perjantai 13. marraskuuta 2015

Vähän parempaa kanasta: Massaman curry ja Blitz Riesling


* * * 

For English please see here

* * * 


Taas on vuorossa makumatkailua Aasian suunnalla: vuorossa on nimittäin Massaman curry. Ja omnomnomnomnom, mikä curry se onkaan!

Osana Blogiringin ja Jyväbroilerin yhteistyötä olen jo aikaisemminkin fiilistellyt kyseistä tuotesarjaa: se kun tarjoaa niitä aikaisemmin kipeästi markkinoille kaipaamiani maustamattomia ja luullisia lihoja. Luulliset lihat vievät vähän niitä tavanomaisia fileitä enemmän aikaa, mutta oijoi, miten paljon enemmän niissä onkaan makua ja mehukkuutta! Siinä kiteytyy Jyväbroilerin filosofiakin: vähän parempaa kanaa, vähän enemmän vaivaa ja tuloksena on vähän parempi arki (ja juhla!). 




Ei tähänkään 1,5 tuntia enempää tuhraudu (ja siitäkin suurimman osan se muhii ihan itsekseen!), joten jos arki-illan aikataulu ei tuohon anna myötä, tee tästä ensi sunnuntailounaasi tähti (niin- kai teillä sunnuntailounasta vietetään? Se on kuulkaa koko viikon tärkein ateria!)

Oma suosikkini ovat luulliset reisipalat, joita tässäkin reseptissä hyödynsin. Jos ruokaseurueeseesi kuuluu sipulia karsastavia (tai haluat kastikkeelle muuten vain sileän koostumuksen), voit piilottaa ne soseuttamalla ne inkiväärin ja muiden maustetahnan ainesten kanssa. Jos taas haluat niihin jäävän rakennetta, ruskista ne nopeasti pannulla ja lisää vasta valmiiseen ruokaan.

Jos kotoasi ei satu löytymään kiinalaista viisimaustetta (inkivääristä, aniksesta, fenkolista, kanelinkuoresta ja pippurista koostuva maustesekoitus), jätä se pois ja käytä pippuria.

Neljälle- kuudelle

Massaman curry kanasta:

1 pkt (800 gr) Jyväbroiler Naturelli broilerin reisipaloja
suolaa
1 tl kiinalaista viisimaustetta
öljyä paistamiseen

2 isoa perunaa (yht. 400 gr)
2 sipulia

3 sentin pala inkivääriä
5 valkosipulinkynttä
1 korianteripuskan varret
4 rkl massaman currytahnaa

2,5 dl kanalientä
1 tlk (4 dl) kermaista kookosmaitoa
2 tähtianista

2 rkl kalakastiketta
2 ruokosokeria
1 limen mehu
suolaa, pippuria

Tarjoiluun:

korianteripuskan  lehdet
kourallinen kuivapaahdettuja maapähkinöitä
(limelohkoja)


Kuori ja kuutioi perunat noin 2,5 sentin paloiksi. Leikkaa sipuli rouheiksi lohkoiksi.

Soseuta korianterinvarret inkiväärin, valkosipulin ja massaman-currytahnan kanssa tasaiseksi. Lisää tarvittaessa muutama ruokalusikallinen kanalientä.

Pyyhkäise kanapalat kuiviksi ja mausta suolalla ja viisimausteella. Ruskista padassa öljytilkassa molemmin puolin. Nosta pois. Lisää pataan tarvittaessa hieman lisää öljyä ja lisää maustetahna. Kuumenna muutaman minuutin ajan ja lisää sitten kookosmaito ja kanaliemi. Sekoita tasaiseksi ja lisää pataan kana, peruna ja sipuli. 

Anna kiehahtaa ja laske sitten lämpöä. Anna hautua peitettynä miedolla lämmöllä kunnes kana on luusta irtoavan pehmeää ja perunat kypsiä eli n. 1,5 tuntia. 

Lisää pataan kalakastike, sokeri ja limen mehu. Tarkista maku ja säädä kohdilleen lisäämällä tarvittaessa jotain noista tai suolaa ja pippuria.

Ripottele päälle maapähkinät, korianterinlehdet ja tarjoile tuoreen limelorauksen sekä riisin kera. 





Makeita ja tulisia elementtejä sisältävän aasialaisen ruoan toimivin viiniparitus on Riesling. Tällä kertaa suositus tulee tutun Alsacen sijaan Moselin laaksosta Saksasta. Mm. sen pohjoisen sijainnin vuoksi viinejä dominoi usein hapokkuus makean hedelmäisyyden sijaan. Weinhaus Dr. Pauly-Bergweilerin Blitz Rieslingistä (8,99 €) löytyy pirteää hapokkuutta, minkä ansiosta se on myös oiva aperitiivi. Kanan lisäksi tätä kannattaa kokeilla myös täyteläisempien ja mausteisempien äyriäisruokien kylkeen.  Ei muuten ole testatusti ollenkaan huono valinta myöskään tämän lammasdhansakin seuraan!




Tsekkaa myös bloggarikollegoideni reseptit, löydät ne kaikki täältä!




Yhteistyössä Blogirinki ja Jyväbroiler

__________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


      


3 kommenttia :

  1. Pitihän tätä kokeilla. Hyvää tuli. tein itse kiinalaisen viismausteen. Käytin sen kaikki eli enemmän kuin yksi teelusikallinen. Varmaan pari ruokalusikkaa pyörittelin kanapaloille....

    VastaaPoista