sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

Riikan kattojen yllä - kierros Pietarinkirkon huipulla

* * * 

For English please see here

* * * 

Maaliskuisena viikonloppuna kevät ei hemmottele Riian-matkailijaa, vaan takkia saa väliin vetää kaksin käsin tiukemmin päälleen. 

Sunnuntai-iltapäivänä kadutkin ovat kovin autiot. Yhtäkkiä jostain kuuluu yksinäisen sellon kaihoisa kaiku. Riikan tuomiokirkon pihalle tuulensuojaan parkkeeranneen vanhan miehen soitto pysäyttää tuttuudellaan. Ei kai se... voisiko se... on se! Finlandia-hymni!

Olo on yllättäen kovin lämmin ja ylpeä. Tunteekohan mies kappaleen sanoja? Mitä ne hänet saavat ajattelemaan? Sitten patrioottisuus tekee tilaa surulle ja solidaarisuudelle: kuinka erilaiseksi tämänkin maan historia olisi voinut muodostua jos hekin olisivat onnistuneet vastarinnassaan...
Mihin tahansa suuntaan vanhassa kaupungissa kävelee, tuntuu törmäävän johonkin vanhan kaupungin lukuisista kirkoista. Niitä täältä löytyykin: niin katolisia, ortodoksisia, luterilaisia kuin muiden protestanttisuuntaustenkin pyhättöjä. 

Kirkkojen tornit ovat myös vanhan kaupungin taivasnäkymää tiheästi puhkova näky.
Kaikista vanhimpien, Daugava-joen reunamilta löytyvien kirkkojen tornit muodostavat erikoisen poikkeuksen: niiden huipulta löytyy nimittäin ristin sijaan kukko. 

Selityksiä tälle löytyy useita: pakanallisen tradition mukaan kukkojen kerrottiin karkoittavan pahoja henkiä, kristillishenkisemmän tulkinnan mukaan kukko taas symbolisoi kuuliaisuutta Herran edessä. 
Parhaan mahdollisuuden 360 asteen näkymiin yli Riian kattojen tarjoaa Pyhän Pietarin kirkon (St. Peter's Church) torni (kävellen tehdyn kierroksen näissä postikorttimaisemissa löydät blogista täältä).

1200-luvun alusta peräisin oleva, niin goottilaista, romaanista kuin barokkityyliäkin edustavan luterilaiskirkon torni on vanhan kaupungin torneista korkein. Vuonna 1997 kirkko sisällytettiin UNESCOn Maailmanperintökohteisiin.

Pääsymaksu huipulle kustantaa 9 € ja nykyään sinne pääsee (onneksi!) myös kolmannesta kerroksesta lähtevällä hissillä. Toista oli Sevillassa...
Huipulla tuulee ja tornia kiertävällä kapealla käytävällä joutuu parhaista kuvauspaikoista taistelemaan niin selfie-keppisten venäläisturistien kuin aasialaisten Canon-armeijankin kanssa. Mutta ovathan ne näkymät hienot. 

Silmä tunnistaa heti monta edelliseltä reissulta tutuksi tullutta monumenttia. 

Tuossa keskellä näkyy Vapauden monumentti, jota oli neuvostoaikana kuulemma turha edes yrittää lähestyä. Patsas oli tarkkaan vartioitu ja jopa liian pitkä oleskelu sen lähistöllä katsottiin niin epäilyttäväksi, että siitä saattoi tulla lähtö kuulusteluihin (lisää karmivuudessaan yhä vieläkin hiljaiseksi vetävästä KGB:n tukikohdasta täällä).
Ja hei - tuolta löytyy kauppahalli (blogin kauppahallikierrokselle pääset täältä)...

...jonka takaa kurkistaa myös se suuri rakkauteni: Stalinin syntymäpäiväkakku. Ihan yhtä vaikuttava se oli toisellakin näkemällä. 
Sen taakse puolestaan jää Riian vanha juutalaisghetto, jossa käyntiä en voinut tälläkään kertaa jättää väliin. 
Videota Pietarinkirkon huipulta löydät blogin Twitter-feedistä täältä.

Eikä se Riika lakannut yllättämästä alas tullessakaan - meidät kaapattiin nimittäin osaksi hollantilaista roolipeliä, jonka puitteissa näyttelimme uusiksi Rembrandtin Yövartija-maalauksen. 

Tästä sain kotiinviemisiksi rekvisiitakseni annetun muovisen konekiväärin, jonka käsilaukustani esiin pistävä perä herätti loppupäivän kahvilakierroksella varsin kyseenalaisiakin reaktioita...

_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?       


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!


Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

34 kommenttia :

 1. Heh, varmasti muovinen konekivääri veti katseita :) Mahtavia kuvia, tää on tehtävä joskus Riikassa! Mielenkiintoinen myös tuo kukkojen merkitys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo - tämäkin oli yksi pysähdys joka jäi viime reissulla aikatauun kireyden vuoksi väliin, onneksi tuli nyt ehdittyä <3

   Mentiin iltapäivästä irkkupubiin, jossa tarjoilijan hermostunut vitsinyritys oli "ööö- oletteko te terroristeja?"

   Poista
 2. Kirkontornit ovat ihan parhaita paikkoja kaupungin koon hahmottamiseen ja pyrinkin niihin aina kiipeilemään. Munchen, Geneve, Zaragoza, Barcelona jne. - monesta kaupungista löytyy. Riika on vielä lentokenttää lukuunottamatta käymättä eli hyvä tietää, että sitäkin kaupunkia pääsee tiirailemaan lintuperspektiivistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on - näkymt niistä on kyllä ihan huiput! Iso peukku Riialle monestakin syystä <3

   Poista
 3. Kaupungit näyttävät kyllä hienoilta yläilmoista. Me käytiin Riiassa istumassa lasillisella jos toisella jonkun hotellin ylimmän kerroksen baarissa. En tosin muista enää baarin tai hotellin nimeä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki tuommoiset näköalapaikat antavat kyllä ihan ainutlaatuisen perspektiivin!

   Poista
 4. Upeat maisemat tuolta! Jostain syystä en ole ikinä saanut aikaiseksi mennä tuonne Riikassa. Tai no kyllä tiedän syyn, on ollut aina liian kiire golfkentältä kaljalle :-D Seuraavalla reissulla menen varmasti tuonne, olen sitä jo aikaisemmissakin postauksissa todennut. Kivannäköiset maisemat kaiken kaikkiaan, Riika kun on muutenkin ihan mukavan näköinen kaupunki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. nooh - kukin tyylillään :-)

   Kyllä Riiassa toki näkemistä riittää joka lähtöön golfkenttien ja kaljakuppiloiden ulkopuolellakin :-)

   Poista
 5. Nuo talot ovat kuin satukirjasta,ihanan näköisiä:) Veljeni on käynyt paljon Riiassa,esim. Casa Italian huonekalut on siellä tehty..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mä tunnun koko elämäni reissaavani vain sun veljen jalanjäljissä :-) Riika on kyllä kaunis <3

   Poista
 6. Jos kerran Finlandia-hymni soi kirkon luona, niin voisiko syy olla, että kappale on virsi? Täältä löytyy ne sanat :) https://www.youtube.com/watch?v=hqgC1tqifV8

  Näistä kuvista mä bongasin tuttuna rakennuksena Radissonin talon. Siellä on ylimmässä kerroksessa baari, jossa on tullut istuttua iltaa pariin otteeseen monen monta vuotta sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän on Sibeliuksen :-) Upea kappale se on.

   ah - olen tuosta hotellin baarista tainnut kuulla muualtakin :-)

   Poista
 7. Onpa Riika kaunis kaupunki! :) Siitä on mielestäni suht usein juttuja matkalehdissä, esim. Mondossa, ja olen moneen kertaan ajatellut, että sinne pitäisi joskus mennä, mutta vielä en ole "ehtinyt". Olen kuitenkin ymmärtänyt, että kyseessä on varsin viehättävä ja edullinenkin kaupunki, ja sinne pääsee helposti vaikka viikonlopuksi. En oikeastaan edes ymmärrä, miten se on vielä käymättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kaunis se on. Ja huiman monipuolinen! Itsekään en ensimmäisen kerran jälkeen tajunnut, miksi se oli jäänyt huomiotta niin pitkään.

   Poista
 8. Olipa kivasti kirjoitettu kooste kattojen yläpuolelta tarkasteltuna!

  Tuo kukko kirkon huipulla oli hauska yksityiskohta, en ole moisista uskomuksista ennen kuullutkaan. :)

  Se on jännä kun ulkomailla reissatessa iskee helposti patrioottitunnelma, paljon aiempaa isompi ylpeys omasta kotimaasta. :) Joka voi alkaa vaikka siitä Finlandia hymnistä. :)

  Titta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. itse useampaankin otteeseen ulkomailla asuneena olen huomannut, että siellä sitä joutuu ihan eri lailla pohtimaan ja tutkailemaan sitä identiteettiään kun ympärillä on muita kuin niitä "oman kansan" edustajia. Jääkiekkokin kiinnostaa ihan uudella tavalla ;-)

   Poista
 9. Vierailimme aikoinaan Riikassa ja Vilnassa samalla reissulla ja silloin meille Vilna oli se kaupunki, joka kolahti. Ehkä osittain siksi, että tuolloin Riikasta varoiteltiin niin paljon, että turistit ryöstetään ja niitä huijataan joka käänteessä. Mutta kyllä näitä kuvia katsellessa Riikakin näyttää kauniilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vilna kiinnostaisi itseänkin - se voisi olla seuraavan viikonloppupyrähdyksen kohde!

