tiistai 29. syyskuuta 2015

Makumatkailua Alepassa: albanialaiset täytetyt paprikat Spece të mbushur ja Hispano+Suizas Bassus Pinot Noir

* * * 

For English please see here

* * * 

Täytetyt paprikat ovat Balkanin ja Välimeren alueella suosittu ruokalaji, joka Albaniassa löytyy ihan jokaisen tavernan ruokalistalta. Ne ovat kuulemma myös Zlatan Ibrahimovićin lempiruokaa. Jokaisella maalla (ja äidillä ja kotikokilla ja ruokabloggarilla ja... ) on tähän oma twistinsä. Zlatan, jos luet tätä, olet tervetullut keittiööni kokeilemaan näitä koska tahansa. Lupaan käyttäytyä. Ja piilottaa kaikki Manchester United-pelipaitani...

Omani saavat lämpöä alueelta tutuista mausteista ja raikkautta tuoreista yrteistä. Jauhelihana voi käyttää mitä vain lihaa, mutta itse suosin saatavuuden mukaan joko lammasta tai sikanautaa, jossa on sopivasti rasvaa. Rasva kun tuo lihaan (no, mihin tahansa!) niin paljon makua. 

Itse rakastan minttua, jota Albaniassakin käytetään paljon. Se antaa ruoille omaleimaisen säväyksensä, mutta kaikkien makuun se ei ole. Halutessaan sen voi jättää pois tai korvata tillillä, jota maassa myös (etenkin liharuoissa) käytetään.





Neljälle

Spece të mbushur - albanialaiset täytetyt paprikat:

4 paprikaa

1 iso sipuli, hienonnettuna
muutama rkl öljyä
3/4 tl juhettua juustokuminaa
3/4 tl jauhettua korianteria
1 tl jauhettua maustepippuria
400 gr sikanautajauhelihaa
2 pihvitomaattia, kaltattuna ja kuutioituna
1 rkl tomaatipyrettä
3/4 dl rusinoita
3/4 dl riisiä
3/4 dl vettä
puska lehtipersiljaa, hienonnettuna
2 tl kuivattua minttua (tai 4 tl tuoretta minttua hienonnettuna)
suolaa, pippuria

Lämmitä uuni 200 asteeseen. 

Kuullota sipulia ja mausteita öljyssä. Kun sipuli on läpikuultavaa, lisää pannuun jauheliha. Ruskista hyvin ja lisää pannuun rusinat, tomaattikuutiot, tomaattipyre, riisi sekä vesi. Peitä kannella ja anna hautua kymmenen minuuttia. 

Lisää seokseen yrtit, tarkista maku ja suolaa ja pippuroi. 

Poista paprikoista kansi ja raaputa sisuksen kalvot ja siemenet teelusikalla. Jaa seos paprikoihin, aseta kannelliseen uunivuokaan ja lorauta pohjalle noin 1 dl vettä. 

Hauduta kannen alla 30-40 minuuttia, kunnes paprikat ovat pehmeitä ja riisi kypsää. Poista kansi ja jatka kypsentämistä vielä viitisen minuuttia.

Tarjoile. Vaikka nokareella turkkilaista jogurttia.




Oli selvää, että viiniparitusta tälle minulle niin rakkaalle Välimeren ja Lähi-idän makumaailmalle hakisin tuosta minulle niin rakkaasta Pinot Noirista. Tavoitteenani on viini-ruokayhdistelmiä blogissa esitellessäni kutsua teidät lukijat mukaan omalle enologiselle ekskursiolleni viinien ja makuparien kiehtovaan maailmaan, kannustaa kokeilemaan uusia viinejä ja panostamaan siihen muutaman euron sitä Gato Negroa enemmän. Kaikki viinisuositukseni  ovat kuitenkin terveen budjetin (alle 15€) rajoissa. 

Nyt kuitenkin repäisin ja avasin pullon Alkon tilausvalikoimasta löytyvää Hispano+Suizas Bassus Pinot Noiria (27,20€) (siltä varalta, että jos se Zlatan olisi tullut kyllään vaikka jo tänään...!) 

Espanjalainen Bassus tulee Valencian ylängöiltä ja tilan Pinot Noir-viljelmät ovat alueen ainoat. Tilan viinintekijä Pablo Ossorio on vuonna 2010 valittu Espanjan parhaaksi. Bassus on hyvin personaallinen ja mielenkiintoinen viini, joten kyllä se satunnainen törsäily on paikallaan! 

Jo viinin tuoksu on monitahoinen: siitä löytyy lakritsaisia sävyjä ja jopa appelsiininkukkaa. Bassuksen hedelmäisyys tykästyi rusinoiden tuomaan makeuteen ja sen mausteisuus puolestaan komppasi täytteen lämpöä. Sen täyteläisyys ja tasapainoinen runsaus yhdistettynä sen marjaiseen makeuteen tekee siitä hyvin monipuolisen kaverin liharuoille (mm. riista ja maksa!) ja etenkin mausteisempia makkaroita sisältävään tapaspöytään. 




Loman jälkeinen viikko sujui pitkälti tietokoneen äärellä, kuvia editoiden ja lomatunnelmia fiilistellen. Täynnä intoa ja inspiraatiota paloin halusta päästä kokeilemaan reissulta tuotuja reseptejä, eikä koneen äärestä tarvinnut poistua sitäkään varten - tarvikkeet kulkeutuivat kätevästi kotiin jo aikaisemmin hyväksi havaitun Alepan Kauppakassi-palvelun kautta. 

Palvelu on käyttäjäystävällisyydessään ruuhkavuosien keskellä painiskelevalle kiireiselle ihmiselle suunnaton helpotus. Sen kun klikkaat valikoimasta tarvitsemasi tuotteet virtuaaliseen ostoskoriin, syötät palveluun osoitteesi ja yhteystietosi, valitset halutun toimitusajan ja maksat ostoksesi. Maksutavoiksi käyvät niin verkkomaksu kuin pankki- tai luottokorttimaksu toimituksen yhteydessä. 

Osassa toimipisteistä tilauksen voi myös halutessaan tehdä valmiiksi netissä ja käydä noutamassa itse vaikka kotimatkalla. Varsin kätevä on lentokentän toimipiste, josta voi lomalta palatessaan napata mukaan täytettä kotona odottavaan tyhjään jääkaappiin, kuten Vatsasekaisin Kilinkolin- blogissakin on huomattu.

Erityisen helpoksi arjen (ja juhlan!) ruokapulmista tekee palvelun reseptiosio, josta voit valita mieleisesi reseptit ja klikata kaikki tarvittavat raaka-aineet ostoskoriin! Sieltä löydät niin tämän kuin muidenkin bloggarikollegoideni vinkit!




* Yhteistyössä Blogirinki ja Alepa Kauppakassi


_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      

2 kommenttia :

  1. Täytetyt paprikat on kyllä hyviä. Joka paikassa oma versionsa.Mullakin on joskus ollut sellaiset blogissa mutta lihattomat ja tomaattisessa kastikkeessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. saas nähdä, mitä vielä nähdään :-) Lihaton lokakuu alkaa huomenna!!!

      Poista