torstai 17. maaliskuuta 2016

Ju(r)malaisen Jurmalan hurmaa


* * * For English please see here

* * * 

Vaikka sitä silmäkarkkia ja kylpylöitä löytyy ihan pääkaupungista Riiastakin, on Jurmala ehdottomasti Latvian-matkaajalle suosittelun arvoinen kohde vaikka päiväretkelle.

Jopa maaliskuisen harmauden roikkuessa sen hiekkarantojen ja mäntymetsien yllä, hurmaa tämä kylpyläkaupunki Hankoa henkivistä puuhuviloista koostuvalla arkkitehtuurillaan. 

Jurmalan etäisyys lentokentältä on suunnilleen sama kuin vastaava matka Riikaankin, joten viikonloppulomansa saa kulumaan varsin leppoisissa tunnelmissa täälläkin. 

Jurmala on Latvian ainoa kylpyläkaupunki, joka on sen vajaan 30-kilometrisen pitkän valkoisen hiekkarannan, leudon merenrantailmaston, lääkehoidoissakin käytetyn lietteen sekä mineraaliveden ansiosta ollut perinteisesti suosittu lomakohde.
Taksikyyti Riiasta kestää reilun vartin ja maksaa kuskista ja liikenteetsä riippuen 20-30 euroa. 

Junalla tänne pääsee puolestaan noin puolessa tunnissa ja n. 1,40 eurolla. Jurmalan kautta kulkevat Tukumsiin, Slokaan ja Dubultiin liikennöivät junat. Juna-aikataulut löydät täältä. 

Mitään Jurmala- nimistä pysäkkiä sinun on tosin kartasta turha etsiä, sillä Jurmala levittäytyy viiden eri kylän alueelle. Riikasta lähdettäessä ne ovat järjestyksessään Lielupe, Bulduri, Dzintari, Majori sekä Dubulti. Lähimmäs Jurmalan "keskustaa" pääsee jäämällä pois Majorin asemalla. 

(Ooh - odottakaas vain kunnes kuulette Jurmalan hotellistamme!) Tunnelma Majorissa on kuin siellä Hangossa konsanaan. Tai, kuten matkaseuralainen huokaisi, jossain yltiöidyllisessä etelä-ruotsalaisessa rannikkokylässä. 

Jurmala onkin merkittävimpiä puuarkkitehtuurin keskittymiä Latviassa: sieltä löytyy 103 kansallista ja 295 paikallista arkkitehtuurimonumenttia. 

Yksi upeimpia on Pegasa Pils-hotellin vuonna 1900 rakennettu muumitalomainen huvila. 

Tai no, olisi ilman kaikkia noita koko perheen lomakohteesta viestiviä räikeitä kylttejä, muovisia jättimäisiä ranskanperunatötteröitä, koristepelikaaneja ja olutlogoja...
Kaunista Jurmalassa kyllä on. Neuvostoaikana tämä oli puolueen korkeimman tason johtoportaan suosimaa aluetta (mikäs se kommunismin ydin oikein olikaan...? Kurjuutta kaikille? Ylellisyyttä yksille?), nykyään huolella kunnostetut huvilat ovat Riian ison rahan  eliitin suosiossa. 
Ja sitä arkkitehtuuria täältä löytyy ihan laidasta laitaan...


...joskin me ajattelimme kesäasunnoksemme jotain näiden kaltaista.

_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?      


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!


Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

28 kommenttia :

 1. Voi miten ihania taloja,huokaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sanos muuta. noiden hintalappua en sitten kyllä uskalla arvaillakaan...!

   Poista
 2. Romanttiset vanhat huvilat ovat kaunista katseltavaa, mutta niiden kunnostaminen ja ylläpito vaativat aikaa ja rahaa rutkasti, muutoin ne lahoavat käsiin. Ihastuin vastaavanlaisiin Hangossa. Vanhaa ja koristeellista karjalaista käsityötaidetta ja kirvesmiesosaamista löytyy myös nykyisestä Aira Samulinin Hyrsylänmutkan talosta, jonka alkuperäinen malli on peräisen nykyisen rajan takaa. Omalta osaltani tuo huvilaromantiikka on hieman haalistunut, kun asuin lähes 20 vuotta arkkitehti Engelin suunnitelemassa ja piirtämässä sotilasvirkamiestalossa, jonka ikkunoista alati vaihtuvat näkymät järvelle olivat ehkä keskisen suomen kauneimpia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no sen kyllä uskon. Ei tuolla vieläkään ihan pikkurahalla kiinteistöja hankita... Alue on haluttua muutenkin ja sinne nousee myös nykyaikaisia ison rahan design ihmeitä. Toivoisin silti, että tuollekin perinteelle löytyy vaalijansa eikä niiden anneta rapistua ja romahtaa ja tulla raivatuksi sitten jonkun uudisrakennuksen tieltä... nimim. ikuinen romantikko :-)

