perjantai 13. helmikuuta 2015

Superfoodtryffeleitä supermiehelle paahdetusta valkosuklaasta ja mustikasta

* * * 

For English please see here

* * * 

"Jaahah, se olisi sitten kymmenen tunnin työpäivä takana", informoi Naaapurinpoika minua poistuttuani lopulta keittiöstä päivän kokkaus- ja kuvaussession päätteeksi viime sunnuntaina; päivänä, jonka Herra ja erinäiset työehtosopimukset ovat ilmeisesti jollekin väestönosalle pyhittäneet lepopäiväksi. 

Voi olla, että tuo oli ihan vain ilmoitusluonteinen toteamus. Vaan voihan toki olla, että taustalla oli myös  hienovarainen vihje siitä, että sitä huomiota voisi kohdentaa sen kolmijalan sijaan välillä talouden kaksijalkaisiinkin asukkeihin. Ei se ole aina helppoa olla Herra Ruokabloggari.

Sen verran iso on kuitenkin hänen panoksensa tässä blogissakin, että kyllähän se on väliin ihan hyvä tiedostaa. Ja hemmotella heitteille jäänyttä. Ja mikäs sen parempi päivä kuin tuo ystävänpäivä. 

Joo, joo, onhan se sellaista markkinamiesten hapatusta ja keinotekoista krääsäkreisiyttä... mutta rakkaus. Ja suklaa. Ja rakkaus suklaaseen. Ja rakkaus suklaata rakastavaan mieheen. Kyllähän se hemmottelua ansaitsee kun jaksaa minuakin noin kovin rakastaa.

Näiden paahdettua valkosuklaata sisältävien tryffeleiden ohje löytyi Food & Wine- portaalista, joskin blogimaailmahan hurahti paahdettuun valkosuklaaseen jo muutama vuosi sitten. Alkuperäisen ohjeen mukaan suklaata paahdetaan kolme tuntia (!), mutta ei minulla sellaiseen aikaa ollut kun piti ne pinaattipizzatkin saada uuniin (ei meillä nälkä pääse yllättämään, ei...) Ja saa niitä tuloksia puolessakin tunnissa.




Valkosuklaa saa paahtaessa ihanan toffeisen sävyn, mutta on sen verran täyteläistä, että kaipaa rinnalleen jotain raikastavaa. Niinpä kermaan voisi halutessaan uuttaa vaikka muutaman suikaleen sitruunankuorta. Myös kardemumma toimii mustikan kanssa kuin häkä. Yrtti-ihmiset saattaisivat kokeilla vaikka rosmariinia tai timjamia. Itse kääräisin jokaisen tryffelin sisään lisäksi mustikan, kun se Naapurinpoika niin niistä tykkää. Ja onhan se superfoodia. Ihan niinkuin Naapurinpoika kin melkoinen supermies.

Alkuperäisessä ohjeessa jähmettyneet tryffelit pyöritellään suklaassa kastamisen jälkeen makeuttamattomassa kaakaojauheessa, mutta itse heittäydyin höveliksi ja ostin purkin mustikkajauhetta, jonka kilohinta pyörii varmaan samassa luokassa kokaiinin  kanssa. Mutta onhan se poika sen arvoinen. Ja ei sitä oikeasti edes mene muutamaa ruokalusikallista enempää.

Ei sitä makeaa (meilläkään) kuitenkaan ihan koko mahan täydeltä, joten puolitin alkuperäisen ohjeen.




12 tryffeliä

130 gr valkosuklaata
0,625 dl kuohukermaa
1 tl raastettua sitruunankuorta ja/tai 1/2 tl rouhittua kardemummaa)
ripaus suolaa

12 (pensas)mustikkaa

100 gr tummaa suklaata (esim. Fazerin 48%)

makeuttamatonta kaakaopulveria tai mustikkajauhetta

Lohko valkosuklaa teräskulhoon ja paahda 130 asteessa 25-35 minuuttia. Sekoita tasaiseksi. Kuumenna kerma miedolla lämmöllä kattilassa juuri ja juuri poreilevaksi ja lisää siihen haluamasi makuaineet (ja suola). Jätä maustumaan viideksi minuutiksi ja kaada kerma sitten tiheän siivilän läpi suklaan joukkoon. Vatkaa tasaiseksi, kaada kulhoon ja peitä kelmulla ihan pintaa myöten. Jäähdytä kylmässä, kunnes massa on täysin jähmettynyt - ainakin muutaman tunnin ajan. 

Kaavi massasta melonipalloraudalla tai teelusikalla sopivan kokoisia palloja. Halutessasi upota sisään mustikka ja pyörittele sitten (jäävedessä kostutetuin) kylmin käsin tasaisiksi palloiksi. Jäähdytä taas, tällä kertaa noin tunnin verran. 

Sulata suklaa vesihauteessa, kasta tryffelit siinä ja kierittele sitten joko kaakao- tai mustikkajauheessa. Jäähdytä ainakin 15 minuutin ajan jotta kuori kovettuu. Tai vaikka seuraavaan päivään. 




Ihanaa ja ystävällistä viikonloppua ihan kaikille!

___________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      



10 kommenttia :

  1. Ihana tuo aineluettelon 12 (pensas)mustikkaa. Kuvittelen sinut kauppahallin tiskille pyytämään: saisinko 12 pensasmustikkaa, kiitos! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tarkan markan emäntä, minä :-) vaikka pensasmustikat ehkä maussa hieman normiversioille häviävät, ovat ne kokonsa puolesta juuri passeleita tähän.

      Poista
    2. Ja siistejä käyttää!
      tv. wanna-be-kätevä-emäntä

      Poista
  2. No tosiaan täälläkin on valkosuklaata paahdettuna! :) Mä olin jotenkin missannut sen ennenkun tosiaan törmäsin ideaan Davidin blogista. Hyvää on, varmasti toimii näinkin hienosti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. se on. SE ON :-) "Nää on niin hyviä että näitä voisi myydä Fiskarsissa", huokaisi mies. Ei kai sitä kauniimpaa kiitosta voisi saadakaan :-)

      Poista
  3. On melkein ihan sama, miltä nämä maistuvat, kun ovat noin perhanan nättejä! (Uskon kyllä, että ovat järkkyhyviä, melkein mikään ei ole yhtä hyvää, kuin paahdettu valkosuklaa..!)

    VastaaPoista
  4. On kyllä niin nätit tryffelit että.Tuollaisten pitäisi sulattaa jokaisen sydämet;D Ja paahdettu valkosuklaa,vaikka onkin aika makeaa ,on kyllä niiiiiin hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos :-) se sitruuna antaa sille vähän raikkautta muttaonhan se kyllä täyttä tavaraa...!

      Poista