lauantai 1. marraskuuta 2014

Lämminsavulohimakkarat

Makkarasta minä tykkään. Etanan lailla edistyvä keittiön kilpavarustelu on edennyt jo vaiheeseen, jossa monitoimikone ja lihamylly jo löytyvät. Ja sellainen savustuslaatikkokin. Se makkaranteossa välttämätön lihamyllynsuutin vielä ei. Niinpä itsetehdystä makkarasta vielä vain haaveillaan. Samoin kuin sellaisesta mielenrauhasta, jossa ihan kaikkea ei olisi pakko ainakin yrittää tehdä itse...

Näitä kalaisia makkaroita pystyy sen sijaan tekemään ilman suolta ja suutintakin (Suoli & Suutin. Siinäpä nimi lihakaupalle...) ja näitä on blogissa tehtailtu hauesta jo aikaisemmin. Tällä kertaa vuorossa lohesta tehty versio joka saa vienon savuisuutensa sen Nauvonreissulla hankitun Abu Sverigen kuninkaallisen hovihankkijan leimoilla varustetun savustuslaatikon sijaan lämminsavulohesta. Ja tokihan nämä voi ihan kokonaan normilohestakin tehdä. Halutessaanhan massaan voisi halutessaan myös lisätä tipan savuaromia.




Koosta riippuen 8-10 kappaletta

reilu 200 gr lohta
reilu 200 gr lämminsavulohta
1 sitruunan kuori
1/4 - 1/2 tl hienonnettua punaista chiliä (maustasi ja käyttämästäsi chilistä riippuen)
1 reilu rkl hienonnettua tilliä
1/2 kevätsipulin varsi
1 valkuainen
1,5 dl kuohukermaa
suolaa, pippuria

Raasta sitruunankuori ja silppua chili, sipuli ja tilli hienoksi. Jauha normilohi monitoimikoneessa, lisää joukkoon valkuainen ja lopulta kerma ohuena nauhana kunnes koossa on tasainen massa. Surauta sitten pikaisesti joukkoon lämminsavulohi (saa jäädä sattumia!) ja kääntele lopuksi joukkoon sitruunankuori, persilja, chili ja sipuli. Sekoita tasaiseksi. Mausta ja siirrä peitettynä kylmään lepäämään noin puoleksi tunniksi. 

Leikkaa tuorekelmusta n. 20 sentin mittaisia arkkeja. Levitä massa arkin keskelle pitkulaiseksi keoksi ja kääri kelmun avulla tiukaksi rullaksi. Pyörittele sitten päät kiinni ja solmi tiukasti. Kuumenna iso kattilallinen vettä kiehuvaksi. Keitä yksi koepallukka ja tarkista sen avulla, tarvitseeko mausteiden määrää lisätä. Keitä pötköjä hiljalleen kiehuvassa vedessä viitisen minuuttia ja anna jäähtyä sen verran että saat kelmun poistettua. Paista niihin sen jälkeen voissa pannulla kaunis väri.

Tarjoile sellaisenaan. Tai muusin kanssa. Tai tsatsikin. Tai polentaranskalaisten. Tai niinkuin meillä, hodarisämpylän välissä. Mansikka-tilliketsupilla (!) Hodariherkuttelujen koko tarina huomenna!





___________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      


9 kommenttia :

  1. Kelpo ohje. Tästä sainkin idean ensi kesän rapujuhliin. Meillä yritetään aina kokeilla jotain uutta. Eli ensi kesänä menuulla on "lohinakit" polentaranskalaiten kera. Kiitos siis jo etukäteen :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no hienoa että löytyi ottajia :-) ne polentaranskikset on kyllä ihan älyttömän toimivia. Broidi oli sitä mieltä että ovat toiseksi paras koskaan tekemäni peruna-asia (salt & vinegar-perunat ovat lempparinsa!) - ei se uskonut etteivät edes perunasta ole tehty :-)

      Poista
  2. Onpas kiva ohje, minäkin olen miettinyt kalamakkaran valmistusta mut en ole vielä ehtinyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. huomattavasti vaivattomampaa kuin sellaisen lihaisan tehtailu :-) kyllä minä toki vielä niitäkin meinaan saada aikaiseksi..!

      Poista
  3. Ooh,tuon on pakko olla hyvää.Harmi vaan että nuo lohijutut täällä ovat niin tyyriitä ja esim, lämminsavustettua on vaikeaa löytää ja kun sitä löytää,ei se ole yhtä hyvää kuin Suomessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. taitaa tuo lämminsavulohi olla vähän enemmän sellainen pohjoisen juttu? teillä kun ei varmaan edes myydä sellaisia savustuspusseja joita täältä saa ihan muutamalla eurolla. Vaikka onnistuuhan tuo savustus kuulemma ihan vaikka vanhassa wokissakin...?

      Poista
    2. Yhteen aikaan kokkikaupassa sai niitä suomalaisia savustuspusseja,mutten tiedä onko niitä enään.Ja lämminsavustettua tekee yksi kalafirma täällä,mutta ei se suomalaista voita.Mutta sitten täällä on suomalainen Sirpa,joka toi joitakin vuosia sitten savustuslaatikon Suomesta ja kun Sirpa savustaa lohta niin se on hemmetin hyvää! Sä varmaan tarkoitat sitä teesavustusta?

      Poista
  4. Näitä täytyy kokeilla. Me käytiin vuosi sitten makkaranvalmistuskurssilla, mutta sen jälkeen on tullut kokeiltua makkarantekoa vain kerran, kun itsellä ei sitä lihamyllyä myöskään ole. Nämähän valmistuisivat ihan omassa keittiössä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no niin tekevät :-) ja äkkiä sen kelmuunkäärimisenkin haltuun ottaa :-)

      Poista