sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

Intialaiset linssipyörykät tomaatti-kookoskastikkeessa (vegaani, gluteeniton)


* * * 


For English please see here


* * * 

Linssilinjalla jatketaan - otetaan nyt sitten kaikki irti tästä teemavuodesta!

Aikoinaan rakastuin linsseihin intialaisen ruoan kautta ja yhä vieläkin dhalit eli linssimuhennokset ovat yksi suurista suosikeistani. Kyseessä oli elämäni ensimmäinen intialainen ravintola ja kokemus oli muutenkin varsin eksoottinen: sitä varten kun oli vallan Berliiniin tullut interreilattua. Matkaseuralaisen jättäessä juomarahaa alkoi koko kokemuksen suuren maailman tuntu suorastaan huimata pohjoisen pikkukaupungin tyttöä.

Intiasta haki (muutaman epäonnistuneen kokeilun kautta...) inspiraationsa tämäkin resepti. 

Soijaperäisten lihakorvikkeiden valikoima on nykyään niin laaja, että sieltä löytyy vaihtoehtoja joka tarpeeseen. Ne ovatkin helppo keino vähentää lihansyöntiä, mutta kaikille ne eivät käy. Linsseistä saa kuitenkin yllättävänkin lihaisan rakenteen - kokeile vaikka!

Jos soija taas ei ole sinulle ongelma, löydät soijatuotteita käyttäviä reseptejä blogista täältä. 





Neljälle

Intialaiset linssipyörykät tomaatti-kookoskastikkeessa:

Tomaatti-kookoskastike:

1 sipuli
4 isoa valkosipulinkynttä
1,5 rkl hienonnettua inkivääriä
1 punainen chili
muutama rkl (kookos) öljyä paistamiseen
1,5 tl mustia sinapinsiemeniä
3/4 tl kurkumaa
2 tl jauhettuja korianterinsiemeniä
3 tl garam masalaa
3/4 tl kanelia
1 tl kardemummaa
400 gr paseerattua tomaattia
1 tlk (a 400 ml) kookosmaitoa
suolaa, pippuria

Surauta sipuli, valkosipuli, inkivääri ja chili tehosekoittimessa tasaiseksi tahnaksi. Lisää tarvittaessa hieman paseerattua tomaattia, jotta seoksesta tulee tasaista. 

Kuumenna öljy padassa/ kattilassa ja lisää sinapinsiemenet. Kun ne alkavat poksahdella, lisää kuivat mausteet. Freesaa niitä muutaman minuutin ajan kunnes niiden tuoksu muuttuu, ja lisää sitten sipulitahna. Jatka senkin kypsentämistä muutaman minuutin ajan ja lisää sitten paseerattu tomaatti ja kookosmaito. Kiehauta, tarkasta maku ja mausta. 


Linssipyörykät

2,5 dl punaisia linssejä, lämpimässä vedessä tunnin verran liotettuna
1 punainen chili, hienonnettuna
1/2 sipuli, hienonnettuna
korianteripuskan varret, hienonnettuna
1 rkl tomaattipyrettä/ paseerattua tomaattia
(1-2 tl riisijauhoja)
suolaa, pippuria

tarjoiluun: korianterinlehdet, loraus tuoretta limemehua halutessasi

Valuta linssit ja surauta sekaisin. Massan ei tarvitse olla ihan sileää, sillä silloin siitä tulee helposti liian kosteaa ja vaikeasti muotoiltavaa. Yhdistä muihin aineisiin. Lisää tarvittaessa hieman riisijauhoa. Jos massa on liian löysää muotoiltavaksi, jätä se jääkaappiin tunniksi, jolloin se hieman kiinteytyy. Vältä kuitenkin kiusausta lisätä jauhojen määrää, sillä silloin pyöryköistä tulee helposti jauhoisia ja kovia. 

Muotoile massa ruokalusikan avulla 20 pyörykäksi. Älä anna massan löysyyden tai pyöryköiden pienen koon hämätä, sillä ne kiinteytyvät ja turpoavat kypsennettäessä. 

Pudota kastikkeen joukkoo kypsymään, ravistele kattilaa vähän niin, että pyörykät ovat kastikkeen peitossa ja anna hautua kypsiksi kannen alla 10-15 minuutin ajan. 

Kun pyörykät ovat valmiit, kääntele joukkoon korianterinlehdet. 

Tarjoile riisin ja naan-leivän kera. Itsetehtyihin naan-leipiin löydät reseptin blogista täältä. 




Kylläpäs viime aikoina onkin blogissa kasvisreseptejä näkynyt...! Joko olette ehtineet kokeilemaan niitä? Löytyikö suosikkeja?

_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!


9 kommenttia :

  1. Hieno resepti! Pitää laittaa tämä talteen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos :-) onko sielläkin kasvisruokakausi meneillään?

      Poista
  2. Taas tuli sellainen resepti herkullisine kuvineen, että on ihan pakko kokeilla itsekin ja viimeistään silloin, kun saan vegaaneja vieraaksi. Minun kyökissäni valmistui tänään yksi satsi bataattilaatikkoa ja toinen bataatti-peruna-porkkanalaatikkoa. Ihastuin bataattilaatikkoihin jo edellisenä jouluna ja tein myöhemmin pakasteesta olleista -laatikoista bataattikeittoa ja bataattipihvejä. Eilen tein hirven sydämestä jauhelihapihvejä ja menihän niihin vähän nautaa ja possuakin sekaan. Olen siis ns. sekasyöjä ihan fiiliksen mukaan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no onpas kiva kuulla. bataatti on kkyllä yksi suosikeistani ja sen lempeä maku on niin kotonaan vaikka minkälaisessa kokkauksessa. Bataattipihvit kuulostavatkin jänniltä!

      Sekasyöjä olen minäkin ja ihan varmasti sellaisena myös pysyn - maailmaan kun mahtuu niin paljon hyvä ruokaa x

      Poista
  3. Kuulostaa tosi herkulliselta. Enpä olekaan hoksannut, että linssipyöryköitä kannattaa tehdä liotetuista keittämättömistä linsseistä. Menee ehdottomasti kokeilulistalle!

    VastaaPoista
  4. Hei!
    Tätä testattu eilen ja todella hyvä ja maukas resepti!

    VastaaPoista