keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Parsaa piirakassa

Leipominen on kivaa. Sen kuvaaminenkin on kivaa. Ja se syöminen, se se vasta kivaa onkin. Ihan niin kivaa ei ole siitä kirjoittaminen. Sanassa "piirakka" on vain jotenkin vähän tuhma soundi. Eikä "torttukaan" kovin illallispöytään soveltuvalta keskustelunaiheelta kuulosta. Eipä se englanniksi svengaa yhtään sen paremmin: "tart" kun tarkoittaa piirakan lisäksi myös hutsua.

Mutta kun parsat ovat alkaneet saapua kauppoihin, niin niistähän tullaan ottamaan kaikki ilo irti - on niitä sen verran odotettukin! Piirakkaa siis! Ja koska prosciutto on parsan kanssa aika lyömätön yhdistelmä, niin sitä sitten kanssa. Keväisen piristysruiskeen maut saavat taikinaan raastetusta 1/2 sitruunan kuoresta sekä täytteen mintusta. Jos minttu ei kolahda, voi sen korvata vaikka ruohosipulilla. Tai yrttisekoituksella.
Jo aikaisemmin dokumentoidun juustovammani vuoksi ei tuota ainesta keittiössäni ja kokkailuissani juurikaan nähdä, mutta mikäli sinua ei tuollainen fobia riivaa, niin mitä ihanimmalta kuulostaa ja näyttää myös tämä Suolaa ja Hunajaa- Jonnan taidonnäyte.

Piirakkapohjana käytin sitä voista ihanan täyteläisyytensä saavaa, lohi-pinaattipiiraasta tuttua reseptiä, mutta myös sadonkorjuupiiraaseen käytetty galette-pohja toimisi tähänkin. Reseptin löydät täältä.

Pohjan esipaistaminen on oikeastaan makuasia. Esipaistettuna tuloksena on rapeampi pohja, mutta esipaistamattomassa maku on pehmeämpi ja täyteläisempi.

Nypi pohjan ainekset yhteen ja anna levätä kelmuun käärittynä kylmässä puoli tuntia. Kaulitse sitten ohueksi levyksi ja nosta vuokaan. Anna jähmettyä kylmässä puoli tuntia. 

Jos esipaistat pohjan, levitä pohjan päälle folioarkki ja sen päälle riisiä, kuivattuja papuja tms. ja esipaista 200-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Nosta folio ja jatka paistamista vielä toiset 10 minuuttia. 

Levitä hieman jäähtyneelle pohjalle suikaloitu kinkku sekä minttu. Kaada päälle munamaito ja asettele täytteen päälle pätkityt parsat. Paista 200 asteessa 30-40 minuuttia kunnes täyte on asettunut.

Täyte:

50 gr prosciuttoa
1 puntti parsaa
(1 rkl hienonnettua tuoretta minttua)

Munamaito:

1/2 dl maitoa (tai juustoraastetta)
1 1/2 dl kermaa
2 kananmunaa
suolaa (varoen, sillä kinkku on suolaista!), mustapippuria

Lasi jäähdytettyä valkoviiniä, muutama hyvä ystävä, aurinkoa, naurua... kohta se on täällä! Kesä!
Kyllähän tuo parsojen estetiikka hieman uunissa kärsii, joten jos haluat piiraasta ihan tanssiaisten kunigattaren, kannattaa täyte paistaa ilman parsoja ja asetella höyrytetyt parsat vasta liki hyytyneen pinnan päälle. Kasvisyöjät puolestaan voivat jättää prosciutton poiskin ja antaa piiraalle lisää makua käyttämällä täytteeseen juustoa.

______________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


       Ei kommentteja :

Lähetä kommentti