   Poista
 10. Mitenköhän olen aina ajatellut, että Riika olisi tylsä ja tavallinen! Noiden kuvien myötä Riika alkoikin houkutella kovasti. Mukavasti kerrottu kaupungista, pääsin mukaan tunnelmaan. On kyllä todella sympaattisen näköisiä rakennuksia ja katuja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. en minä tylsästä ja tavallisesta tiedä - kaipa joka paikasta sitäkin löytyy :-) mutta jos reissuillaan haluaa aina vaikka istua halvimassa mahdollisessa keskikaljakuppilassa ja ruokailunsa hoitaa mäkkärissä, niin kyllähän ne kaikki kohteet ihan samalta näyttäisivät :-) Riika on ollut todella kaunis ja hurmaava yllätys.

   Poista
 11. Olipa mielenkiintoista nähdä tuoreet tornista otetut kuvat. Aloitin samasta paikasta Riikaan tutustumisen kesällä 2004. Vertasin kuviasi itse ottamiini, eikä maisemissa ole juuri mikään muuttunut hotellin katolle ilmestynyttä suurta Radissonin kylttiä lukuun ottamatta. Myös hotellin edessä sijaitsevan ison ortodoksikirkon kupolit näyttävät loistavan nyt entistä kirkkaampina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. eipä tuossa maisemassa varmasti suuria muutoksia ole odotettavissa... koskaan :-)?

   Poista
 12. Kuvauksellinen kierros "Katto Kassisen" kyydissä koko kylän kirkot ja katot kiertäen :)

  VastaaPoista
 13. Minusta kaikkia mahdollisia kaupunkeja on kiva yrittää katsoa ylhäältä. Torni ilmeisesti ei ollut kovin korkea, mutta avaa kyllä näkymät kaupungin yli. Hauska on katsoa kattoja. Peltiä (ja ruostetta) näkyy aika paljon. Mitä etelämmäs Euroopassa mennään, sitä todennäköisemmin on vain punatiilisiä. Omanlaisensa jännä piirre sekin. :) Selfiekepit voisi minusta kieltää! En enää yhtään jaksaisi taistella näkymästä niiden ja duckface-pimujen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jostain muistaisin kuulleeni (?) että 72 metriä olisi korkeus josta tuota maisemaa tutkaillaan... mutta kyllähän tuo aika vaatimattomalta kuulostaisi...?

   Poista
 14. Ihan huippuvinkki tuo kirkontorni! Ollaan käyty Riikassa monta vuotta sitten, muttei todellakaan tullut silloin mieleen, että kaupunkia voisi ihastella ylhäältä käsin kirkontorinista. Täytyy pitää tämä mielessä muissakin kaupungeissa. Me ei yleensä kirkoissa juurikaan kierrellä, mutta jos ja kun niistä torneista on näin upeat näkymät, niin johan alkoi kirkot kiinnostaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sama vika - kirkot jäävät kyllä matkaohjelmissa pääasiallisesti sivuun, mutta tällaisia tarkoituksia ne ovat monesti lyömättömiä!

   Poista
 15. Jotenkin näiden kuvien jälkeen Riika muuttui ihan erinäköiseksi paikaksi. Harmi, ettei vuosi sitten Riikassa tajuttu kiivetä yläilmoihin. Täytyypä jatkossa pitää mielessä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. onneksi tuli itselläkin korjattua tuo viime reissulla aikatauluongelmien vuoksi välistä jäänyt pysähdys - ehdottomasti sen arvoista!

   Poista
 16. Todella upeita kuvia tässä!

  Tunnistan hyvin tuon Riikan kylmän maalisviiman - ettei olisi ollut vain sama ajankohta kun itse siellä kävin ensimmäistä kertaa, vuosi taisi olla -98. :D Oli muuten puitteet vähän erilaiset tuolloin!

  Tuo kirkontorni on varsin kiva vinkki, sitä ei ole tullut kokeiltua, vaikka monta kertaa kaupungissa onkin käynyt. Kivoja faktoja, ensi kerralla osaan katsoa homma eri silmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos - kiitollinen kohdehan tuo Riika siihen rosoisessa charmissaan on <3

   Poista
 17. Kivasti kirjoitettu kooste ja todellakin antoi kaupungista aivan erilaisen ja hyvin houkuttelevan kuvan tuo yläilmoista kuvaaminen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hyvä kuulla, että edes osa tuosta kauneudesta välittyy ruudun toisellekin puolelle x

   Poista