   Poista
 3. Aivan ihana paikka. Käytiin myös tuolla pari vuotta sitten, noita olisi voinut ihastella loputtomiin. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no näin on. näin taas sieluni silmin itseni asumassa tuolla ja kääntämässä yrttitarhaa ja nauttimassa kiireettömiä aamukahveja puutarhassani... :-)

   Poista
 4. Nyt mä en taida jaksaa odottaa sitä meidän Jurmalan hotellipostausta, en vaan taida ;)

  VastaaPoista
 5. Kauniita kuvia upeasta paikasta. Tonne on pakko päästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. viime kevään reissulla tämä jäi näkemättä ja se harmitti niin vietävästi. En tosin tajunnut viime kerralla että se todellakin on noin lähellä... :-(

   Poista
 6. Käveltiin joskus Jurmalan asemalta seuraavalle asemalle lähemmäs Riikaa, tultuamme siis ensin junalla Riikasta Jurmalaan ja oi sitä huviloiden määrä tuolla välillä. Ja miten erilaisia. Todella kivaa seutua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. on todella kaunista - tällaiselle kiinteistöpornotirkistelijälle ihan ehdoton kohde :-)

   Poista
 7. Apua, aivan ihania rakennuksia! Baltian maihin pitäisi kyllä ehtiä tutustua entistä paremmin. Jokaisessa olen kyllä käynyt, mutta ei lisäreissut olisi pahitteeksi. Ainoa kosketukseni Latviaan on Riian reissu muutama vuosi sitten helmikuussa paukkupakkasten aikaan. Silloin ei kyllä tehnyt mieli edes siellä kovasti ulkoilla, saati sitten päiväretkiä muualle tehdä. Jos joskus Riiaan eksyn vähemmän hyisenä ajankohtana niin varmasti vierailen tuollakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. viime reissulla jäi väliin ja harmitti niin paljon, että pitihän se asia mennä paikan päälle korjaamaan :-)

   Poista
 8. Hienoja on talot! Muistan omalta reissultani muutaman näistä. Toivottavasti pääsen vielä joskus takaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. upeita ovat. sen verran huolella (ja epäilemättä isolla rahalla) noita on kunnostettu, että tuskin on pelkoa siitä, että pääsisivät hylättyinä rapistumaan, toisin kuin vaikka jotkut noista Töölönlahden kaunottarista...!

   Poista
 9. Herttaisen näköisen huviloita! Onneksi (valtaosa) myös hyvässä kunnossa. Onko tosi hiljaista kesän ulkopuolella?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hiljaista on, mutta itse tykkään siitä sesonkien ulkopuolisesta matkailusta kun saa kaikessa rauhassa tutustua ja ihailla ilman sitä selfie-keppiarmeijaa :-)

   Poista
 10. Tosi symppiksen näköinen paikka. Meillä Viro, Latvia ja Liettua on suurimmaksi osaksi näkemättä vielä, mutta eiköhän sinnekin jonain päivänä tuu matkattua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. pieninä maina nehän kiertäisi varmaan vaikka viikon aikana kaikki :-) Latvia on monipuolisuudessaan ollut kyllä hieno yllätys monella tapaa - ehdottomasti suosittelun arvoinen paikka!

   Poista
 11. Harmittaa hieman kun kauan sitten kesällä olimme Riikassa ja Jurmala jäi väliin. Kauniin näköistä. Hotelli olisi kiva nähdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tiedän niin tunteen - samoin kävi itsellänikin ja takaisinhan se oli mentävä...

   Poista
 12. Näyttää tosi söpöltä, ja tuo mieleen Pärnun, jossa olen itse lomaillut. Pitää ottaa sunnaksi joku kesä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ehdottomasti suosittelen. Ja mulla on teille ihan täydellinen hotellikin vielä takataskussa ;-)

   Poista
 13. Kyllä on hurmaavia taloja! <3 Riika onkin tuttu, mutta Jurmalasta en ole tainnut koskaan edes kuulla. Menee ehdottomasti korvan taakse jemmaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no sitä ei kyllä missään nimessä kannata jättää väliin - oppikaa vaikka minun virheestäni :-)

   Poista
 14. Nyt kyllä ihastuin. Pitää ruveta heti kaivelemaan kalenterista kolosta Jumalaiselle Jurmalalle <3.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. suosittelen <3 Kevätauringossa lorvailu kaduilla on vieläkin antoisampaa - muista ihmeessä jättää aikaa ja tilaa kahviloille vohveleineen ja suklaineen :-)

   Poista