tiistai 20. lokakuuta 2015

Lihattoman lokakuun peruna-rosmariinipizza Pizza con patate e rosmarino ja Taittinger Réserve Brut

* * * 

For English please see here

* * * 

Monet teistä ovat yhteydenotoissaan kysyneet, että mitä minulle kuuluu. Kiitos kaikista viesteistä ja huolenpidosta  - minulle kuuluu hyvää. Ihan oikeasti. 

Kuluneiden kuukausien aikana tunne-elämässäni on ollut enemmän turbulenssia kuin Venäjän Ukrainan separatistien Venäjän alasampumassa matkustajakoneessa, mutta nyt elämä hymyilee. 

Olen mm. käynyt elämäni ensimmäisillä (ja mahdollisesti viimeisillä) Tinder-treffeillä. 22,5 minuutissa sain aikaan luokkasodan. Joskin mies kannatti väärää jalkapallojoukkuetta, joten eihän siitä mitään olisi voinut tullakaan. 

Seuraava ehdokas, jota Tinder minulle tarjosi, oli nimeltämainitsematon suomalainen takavuosien pornotähti. Lähdin Tinderistä enkä palannut. 

Tietoisena siitä, että olen suorastaan legendaarisen surkea onnistuneen ensivaikutelman antamisessa, päätin koettaa onneani speed datingissä. Mutta kun se oli samana päivänä Manchester United-Liverpool-matsin kanssa, niin enhän minä sinne treffeille sitten ehtinytkään. 

Niin että voi hyvinkin olla, että tässä tulee vielä kuolemaan yksin. Mutta onnellisena. 

Naapurinpoika saattaa olla elämästäni poistunut, mutta minullapas on Naapurinperhe: El Mercadot. Ja kaikki muut ihanat elämäni rakkaudet, jotka ovat pitäneet huolen siitä, että ruokapöytäni ääressä on ihmisiä ja naurua riittänyt.

Viime viikonloppu esimerkiksi oli juuri sellainen, millainen viikonlopun kuuluu ollakin: kiireetöntä fiilistelyä, rentoa yhdessäoloa, hyvää ruokaa, viiniä, mahtavia ihmisiä... ja pizzaa. 

Mutta kasvissellaista. Koska lihaton lokakuu 




Pizzataikinan ohjeen löydät täältä. Sen voi tehdä jääkaappiin kohoamaan vaikka kolmekin päivää etukäteen, jolloin laiskan sunnuntain ja pizzanhimon yllättäessä on pizza pöydässä nopeammin kuin kotiin kuljetettuna. 

Peruna-rosmariinipizza on yksinkertainen klassikko, joka on muunneltavissa ihan oman maun mukaan. Lisäksi siihen sopisi ohueksi siivutettu punasipuli. Tuorejuuston voi korvata myös smetanalla ja makua voi muunnella käyttämällä maustamatonta, ruohosipulista, mustapippurista tai valkosipulista tuorejuustoa. Me heittäydyimme sunnuntain kunniaksi suorastaan hillittömiksi ja tarjoilimme omamme päällä kaviaarinokareita.

Tosin kasvissellaista. Koska lihaton lokakuu 




Koosta ja paksuudesta kahdesta neljään pizzaa

Pizza con patate e rosmarino - peruna-rosmariini-tuorejuustopizza:

1 annos pizzataikinaa

200 gr tuorejuustoa
3 isoa perunaa, ohuelti (mandoliiilla) siivutettuna
4 oksaa rosmariinia, hienonnettuna
suolaa, pippuria

tarjoiluun: rosmariiniöljyä



Kaulitse pizzapallot ohuiksi pizzalevyiksi. Levitä pohjalle tuorejuustoa, lado päälle perunaviipaleet hieman lomittain, ripottele rosmariinisilppu perunoiden päälle, suolaa ja pippuroi ja paista 275-asteisessa uunissa kunnes reunat saavat väriä - uunista riippuen 6-8 minuuttia. 

Varo polttamasta pizzaa - tämä ei ole hyvä hetki alkaa kikatella netistä löytyville Bulgarian Pop Idolin katastrofaalisen karmeille karsinnoille (jos kuitenkin haluat niin tehdä, löydät sen täältä)

Lorauta päälle rosmariiniöljyä (ohje täällä) ja tarjoile. 





Koska arjesta on hyvä välillä tehdä juhlaa ja koska aina on hyvä hetki hemmotella itseä, päätimme viinin sijaan avata pullon shampanjaa (minähän sanoin: ihana viikonloppu!)

Taittinger on shampanja, jonka kanssa olemme tehneet tuttavuutta viime aikoina enemmänkin. Taittinger Réserve Brutissa (49,90€) on viehättävää kepeyttä (non-vintage-shampanjaksi korkea osuus Chardonnaytä) elenganttia paahteisuutta (vähintään kolmen vuoden kypsytys), mutta samaan aikaan monitasoisuutta (mineraalisuutta, tasapainoista hapokkuutta ja lempeät, viipyilevät kuplat), joka kertoo aloittelijallekin, että vähän paremmasta juomasta on kyse. Siinä on ryhdikkyyttä ruokajuomaksiksi, iloisen seurustelun lisäksi se kävisi niin grillatuille äyriäisille kuin  (punaisellekin) kalalle.





PS. Lisää pizzaohjeita löydät täältä. Näin halloween- ja kurpitsa-aikaan suosittelen kokeilemaan ainakin omaa suosikkiani Kurpizzaa tai näitä juhlatarjottaviksikin kelpaavia prosciutto-brie-päärynäpizzoja!


__________________



SAISIKO OLLA LISÄÄ?




      

8 kommenttia :

  1. Taittinger on jotain aivan mielettömän ihanaa (yksi suosikeistani), peruna-rosmariini-pizza samoin! Sulla oli selvästi deluxe-viikonloppu. :-) Niin ja vielä kaviaaria, superduperdeluxe.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. vegaanilkaviaaria :-) Joo, ihminen tarvitsee tällaisia viikonloppuja <3

      Poista
  2. Vastaukset
    1. ja huomaatko pullonkaulaa? Kyllä, me sapeloitiin :-)

      Poista
  3. Oh ihanaa! Rakastan pizzoja ilman tomaattikastiketta! Toi kaviaari tuo ihanaa luksusta viikonlopulle ! Täytyy kokeilla ;) tsekkaa blogini puolella erikabastlea.blogspot.se

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska kuulla - minä taas rakastan pizzaa ilman juustoa ;-)

      Kiitos myös linkistä, minäpä tsekkaan :-) tässä muuten toinen pizza bianca arkistojen kätköistä: http://www.andalusianauringossa.com/2014/05/oiva-pari-piirun-verran-parempia-pizzoja.html

      Poista
  4. Perunapizza on ihan parasta ja Taittinger on pitkään ollut suosikkisamppanja, täydelliset kuplat.

    Pekonimarraskuuta odotellen 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ooooooh - pekoni :-) <3 (musta tulisi äärimmäisen huono supersankari - kaikki tietäis mikä mun kryptoniitti olisi :-) )

      Poista