maanantai 23. kesäkuuta 2014

Porchettaa! Prego!

Juhannus on nyt taas vuodeksi ohi. Kumppareissa ja villapaidoissa sitä vietettiin, mutta hauskaa oli. Emme hukkuneet, eronneet, pettäneet, riidelleet tai joutuneet edes putkaan. Alkoholiakin nautimme liki kohtuullisesti. Herranjumala - tältäkö se aikuisuus tuntuu? Ennenkuin mennään noihin keskikesän juhlan kokkailuihin, tyhjennetään vähän tuota postausjonoa ja aloitetaan tällä jo taannoin luvatulla sunnuntailounasherkullamme. Esimakua tulevista löydät muuten blogin Facebook-sivuilta!

Niin... taisin tuossa joku aika hehkuttaa niitä kevään ja kesän antia kaikkine ihanine kasviksineen ja sitä, kuinka "tukevat liharuoat saisivat hetkeksi väistyä". Näkyy olevan vähän niinkuin se liki urbaanilegendaksi muodostunut "yksillä käyminen". Eihän siinä vain koskaan niin käy.

Kyllä tuo possu vain näyttää kummasti maistuvan. Ja kun on grillausilmatkin melkein parhaimmillaan, niin mikä on maistuessa! Possunkylki on noussut viime aikoina ihan suosikiksi. Filippiiniläisen lechon liempon ja periandalusialaisten chicharronesien jälkeen on vuorossa kunnianosoitus Italian annille: porchettaa, per favore!

Porchetta on keskisen Italian ja nimenomaan Rooman alueen herkku johon siellä käydessäni rakastuin. Tämä on yhtä hyvää niin lämpimänä kuin kylmänä esim. leivän päällä, joten kanna kotiisi samalla niin iso släbä sitä kylkeä kuin kantaa jaksat - tähän tulee nimittäin himo! Sitruunankuoren voi halutessaan korvata myös appelsiininkuorella. Ja yrttien kanssa saa (ja pitääkin!) olla avokätinen!

Neljälle - kuudelle

2 kg pala luutonta (luomu)possunkylkeä
6 valkosipulinkynttä
2 tl suolaa
4 rkl oliiviöljyä
2 rkl fenkolinsiemeniä
8 oksaa rosmariinia (hienonnettuna n. 2 rkl)
1/2 punttia timjamia, lehdet riivittynä (silputtuna (n. 2 rkl)
kourallinen salvianlehtiä (silputtuna n. 2 rkl)
1/ 2 sitruunan kuori raastettuna
2 tl kuivattuja chilihiutaleita
mustapippuria

Murskaa valkosipulinkynnet öljyn ja suolan kanssa morttelissa tahnaksi. Paahda fenkolinsiemenet kuumalla, kuivalla pannulla (varo palamista!) ja murskaa ja lisää valkosipulitahnaan raastetun sitruunankuoren kanssa. Hienonna yrtit. Hiero valkosipulitahna possun lihaan ja levitä yrtit kerrokseksi sen päälle. Kääri tiukasti rullalle ja sido. 

Anna maustua kylmässä peittämättä ainakin muutaman tunnin tai seuraavaan päivään. Ota huoneenlämpöön muutama tunti ennen kypsentämistä. Kuivaa pinta ja hiero suolaa nahkapuoleenkin. Ennen paistamista hiero vielä n. ruokalusikallinen öljyä nahkaan. Aseta uunivuokaan ritilän päälle ja paista 180 asteessa puolisen tuntia puolivälissä kääntäen puolisen tuntia. Laske sitten lämpötila 160 asteeseen, peitä possu foliolla ja jatka kypsentämistä vielä 2-3 tuntia kunnes sisälämpötila on 75-78 astetta. 

(Folion seurauksena se nahka ei rapeudu ihan cracklingiksi, minkä ansiosta rulla on helpompi leikata)

Anna hieman jäähtyä ja leikkaa (ohuiksi) siivuiksi. 






PS. Muistatteko, miten sain kuulla langettaneeni italialaisella menuvalinnallani kirouksen Englannin ja Italian välisen ottelun päälle? Saas nähdä miten käy MM-kisoissa seuraavaksi: tein nimittäin viikonloppuna SAKSALAISTA perunasalaattia...!


_____________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


      



2 kommenttia :

  1. Kylläpä porchetta näyttää herkulliselta. Mikäs sen parempaa suvessa on kuin grillissä valmistuva ruoka :).

    VastaaPoista