lauantai 21. helmikuuta 2015

Juhannuskalenterin 7. luukku: Almejas en vino blanco

* * * 

For English, please see here

* * * 

Sinisimpukoita saa nykyään Helsingistä varsin kiitettävästi, mutta sydänsimpukoita (hietasimpukoita?) en ole tuoreena tainnut nähdä missään. Joten almejas-kuumeen iskiessä on suunnattava Hämeenkadun etnisten kauppojen runsaudensarveen ja tyydyttävä pakasteisiin.  

Tämä kesästä (ja Espanjasta!) muistuttava resepti on, niinkuin niin monet muutkin tapasreseptit, helppo ja nopea. Raaka-aineita tähän vaaditaan 6 ja aikaakin alle vartti. 

Jos haluat kastikkeesta paksumpaa, lisää siihen valkosipulin pehmittämisen jälkeen vehnäjauhoja, sekoita tasaiseksi ja kypsennä ennen valkoviinin lisäämistä miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Perinteisesti tähän käytetään öljyä, mutta itse tykkään voin antamasta täyteläisyydestä (ja voita käyttää kuulemma myös lempitapasbaarini Benalmadenassa!). Halutessasi voit lisätä kattilaan valkosipulin lisäämisen jälkeen myös ripauksen sahramia.

Erilaisia almejas-annoksia löytyy espanjalaisten tapasbaarien listoilta ympäri vuoden, mutta erityisen suosittuja nämä ovat joulun aikaan. Etenkin pohjoisrannikolla, jonka simpukoita pidetään parhaina. Galician alueen simpukat ovatkin kooltaan huomattavasti näitä Aasian-serkkujaan kookkaampia...

Itselleni nämä ovat kuitenkin juuri kesäruokaa: Andalusian auringonpaisteessa nautittuna tapas-baarin katukivetyksellä tasapainottelevassa, paperiliinaisessa pöydässä (jonka yksi jalka tuntuu aina olevan muita lyhyempi niin, että tarjoilija ihan rutiinilla taittelee sen alle muina miehinä pahvinpalan sitä tasoittamaan), kylmän Albariñon virkistäessä kehoa ja ympäröivien pöytien iloisen puheensorinan vaivuttaessa mielen tulossa olevan siestan raukeaan rauhaan. 

(Meillä auringonpaisteen virkaa toimitti tosin talvikuvausta varten hankittu jättiläismäinen päivänvalolamppu ja puheensorinasta vastasivat El Mercadon tyypit. Albariño kyllä virtasi, naurusta ei ollut tulla loppua eikä siestaan saakka päästy koskaan...!)

Tapaksena (simpukoiden koosta riippuen) neljälle- kuudelle

1 kg sydänsimpukoita
75 gr voita
1 laakerinlehti
3 valkosipulinkynttä
(1 rkl vehnäjauhoja)
2 dl valkoviiniä
kourallinen persiljaa hienonnettuna

suolaa, pippuria

Sulata voi pannulla. Lisää siihen laakerinlehti ja anna voin maustua muutaman minuutin ajan. Lisää sitten hienonnettu valkosipuli ja anna pehmetä miedohkolla lämmöllä, ettei se pala. Lisää sitten valkoviini ja anna kiehua viitisen minuuttia. Lisää sitten simpukat ja puolet persiljasta. Peitä kannella ja anna porista viitisen minuuttia, kunnes simpukat ovat avautuneet. 

Tarkista maku, suolaa ja pippuroi maun mukaan ja ripottele loput persiljasta päälle. Tarjoa. Sitruunalohkojen, kylmän valkoviinin ja ihanan rapeakuorisen leivän kanssa.





_______________________



SAISIKO OLLA LISÄÄ?



          



2 kommenttia :

  1. Aurinkoinen kuva ja ihanan piristävä, tässä flunssan kourissa katsella :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oi kunpa tulisi jo se kesä :-) melko varmasti pihalla kyllä jo tuoksui hieman keväiseltä... ;-)

      Poista