torstai 12. kesäkuuta 2014

Visit Helsinki- visit Lonna!

Ihmiselle, joka on tottunut elämään matkalaukku (ainakin henkisesti) koko ajan pakattuna ja viettämään niin paljon ajastaan (etenkin kesistään) muilla mailla vierahilla, on kummallista löytää itsensä Suomesta ihan koko ajan. Mutta se mahdollistaa uusien löytöjen tekemisen tästä kovin rakkaaksi muodostuneesta kotikaupungistani, joka muuttuukin kesäisin ihan loistopaikaksi.

Visit Helsinki ja Rantapallo kutsuivat tuossa taannoin bloggarijoukkion vierailulle yleisölle juuri avautuneeseen Lonnan saareen. Aloitimme illan purjehduksella tunnelmallisella puulaivalla  S/V Lindenillä (ps. laivan voi vuokrata myös omaan käyttöön täältä!)

(Sisäinen Hyacinth Bucketini ei voinut hillitä innostustaan illan suunnitelmista."Do wear something nautical, dear" kuulin itseni neuvovan Naapurinpoikaa. "We're going boating!")Tekotaiteellisten köysilähikuvien, viinitarjoilun ja muiden bloggareiden kanssa juoruilun lomassa ehdimme nauttia Kapteenskan buffetin antimistakin ja kuulla lisää illan kohteesta.
Sotilaskäytössä olleella, Suomenlinnaan kuuluvalla pikkuruisella Lonnalla on mielenkiintoinen historia, joka kiehtoi niin tätä sotilasperheen jälkeläistä kuin seuralaista, niinikään sotilasperheessä kasvanutta Naapurinpoikaa.

Minussa nämä Lonnan satamasta johtavat raiteet herättivät aika inhoja keskitysleiriassosiaatioita. Tiedättehän: radan loppu - kaiken toivon loppu. Mutta näiden takaa löytyikin paljon elämäniloisempi selitys: näillä on nimittäin kuljetettu miinoja!

Lisäksi opin, että laivoja pitää epämagnetisoida. Eli degaussata. Missä käytössä saari on viimeksi ollut. Juurikin niiden miinojen takia. Meille ei kyllä sellaista laivaa hankita. Kuulostaa ihan liian paljolta työltä. 

Lonnasta kaavaillaan koko perheen kesäkohdetta. Lapsille on suunnitteilla leikkipaikkoja ja tarjolla on mm. tarvikkeita kaarnalaivojen (!) tekoa varten (teille 90- luvulla syntyneille lukijoille: niillä me ennen Nintendoja kasvaneet sukupolvet lapsena huvittelimme. Silloin 1800- luvulla). 

Ensi vuonna vanhaan miinavarastoon avataan tapahtumatila, jossa voi järjestää vähän isompiakin kinkereitä (nykynuorison käyttämässä kielessä vastaava sosiologinen ilmiö tunnetaan mm. nimityksellä "bileet". Kts. myös kokous, seminaari, tapahtuma). 

Ja onhan tuo Lonna aivan ihana kesäparatiisi. Alueen kunnostuksen jatkuessa kaupunkilaisten omaksi saaristolaiskeitaaksi myös muita historiallisia rakennuksia ollaan avamaassa uusiokäyttöön ja meidän kaikkien ideat ovat tervetulleita! Keskusteluun voit osallistua vaikka saaren Facebook-sivulla. Mitä sinä haluaisit Lonnassa nähdä ja tehdä? Täältä pääset vaikuttamaan!Saareen avattu kahvila ja ravintola ovat kesäkuun puolestavälistä avoinna viikonloppujen lisäksi myös arkisin (sää/myrskyvarauksella) ja mikä mahtavinta - kahvilasta voi ostaa mukaansa mm. valmiiksi pakatun piknik-korin! Iik miten ihanaa!

Ravintola ottaa varauksia, mutta pitää aina tilaa myös ex tempore-illastajille. Täälläkin keskitytään annosten jakamisesta syntyvään ruokailun yhteisöllisyyteen ja pääpaino raaka-aineissa on mahdollisuuksien mukaan kotimaisessa, lähituotannossa ja luomussa. 
Paluumatkalla oli taas aikaa ihastella kuinka kaunis Helsinki onkaan. Etenkin kesällä. Ja mereltä. Helsinki - minun kotini  ♥
Saareen liikennöivän vesibussin aikataulut löydät täältä.

*Postaus toteutettu yhteistyössä Visit Helsingin ja Rantapallon kanssa*

___________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?      10 kommenttia :

 1. Voi miten ihana postaus ja tosiaan, Helsinki on maailman ihanin kesäkaupunki. Tuskin jaksamme odottaa heinä-elokuista kesälomaa Suomessa. Tosi kauniita kuvia.

  VastaaPoista
 2. Ihanat kuvat.Minua niin harmitti taas tuo etäisyys kun kutsu tuli.Tai se,ettei se ollut vaikka kuun lopussa;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no mutta pääsitpä ainakin näin etänä osallistumaan :-) ja mistäs sitä tietää mitä sulla on vielä loppukuusta tiedossa :-)!

   Poista
 3. höööppistä, kyllä minäkin 90-luvun lapsi kerkesin vielä kaarnalaivoilla leikkimään kotikadun ojan äärellä!

  VastaaPoista
 4. Kiitos vinkistä, täällä täytyy yrittää käydä kesällä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herra Longfield voi jatkaa sitä piknik-rupeamaansa ;-)!

   Poista
 5. Voi ei, mistä lähtien miina on ollut "elämäniloinen"?? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. se, niinkuin varsin suuri osa sisällöstä on sarkasmin avokätisesti marinoimaa ;-)

   Poista