perjantai 9. toukokuuta 2014

Vietnamilaiset ankkarullat

Vaikka jopa Helsingissä on viime aikoina ollut usko koetuksella, niin uskottava se on. Sen kuulee aamuisin lintujen päivä päivältä riehakkaammaksi yltyvässä laulussa, vaivihkaa piilostaan esiin tulleen auringon sielua lämmittävissä säteissä ja maasta uljaasti esiin puskevissa ensimmäisissä kukissa. Kevät, se on kuulkaa täällä!

Ruokabloggari on erityisen innoissaan vauhdilla pitenevästä päivästä ja valon määrästä - se kun tarkoittaa, että nyt voi syömistä (ja sitä sen kuvaamista...) suunnitella muuhunkin ajankohtaan kuin vain siihen viikonloppuaamupäivän kahden tunnin luonnonvaloikkunaan! (Kyllä, juuri noin pakkomielteistä se onnistuneen kuvan metsästys pahimmillaan on...)

Ja kevät, sehän on tunnetusti keventämisen aikaa. Ja jos olet yhtään niinkuin minä, on se paikallaankin. Kyllä ne talven ratoksi hitaasti haudutetut padat ja tuhdit liharuoat ovat jälkensä jättäneet...! Ei siitä lihasta tosin olla meidän keittiössämme missään nimessä luopumassa, kyllä se vaan niin hyvää on. Viime aikoina olen innostunut (ihan turhaan) rasvaisena ja tuhtina pidetystä ankasta, jota on keittiössäni confitoitu, paahdettu, paistettu ja työnnetty burgerinkin väliin

Näin kevään kynnyksellä (ja matkakuumeen roihutessa lomapäivä laskiessa!) huomaan kuitenkin hakevani enemmän ja enemmän inspiraatiota Aasian keittiöistä ja etenkin tuoreiden kasvisten sekä aromaattisten yrttien runsaasta käytöstä. Niinpä ankkakin saa keväisen uuden garderobin ja kääriytyy vietnamilaisittain kesärullaan! Meillä tähän käytettiin rakkaudella säilötyt viimeiset ankkaconfit-koivet, jotka lämmitettiin samalla lailla kuin siihen päärynä-ankkaconfit-salaattiinkiin,  mutta allaolevalla metodilla tulee ainakin yhtä hyvää. Myös Nannan blogissa vastaavia kääröjä ihasteltiin jo jokin aika sitten.

Valo ja lämpö tekevät ihmeitä myös tällaisen peräpohjalaisen mörön psyykelle. Sitä huomaa ihan hakeutuvansa muiden ihmisten seuraan, hymyilevänsä kuin itsestään ja energiaakin on ihan uudella lailla! Voisin toki väittää talven kuluneen käsintehtyjen tuoksukynttilöiden tunnelmallisessa valossa, kirjastoni Chesterfield-sohvalla vuosikerta-Baroloa nautiskellessa ja oopperaa kuunnellessa, mutta kyllä se todellisuus on lähempänä villasukissa peiton alla yksin möllötystä ja Beverly Hillsin täydelliset naiset- maratoneja. 

Nyt on kuitenkin aika heittää nurkkaan niin möllötys kuin villasukatkin (ja unohtaa hetkeksi se kevätauringon armottomasti paljastama kevätsiivouksen tarve) ja koota ystävät yhteen! Kesärullat voi nimittäin huoletta tehdä etukäteen, minkä vuoksi ne ovat mitä mainiointa bileruokaa. Ja vielä kun vähän jaksaa odottaa, niin näitä pääseekin pakkaamaan piknik-koriin! Ajatelkaa - vastaleikatun nurmen tuoksu, auringon lämmittämälle kalliolle levitetty huopa, maailman parhaat ystävät, kylmää roséta, lokkien kirkuna ja sen kanssa kilpaa raikuva, pitkälti iltaan ilmassa poreileva nauru. 

Vähän väkertämistähän näissä on, mutta ovela laiska emäntähän tekee siitä ohjelmanumeron: valmistelet vain raaka-aineet, joista jokainen pääsee sitten täyttämään ja pyörittelemään rullia ihan oman makunsa mukaan!

Saatavuuden ja oman maun mukaan näihin voi käyttää mitä tahansa kasviksia ja vaikka keitettyjä ja jäähdytettyjä lasinuudeleita. Pähkinät puolestaan antaisivat täytteelle kivasti rapsakkuutta. Nämä ovat helppoa tarjottavaa jo senkin vuoksi, että sopivat kaikennäköisille ruokarajoitteisille: lihan voi halutessaan jättää poiskin ja riisipaperi itsessään on paitsi gluteenitonta, myös maidotonta!




n. 18 kpl

1 pkt riisipaperilevyjä

Täyte:

2 porkkanaa
10 cm pala purjoa
1 pieni kurkku
1/2 rasiaa sokeriherneenpalkoja
1 puska korianteria
2 ankanrintaa

Tarjoiluun: hoisin-kastiketta

Ankka:

1/2 dl soijakastiketta
1/4 dl hunajaa
muutaman sentin pala inkivääriä hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

Sekoita marinadin ainekset keskenään ja laita muovipussiin marinoitumaan ankkojen kanssa. Sulje tiiviisti ja kääntele marinoitumisen aikana muutamaan kertaan. Anna marinoitua kylmässä ainakin muutaman tunnin, mutta vaikka seuraavaan päivään saakka. 

Pyyhi ankan pinta, leikkaa rasvapuoleen viiltoja liki lihaan saakka ja laita se kylmälle pannulle rasvapuoli alaspäin. Käännä lämpö päälle. Paistorasvaa ei tarvita, sillä ankasta tihkuva oma rasva hoitaa sen homman. Paista ankkaan kaunis väri ja käännä. Paista hyvä paistopinta myös toiselle puolelle. Kypsennä loppuun 180-asteisessa uunissa n. 8 minuutin verran. Anna jäähtyä ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi.

Leikkaa vihannekset niin ohuiksi suikaleiksi kuin voit. Ne kannattaa myös leikata mahdollisimman samanmittaisiksi jotta kääriminen on helppoa eivätkä ne pääse rikkomaan ohutta riisipaperia.




Kiehauta hieman vettä ja pidä kattila kuumana käärimisoperaation ajan - riisipaperit kun pehmenevät käyttäkuntoon parhaiten kuumassa vedessä. Liota riisipaperiarkkeja yksi kerrallaan kuumassa vedessä laakeassa astiassa ja nosta sitten leivinpaperin päälle. Tasoita levy ja aseta alareunaan haluamasi määrä täytettä.




Rullaa alareuna tiukasti täytteen päälle, nosta sitten sivut keskelle ja kääri tiukasti loppuun saakka. Kastuessaan riisipaperi paitsi pehmenee, siitä myös tulee tahmea, minkä ansiosta rulla pysyy kasassa.




Säilytä valmiit rullat peitettynä. Dippaa hoisin-kastikkeeseen ja nauti!




______________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


         

        

2 kommenttia :

  1. Arvaa mitä en suosittele? Pudottamaan avattua riisipaperipakettia korkealta lattialle! Menevät lasimaiseksi silpuksi, jota ei meinaa millään saada siivottua ja aikojenkin perästä niitä paloja vielä tarttuu sukkiin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hei- kerrankin on keittiökämmi, johon en ole (vielä) itse syyllistynyt :-) mahtavaa!

      Poista