perjantai 27. kesäkuuta 2014

Minttuinen hernerisotto

Luonnon puhjetessa ympärillä uljaaseen keväiseen kukoistukseensa, näkyy se myös lautasellani. Kaikki kevään ihana tuore anti tekee vihreästä keittiössäni jokakeväisen hittivärin - sanoo Pantone mitä tahansa. Niinkuin vaikka tässä ihanassa risotossa, joka saa raikkaan vihreytensä herneestä kolmessa muodossa: minttuisesta hernepyreestä, tuoreista herneistä ja herneenversoista. 

Herneenverso nousee aina keväisin yhdeksi suosikkiyrtikseni - se kun antaa esimerkiksi salaatteihin ihanan vehreän herneisen maun ilman herneiden jokseenkin hankalasti syötävää rakennetta.

Meillä risotto tarjottiin valkosipulilla, chilillä ja limellä marinoitujen jättikatkaravun pyrstöjen kera, mutta kasvissyöjät voivat toki jättää ne poiskin. Tai risoton voi tarjota punajuuririsoton lailla kalan kaverina!

Pääruokana 3-4 hengelle, alkuruokana 6 syöjälle

Hernepyree:

200 gr herneitä
1/2 limen mehu
1/2 dl kanalientä
1 reilu rkl silputtuja (vahvan) mintunlehtiä
suolaa, pippuria

Kuumenna herneet pannulla tilkassa voita. Soseuta muiden ainesten kanssa ja mausta suolalla ja pippurilla.

Hernerisotto:

3 dl hyvää risottoriisiä
1 dl valkoviiniä
1-1,2 litraa kanalientä (tai kasvislientä)
2 salottisipulia
50 gr voita
1 puska herneenversoja
1 reilu rkl mascarponea (tai turkkilaista jogurttia)
100 gr herneitä

Chili-valkosipuli-jättikatkaravut:

400 gr (kuorellisia) jättikatkarapuja
1 limen raastettu kuori ja mehu
2 pientä chiliä
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1/4 dl öljyä

Jos käytät pakastettuja katkoja, sulata ne. Sekoita marinadin ainekset ja anna katkojen marinoitua puolisen tuntia eli risoton valmistuksen ajan. Kun risotto melkein valmista, grillaa ne molemmin puolin muutaman minuutin ajan, suolaa ja pippuroi.

Hienonna sipuli, kuullota se voissa ja lisää riisi. Anna senkin kuullottua hetki ja lisää sitten valkoviini. Anna sen imeytyä ja ala sitten lisätä lientä muutama desi kerrallaan. Pidä liemi kuumana toisessa kattilassa ja lisää uusi satsi aina vasta kun edellinen on imeytynyt. Kun riisi on liki juuri oikeankypsyistä (anna risoton jäädä löysähköksi sillä se asettuu hyvin pian muutenkin!), sekoita joukkoon hernepyree, hienonnettu minttu ja mascarpone. 

Tarjoile herneenversojen ja (halutessasi) grillattujen katkaravunpyrstöjen kera.




____________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      

4 kommenttia :

  1. Herne ja minttu on kyllä hyvä yhdistelmä♡ herkullinen annos:D en ole täällä päässyt oikein kokkaamaan,paitsi leikkaamaan salaatteja...tablettikin on vain käytössä eikä sillä oikein postauksia tehdä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. on ne kovat. toivottavasti et ihan kuitenkaan pääse vieraantumaan keittiöhommista lomallakaan... ?mites yhteiselo on abuelalla ja mispachalla sujunut :-)?

      Poista
  2. Juuri tänään hipelöin herneitä risotto mielessä, mutta oli pakko saada uusia perunoita.
    Rakastan herneitä, mutta herneenversoja en ymmärrä yhtään ;-) Jotenkin en onnistu maistamaan niissä hernettä. Ehkä sain vaan yliannostuksen, kun yhdessä vaiheessa ei ollut mahdollista ostaa minkäänlaista leipää, etteikö sinne olisi tungettu herneenversoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ah, muistan tuon ei-niin-kaukaisen vaiheen :-) ihan taannoin oltiin syömässä ravintolassa, jonka joka ihan ikisen annoksen puolipakollinen vihreys tuli siitä jokaisen lautasen kulmalla nököttävästä herneenversokasasta...

      Poista