keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

Raparperi ♥ vuohenjuusto ♥ rosmariini ♥ valkosuklaa

Viime aikoina on raparperijälkkäreistä saanut nauttia melkoisen ylellisissä puitteissa: ensin oli se Emon ihana raparperipiiras sillä vuohenmaitojäätelöllä ja sitten oli se Nannan ja Bistro Sinnen Kai Kallion raparperitaivas.

Koska meidän pihasta ei ihan noin vain puolihuolimattomasti käydä oman maan raparperiä luovuudenpuuskan iskiessä repäisemässä, jouduin kyttäämään kevään tarjonnan saapumista kauppoihin Stasi-agentin valppaudella. Ja löytyihän sitä lopulta!

Piiraspohja oli alunperin se aikaisemmista, mm. crème brûlée- piiraasta ja appelsiinisuklaaganache-piiraaasta tuttu pohja, mutta tällä kertaa käytin siihen myös kaapista löytyneet, viime aikojen gluteenittomista leivontasessioista ylijääneet mantelijauhon loput ja korvasin sokerin tomusokerilla. Tuloksena on erittäin hyvä maku, mutta sen verran murenevampi taikina, että veden sijaan kannattaa heittää mukaan yksi kananmuna pitämään sitä paremmin koossa. 

Koska vuohenmaitojogurttia ei löydy edes meidän lähikaupoistamme, päädyin käyttämään turkkilaista jogurttiin sekoitettua pehmeää vuohenjuustoa. Valkosuklaa puolestaan antaa täytteelle rakennetta ja  lisää täyteläisyyttä.

Bistro Sinnen käyttämän timjamin sijaan minä käytin raparpereihini rosmariinia - se kun on niiiiiiiiin ihanaa jälkiruoissakin! Kokeilkaa vaikka kriikuna-rosmariiniflania! Tai appelsiini-rosmariinipolentakakkua! Tai sitruuna-rosmariinivanukkaita!






Raparperi:

2 raparperinvartta (n. 450 gr) 
1 dl sokeria
1 tl vaniljauutetta tai 1 vaniljatangon siemenet
2 oksaa rosmariinia (tai muutama tukeva oksa (villi)timjamia)

Leikkaa raparperit haluamasi kokoisiksi paloiki. Omani leikkasin käyttämäni vuoan koon mukana n. 8 cm paloiksi. Asettele uunivuokaan yhteen kerrokseen. kaada sokeri ja vanilja päälle ja sekoita. Peitä foliolla ja paahda 175-asteisessa uunissa 25-30 minuuttia kunnes ne ovat pehmeitä mutta pysyvät vielä koossa. Nosta uunivuoasta ja anna hieman jäähtyä. Siivilöi siirappi ja säästä.

Piiraspohja:

125 gr voita
1/2 dl tomusokeria
1 dl mantelijauhoa
3 dl vehnäjauhoa
1 kananmuna

Raasta voi kulhoon. Nypi jauhojen kanssa murumaiseksi seokseksi ja sekoita sitten joukkoon kevyesti vatkattu kananmuna niin että tuloksena on elastinen, mutta koossapysyvä taikina (lisää tarvittaessa jauhoja). Kääri kelmuun ja anna levätä jääkaapissa ainakin 30 minuuttia.

Kaulitse jauhotetulla työtasolla levyksi ja nosta käyttämääsi (irtopohja)vuokaan. Anna jähmettyä jääkaapissa toiset puoli tuntia.

Esipaista 200 asteessa folion päälle levitettyjen kuivattujen papujen tai riisin alla 10-15 minuuttia, poista folio ja jatka paistamista vielä toiset 10-15 minuuttia. Anna jäähtyä ja tee sillä välin täyte.

Täyte:

3 dl turkkilaista jogurttia
125 gr pehmeää vuohenjuustoa
1 rkl perunajauhoa
2 kananmunaa
1/2 - 1 dl sokeria (riippuen, kuinka makeaa täytteestä haluat)
1 vaniljatangon siemenet
100 gr valkosuklaata

Sulata valkosuklaa vesihauteessa. Vatkaa muut ainekset sekaisin ja kaada sulanut valkosuklaa joukkoon vatkaten tasaiseksi. Kaada jäähtyneeseen piiraspohjaan ja paista 175 asteessa 30 minuuttia kunnes täyte on juuri ja juuri jähmettynyt. Anna jäähtyä, asettele päälle raparperitangot ja tarjoile niiden hauduttamisesta ylijääneen siirapin kera.




Kuvat eivät ole hyviä. Mutta piiras oli. Syytän sitä, että piiras vietiin käsistä. Oikeasti. Oli minulla tarkoitus murustella tuohon päälle marenkimurujakin mutta... niin. En sitten ehtinytkään.

_______________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


      

10 kommenttia :

  1. Raparperi ja valkosuklaa on kyllä lyömätön kombo (itselläkin oli sellainen pari postausta sitten)Mun täytyy joskus kokeilla rosmariinia jälkkäreissa,etenkin kun sitä kasvaa tuossa puistossa ihan ikkunan alla.
    Onpas sun kuvat hyviä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oi kuinka mä kaipaankaan sitä omalla pihalla kasvavaa rosmariinia :-) tuo vuohenjuusto tuo kyllä siihen ihanaa happamuutta ;-) ja hei, vuohenjuusto! minä!

      Poista
  2. Nyt rupesi kuola valumaan! Mahtavan kuuloinen kombo, pakko päästä myös kokeilemaan.

    VastaaPoista
  3. Nyt tuli ihan vesi kielelle! Kasvaakohan raparperi eteläisessä Espanjassa....

    VastaaPoista
  4. Ihanan hienostuneen kuuloinen piirakka. Nuo maut, osaan kuvitella jo kielen päällä..nam!
    Mutta tämä on meillä sellainen makuyhdistelmä, että tiedän että saan syödä sen ihan yksikseni. Ainakin, jos eryhdyn kertomaan, että siinä on vuohenjuustoa ja rosmariinia. Tosin tämä minun "laumani" on kehittänyt sellaisen vainukoiran hajuaistia muistuttavan ominaisuuden, että kaikki "epäilyttävä" osataan kyllä aika tarkasti identifiodia jo tuoksun ( sano=hajun ) perusteella ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no tiedätkö - näin minäkin luulin vain toisin kävi :-) jouduin tappelemaan, että sain edes viimeisen palan itselleni <3

      Poista
  5. Tätä reseptiä on pakko kokeilla! Rosmariinia, raparperia ja vuohenjuustoa, eihän se nyt voi olla kuin hyvää! Niin ja vielä valkosuklaata! :)

    VastaaPoista