänäkin vuonna) mutta kyllä se oli (tänäkin vuonna) saanut innoituksensa sieltä Andalusian auringosta. 

Tämänvuotisen juhlapöydän tähtenä patsastelivat karitsanpotkat- yksi lempiosani lampaasta. Muhittuaan kolme tuntia uunissa chorizosta, pavuista, punaviinistä ja yrteistä huimasti makua saavassa tomaattikastikkeessa oli lopputulos juuri mitä arvata saattaa: muy bien. 





Neljälle

Karitsanpotkaa, papuja ja chorizoa:

4 karitsanpotkaa

200 gr lenkki chorizoa, vajaan sentin paksuisina siivuina
1 (puna)sipuli, pieninä kuutioina
1 sellerinvarsi, pieninä kuutioina
1 porkkana, pieninä kuutioina
4 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
1 rkl tomaattipyrettä
1 tl pimentónia
1/2 tl chiliä
4 rosmariininoksaa
iso kourallinen tuoreita timjaminlehtiä varsista riivittynä
4 laakerinlehteä
2,5 dl punaviiniä
500 gr paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa
4 tlk (á 400/ 240 gr) isoja valkoisia papuja
suolaa, pippuria

Tarjoiluun: tuoretta persiljaa, 1/2 sitruunan hienoksi raastettu kuori

Ruskista potkat padassa öljytilkassa. Suolaa ja pippuroi. Siirrä syrjään odottamaan. 

Kuori chorizot. Kuumenna hieman öljyä padassa. Ruskista chorizot kevyesti. Lisää pataan sitten sipuli, valkosipuli, selleri ja porkkana ja kypsennä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pataan sitten pimenton ja chili. Anna niidenkin heräillä padan lämmössä muutaman minuutin ajan. 

Lisää tomattipyre ja punaviini. Anna kiehahtaa. Lisää yrtit. Kaada perään sitten paseerattu tomaatti ja valutetut ja huuhdellut pavut. Maista ja mausta. Sekoita tasaiseksi ja lisää pataan karitsanpotkat. 

Siirrä 150-asteiseen uuniin ja anna hautua peitettynä kolme tuntia, kääntäen potkia puolessa välissä.

Irrota liha luistaan (tässä vaiheessa se putoaa luusta ihan itsestään) ja kääntele papupadan joukkoon tai tarjoile potkat kokonaisena. Ripottele päälle hienonnettua persiljaa ja sitruunankuorta. Ahmi. 




Koska ruoassa oli niin paljon meneillään (tuhtius, lammas, chorizon mausteisuus ja rasvaisuus, yrtit, tomaattisuus...) meni viinivalinnassa hetki. Mutta Espanjastahan se viini sitten löytyi. 

Alkon tilausvalikoimasta löytyvää Murviedro Colección Reservaa (Tempranillo 40%, Monastrell 40%, Syrah 20%) ei todellakaan ole hinnalla pilattu (10,48€!), mutta luonnetta siitä löytyy. 

12 kuukautta amerikkalaisissa ja ranskalaisissa tammitynnyreissä kypsytetyssä viinissä on rotevaa täyteläisyyttä, mutta kypsien tanniinien ja marjaistenkin sävyjen ansiosta tämä on vivahteikas ja monikäyttöinen viini niin tummasävytteisten, yrttisten riista- kuin lammasruokienkin kylkeen. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen - loistava hinta-laatusuhde!


PS. Vaikka näin pääsiäisen jälkeen voi lammaskiintiö olla taas hetkeksi täynnä, kannattaa oireiden laantuessa tsekata myös tämä Andalusian innoittama, sherryssä ja lämpimissä mausteissa haudutettu karitsanpotka. Täyttä tavaraa sekin! Si, si!

_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!


Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

15 kommenttia :

  1. Rikollista, miten näyttää hyvältä !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. voi kertoa, että sitä se olikin. Ensi kerralla pistän oven lukkoon, en päästä ketään sisään ja syön koko satsin itse :-)

      Poista
  2. Onpa ihanan näköinen! Pata täynnä mun suosikkiaineksia! Pitää kokeilla myös tuota viiniä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no eikö vain :-) ja helppoa kuin mikä. Iso peukku tuolle viinille - on niin kaikki kohdallaan. PS. Käy toki sitten kertomassa, mitä tykkäsit!

      Poista
  3. Kerrassaan kieltä ja mieltä hivelevä resepti kuvineen ja tuo upea viinivalinta ... lurps :)
    Oma karitsanpotkapata meni ihan poskelleen, kun avasin ison marketin lihakauppiaalta saamani paketin ### ... vieläkin kuvottaa se urean haju. Lihakauppias pahoitteli tapahtunutta ja ilmoitti, että koko erä oli poistettu myynnistä, sillä muutkin olivat valittaneet. Saan sentään hyvityksen ostoksestani. Kerroin, että en ole nähnyt vihertävää lihaa sitten Libanonin valtiovierailun jälkeen, jossa sai myydä torilla juuri sinä aamuna teurastettua ja koukussa roikkuvaa lampaanruhoa ja -lihaa ja vain ja ainoastaan auringon nousun ja klo 09 välillä, muutoin liha pilaantuu nopean lämpötilan nousun takia. Onneksi olen saanut nauttia hyvästäkin karitsan ja lampaan lihasta, joten skål på den!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no oho- enpä ole moisesta koskaan kuullutkaan :-/ onpa ikävää. Toivottavasti pääsiäiskokkailut etenivät muuten katastrofitta!

      Poista
    2. Kyllä minä niin mieleni pahoitin, mutta onneksi oli tuota kurlausainetta sen verran, että pahin kohtaus meni ohi. Lopusta savulampaan palasta väänsin pari mehevää piirakkaa mukaellen sinun ohjeitasi :)

      Poista
    3. Jo vain, se oli oikeata lohtupiirakkaa :)

      Poista
    4. no se on hyvä kuulla - lohtua tässä elämässä ei voi koskaan olla liikaa :-)

      Poista
  4. Näyttää niin hyvältä :) Koska syödään?

    VastaaPoista
  5. Kiitoksia ohjeesta! Ehdittiin jo miettiä, mitä niistä potkista tehtäis. No, meni (vain hieman) ohjetta muunnellen (kun viiniksi meni pullonpohja ja joku unohti laittaa pippurit ja suolat, mutta makuahan tuli muista aineksista yllinkyllin!). Oli oikein passeli sunnuntailounas meillä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ihana kuulla <3 potka on kyllä mainio raaka-aine - kunhan muistaa sen sinne uuniin 3 tunniksi unohtaa, niin ei siitä kyllä huonoa saa :-)

      Poista