tiistai 10. kesäkuuta 2014

Punakaali-fenkolicoleslaw

Joo, ei ole meidänkään elämä pelkästään hanhenmaksaa ja shampanjaa - kyllä meille makkara maistuu! Mutta kyllä sen makkarankin pitää olla kunnon kamaa. Itse en ole vielä rohkaistunut sitä tekemään, mutta hätäkös tässä kun Hakaniemen Hakkaraiselta löytyy herkkua vaikka mihin lähtöön. Ja tämä ei ole edes maksettu mainos vaan ihan ilokseni tätäkin vinkkiä jaan! 

Viime viikonlopulle lupailtiin aurinkoa, mutta kovin harmaissa ja sateisissa tunnelmissa se lauantainen hallikierros kului. Toiveikkaana kuitenkin tyhjensimme Hakkaraisen tiskin ja kah - sunnuntaina ei satanut enää yhtään niin paljon kuin edellisenä päivänä! Hyvä ruoka, parempi mieli (ja muita elintarvikealan mainonnan kliseitä)...

Makkarafestivaalin tähtiesiintyjien yrttisen karitsamakkaran, italialaistyyppisen possusalsiccian ja tutun lihamyyjän suositteleman porterin seuraksi tein Israelin matkoilta niin kovin tutuksi ja rakkaaksi tullutta punakaalisalaattia, joka on yksi ihanan tuoreita salaatteja notkuvien illallispöytien suosikkejani. Omaan versiooni säädin tällä kertaa hieman lämpöä fenkolista, maustepippurista ja granaattiomenasiirapista.

Sunnuntailounaalle saapuneen Jiddishe Maman iloksi tein haukikebabeja mukaillen vieläkin paremman gefilte fish- makkaraversion - tästä vielä lisää myöhemmin!

Maitoallergiset voivat tehdä kastikkeen kokonaan majoneesista, oman elämänsä keventäjät puolestaan jogurtista. Kuivatut karpalot voi hyvin korvata rusinoilla.

Lisukkeena tästä riittää noin kahdeksalle ruokailijalle

1 pieni punakaali
1 punasipuli
1 fenkoli
3 tl punaviinietikkaa
3 tl (ruskeaa) sokeria
2 tl suolaa
2 tl mustapippuria

Kastike:

3/4- 1 dl hyvää majoneesia
3/4 - 1 dl turkkilaista jogurttia
1 reilu rkl fenkolinsiemeniä paahdettuna ja hienonnettuna
1 rkl maustepippuria
3 tl granaattiomenasiirappia (löytyy Lähi-itään erikoistuneista etnisistä kaupoista, mutta voi tarvittaessa korvata myös vaikka balsamicosiirapilla)
1,5 dl pehmeitä, kuivattuja karpaloita

Halkaise kaali, poista kova ydin ja uloimmat lehdet. Siivuta ohuiksi suikaleiksi. Tee sama fenkolille. Siivuta ohuelti myös sipuli. Sekoita punaviinietikka ja sokeri ja kaada joukkoon. Anna ainesten pehmetä välillä käännellen sillä välin kun teet kastikkeen. 

Paahda fenkolinsiemeniä kuivalla pannulla kunnes niiden aromit alkavat irrota. Hienonna esim. huhmareessa (olen vihdoinkin saanut hankittua omani ja olen ihan rakastunut siihen!). Sekoita muiden ainesten joukkoon tasaiseksi kastikkeeksi ja kääntele salaatin joukkoon.





_______________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?




      



10 kommenttia :

  1. Oi nam kun näyttää ja kuulostaa hyvältä. Täytyypä muistaa tää joku kerta kun grillataan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tykkään kyllä kovastikin :-) tuossa on sellaista ihanaa lämpöä!

      Poista
  2. Nyt sitten Atarazanas hallille fenkolin ostoon, kaikki muu onkin jo kotona * mis en place*.....herkuttelua siis seuraa.

    VastaaPoista
  3. Ny kuulostaa hyvälle. Oikeastaan kaikki mihin liittyy fenkoli saa huomioni :-) lisää tällästä!

    VastaaPoista
  4. Kiva versio täällä niin tutusta kaalisalaatista:) Noitahan on joka kaupassa valmisversiona mutta home made on paras:) Ja granaattiomenasiirapin lisäys tuossa kiva:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ja noi rusinat! kaikessa lämpöisyydessään melkein talvinen jopa makumaailmaltaan. kyllä niillä teidän kauppojen purkeillakin on sydämessäni varsin lämmin paikka ;-)

      Poista
  5. Ai niin,fenkolia mä laitan aina kaikkiin kaalisalaatteihin koska silloin ei tule niitä mahapuruja;D

    VastaaPoista