maanantai 30. marraskuuta 2015

Kevyempi Waldorfin salaatti (vegaani ja gluteeniton) eli selleri-viinirypäle-omena-fenkolisalaatti


* * * 



For English please see here


* * * 


Yksi reissuhistoriani hienoimpia hotelleja on varmasti ollut Rooman Waldorf Astoria. Jo sen nimi huokuu vanhan maailman glamouria, silinterihattuisia ovimiehiä, arvokasta ilmapiiriä ja timantteja kuorrutettuja perijättäriä sen asukkaina (voi myös olla, että olen viime aikoina katsonut ihan liikaa Hercule Poirotia...).

Vaan kyllä se näköjään kelpaa vähän paremmillekin ihmisille: itse ihmettelin hotelliin sisään mennessäni, miksi oville kerääntynyt ihmisjoukko kiljui ja niin kovasti halusi ottaa kuvia  - itse kun olin jättänyt tiarat ja timantit hotellihuoneeseen, joten eivät ne minua ainakaan miksikään perijättäreksi voineet luulla. Syy löytyikin hissiini astelevista (ja myönnettäköön, varsin salskeista) nuorista miehistä. Eli Juventuksen edustusjoukkueesta... (!!!)

Minun haaveissani on kuitenkin olemassa vain Yksi Oikea Waldor Astoria ja se, niinkuin niin moni muukin asia unelmissani (Lower East siden delit, Barney's, Waldorf Astorian legendaarinen sunnuntaibrunssi, Aamiainen Tiffanyllä-elokuvan maisemat, tuleva aviomieheni...) on New Yorkissa. 

Sieltä on kotoisin myös tämä salaatti, jota päädyin tekemään, kun soijabolognesesta ylijääneille sellereille piti keksiä joku hautuumaa. Itse kun en ole mikään sellerin suurin fani. Mutta kappas vain - ohuiksi suikaloituina yhdessä muiden ainesten kanssa olinkin myyty. Freesiä, nopeaa, helppoa ja hyvää. 

Alkuperäinen salaatti suorastaan peihtaroi majoneesissa, mutta tämä on siitä kevyempi ja raikkaampi versio.  Vähän rouheamman rakenteen halutessaan voi ainekset myös kuutioida. Lihansyöjät voivat halutessaan tuunata tämän ruokaisammaksi sekoittamalla joukkoon kanaa. 

PS. Kävisi tämä myös kinkunkin kylkeen vaikka joulupöytään... vink vink!




Kahdelle kolmelle, lisäkkeenä esimerkiksi grillatulle kanalle tai kalalle neljälle-kuudelle

Kevyempi Waldorfin salaatti:

3 sellerinvartta, ohuesti viistottain suikaloituna (käytä myös mahdolliset lehdet!)
2 isoa fenkolia, ohuina suikaleina
1 iso vihreä omena, ohuina suikaleina
200 gr vihreitä rypäleitä, halkaistuna
1 iso persiljapuska
130 gr pss saksanpähkinöitä


Kastike:

1/3 dl öljyä
1,5 tl sinappia
1 sitruunan mehu
1 tl hunajaa
suolaa, valkopippuria

Halkaise fenkoli, poista kova kanta ja uloimmat lehdet. Siivuta ohuelti ja yhdistä muiden ainesten kanssa. 

Sekoita kastikeainekset ja kääntele salaatin joukkoon. Tarjoile.

PS. Blogin tällä puolella syödään yhä salaattia(kin...) Lähi-idän auringossa - muista liittyä seuraan Instagramissa ja Twitterissä!


_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



         


5 kommenttia :

  1. Nam,Waldorfin salaatti on herkkuani,ja itsekin suosin tuollaista kevyempää versiota.Olen muuten ollut siellä "aidossa" Waldorf Astoriassa,mutta vain tirkistelemässä;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ooh- mut sais varmaan raahata sieltä poliisisaattueessa pois :-)

      Poista
  2. Kiva ohje, pitänee kokeilla! Huomauttaisin kuitenkin että hunaja on eläinperäinen tuote, vegaanista tämä salaatti ei siis ole :) Sen voi varmasti korvata vaikka agavesiirapilla tai muulla makealla, vegaanista versiota tehdessä.

    VastaaPoista