torstai 10. lokakuuta 2013

Possettia poskeen

En minä avaimiani aina muista ottaa mukaan enkä piin (?) neliöjuurtakaan (??) muista kuin... ehkä kolmen desimaalin tarkkuudella. Syömäni ateriat sen sijaan muistan. Parasta kanaa? Salolaisella golfklubilla. Tampereen lähellä vietetyn perheloman kohokohta liki neljännesvuosisadan takaa? Niiden sitruunavanukas. Se kun maistui ihan sellaiselta sitruunajenkiltä, jota silloin myytiin. 

Toivon mukaan noista ajoista hieman kehittyneeseen makuaistiini iski se Tallinnan sitruunaposset. Ja iskikin kovaa. Lisäähän sitä piti saada. Ja pian. 

Onneksi Guardianin ruokaosiosta löytyy vaatimattomasti nimetty "how to make the perfect..."- sarja, jonka tuorein lisäys on juurikin sitruunaposset. Joka muuten kuulemma perustuu keskiaikaiseen kuumaan juomaan. En tiedä miksi siitä tuli tämänkaltainen viilentävä jälkiruoka, mutta en valita. Herranjumala miten jokin noin yksinkertainen voikin olla hyvää!

Englannissa, josta tämä on kotoisin,  tämä perinteisesti tarjotaan kunnon voilla leivottujen murutaikinaisten pikkuleipien kanssa. Mutta kesän marjoillakin, etenkin mustikoilla ja vadelmilla tästä tulee todella hyvää. Omani kylkeen tekaisin praliinin, jonka avulla pääsin eroon hävikistä herkuksi hinkuvista pähkinänlopuista.






Kuusi pientä tai kolme isompaa annosta

Possetit:

2 sitruunaa
1,5 dl sokeria
4 1/4 dl kermaa

Raasta sitruunoiden kuori hienoksi raasteeksi ja purista mehut. Tähän tarvitaan 1 dl (jos haluat vähän makeammanan ja vähemmän sitruunanhappoisen lopputuloksen 3/4 dl riittää). Kuumenna ne pienessä kattilassa sokerin kanssa kunnes sokeri on sulanut. Kuumenna kerma ja lisää sitruunasiirappi siihen. Anna jäähtyä hieman ja siivilöi. Kaada annosvuokiin, anna jäähtyä huoneenlämmössä ja hyydytä sitten vielä muutaman tunnin ajan jääkaapissa. 

Praliini:

3 dl pähkinöitä
1 dl sokeria
1/4 dl vettä

Anna sokerin sulaa pannulla ja saada vähän väriä. Lisää sitten vesi ja pähkinät. Sekoittele pähkinät karamellin joukkoon ja kaada satsi sitten leivinpaperin päälle. Anna jäähtyä ja murentele sitten haluamasi kokoisiksi möhkäleiksi.


__________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



        



9 kommenttia :

  1. Klassikot on syystäkin klassikoita! Possetit on ihania, hyvä idea tuo praliini.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. klassikot on :-) ja luonnollisesti vielä parempaahan tuo possetkin on kun sitä nautiskelee Hermés Birkin käsivarresta keikkuen ;-)

      Poista
  2. Minä en ole vielä kokeillut possetia, mahtaisiko olla ensi viikonlopun jälkkäri? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ja minä kun olin varma että olin viimeinen maailmassa joka tähänkin heräsi :-)! Suosittelen. Suosittelen myös tekemään suosiolla tupla-annoksen ;-) Tuollaista pientä kapeaa lasia parempi on muuten sellainen leveämpipohjainen , sellaisessa tuo hyytyy paremmin!

      Poista
    2. Kiitos vinkeistä, niin annoskoon kuin astiankin suhteen! Sitruunat vain puuttuvat, olivat reissumme aikana joko hävinneet käyttöön tai kompostiin. Nyt on ollut tosi äkkiä homehtuvia tarjolla, kaupassa vielä ok, mutta suunnilleen, kun purkaa ostoksia, on pussissa yksi ympärhomeinen :/ Etenkin luomut ovat herkkiä, minkä kyllä toisaalta ymmärtää.

      Poista
  3. Posseja on blogimaailmassa liikkunut sen verran usein,että pitänee joskus kokeilla. Kaikki sitruunainen on ihanaa! Meillä oli kotona lapsena ihan taivaallisen makuista sitruunavaahtoa,kyllä harmittaa kun en ottanut ohjetta ylös...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. se sitruunavaahto kuulostaa just niin ihanalta että heti jos reseptin jostain onnistut löytämään niin adoptoin itseni teidän mispachaan :-)

      Poista
  4. Mmm... Lemon posset..mmm... Liian hyvää :D

    VastaaPoista