lauantai 15. marraskuuta 2014

Klaus K:n joulupöydässä

Joulukausi alkaa vuosi vuodelta aina vain liian aikaisin? Kohtuus on mahdollista muistaa myös buffetpöydässä? Jos ihminen ei joulua vietä, niin ei se varmaan joulupöydästäkään innostu? Pieni on kaunista? 

Neljä väittämää, joista joka ikinen tuli osoitettua vääriksi Klaus K:n American Grillin perinteisessä epäperinteisessä joulupöydässä johon saimme kutsun tulla tutustumaan taannoin bloggariporukalla. Koko menun (65€/ hlö) löydät täältä.


Klaus K:n boutiquehotellia on nyt vuoden verran rakennettu ja laajennettu perinteitä kunnioittaen mutta modernista tyylikkyydestä tinkimättä. Vertti Kiven käsialaa tämäkin, vähän niinkuin ihan joka paikka jossa olemme viime aikoina käyneet (Niin Faro kuin MS Gracekin). Hotellin ihaniin yksityiskohtiin kuuluu mm. onnistunutta tekstuurien ja materiaalien yhdistelyä, Kalevala-graffitteja (!), neljämetrisiä hotellihuoneita (!!)...... ja kaupungin paras selfie-terassi (!!!) joka antaa upeat näkymät yli kaupungin aina Tuomiokirkolle saakka.

(Tiesittekö muuten, että Helsingissä on yksi "kansallismaisemana" suojeltu katu? Jep, Bulevardihan se!)

Varsin upeissa puitteissa saimme joulukautemme siis käyntiin polk(k)aista!

Itse joulupöydässä revitellään Ameriikan malliin: kaikki on isoa ja mahtavaa. Ja toteutus - kautta linjan toimivaa. Erityiskiitokset siitä, ettei perunoita, leipiä ja muita perinteisemmissä joulupöydissä nähtyjä tärkkelyksentäyteisiä ähkylähteitä löydy, vaan niiden sijaan alkuruokapöydässä pääsee hemmottelemaan itseään vaikka Cobbin salaatilla, italialaisilla leikkeleillä tai ankanmaksamoussella ja Sauternès-omenahyytelöllä. Ei, ei tullut edes silliä ikävä (!) näiden antimien äärellä. 


Suosikiksi niin meillä (kuin ilmeisesti muillakin) nousi kuhaceviche (meidän versiomme siitä löydät muuten täältä!) Ja se ankanmaksamousse nyt tietenkin... 

Maistelluista viineistä ihastuimme erityisesti myös Alkon tilausvalikoimasta löytyvään Gnarly Headin Viognieriin, jossa oli sopivasti aromikkuutta, hapokkuutta, hedelmäisyyttä ja makeutta.

Pääruoka tilataan listalta. Onnea vaan valintaprosessiin - kaikki kuulostaa (ja maistuu!) nimittäin sen verran hyvältä. Kalkkunankoipi on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen, ihan jo Obeliximaisen olemuksensa ansiosta. On muuten mehukas ja upean kastikkeen saattelema. Jättikatkarapujen kanssa tarjoiltu yrttikuorrutettu taimen oli toinen suosikki, mutta kauas ei jäänyt hiiligrillin upeasti hiillostama pihvikään. Tai suussasulava possunkylki...Lisäkkeistä Asterixin perunat hurmasivat rapsakkuudella ja hienovaraisella sitruunaisella keveydellään. Bataattipyreessä ei parmesaanin lisäksi kyllä tryffeli tuntunut, mutta ihanan samettista se oli joka tapauksessa. 

Ja jos tässä vaiheessa pysyy edes jotenkin jaloillaan... odottaakin seuraavaksi jälkiruokabuffet! Kevyempään makuun löytyi mm. limen raikastamaa vadelmamoussekakkua, mutta suosittelen ehdottomasti jättämään tilaa ainakin kardemumman ryydittämälle mustikkajuustokakulle ja pähkinävoikuorrutteiselle, suklaiselle banaanikakulle. Yummyyyyyyyy!Pienemmille seurueille joulupöytä on tarjolla 9.-22-12.2014 niin lounaalla, illallisella kuin viikonloppubrunssillakin. Yli 30 hengen seurueilla on mahdollisuus päästä nautiskelemaan antimista jo nyt. 


Jos työpaikan jouluateria on vielä varaamatta, on tämä vaihtoehto ehdottomasti suosittelemisen arvoinen. Tai tule tänne virittäytymään joulutunnelmaan kiireettömän nautiskelun myötä vaikka perheen kesken tai kaveriporukalla. Ja hei - erikoisetuna jokaista 30 varausta kohden tarjotaan yö hotellin upeassa Desiré- huoneessa upean buffetaamiaisen kera!

Ja siitä kohtuudesta ja joulupöytäövereistä... Me lähdemme seuraavaksi Tukholmaan testaamaan Viking Linen joulupöytien tarjonnan! Hiiohoi! Tervetuloa pöytään Instagramissa!


________________________SAISIKO OLLA LISÄÄ?      

10 kommenttia :

 1. Ceviche oli kyllä ihan huikeaa ja kivan erilainen buffetpöytä, mutta jäin pohtimaan kovasti saisinko rahoille vastinetta, jos olisin maksanut illallisen itse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tjaa-ah. onhan tuo hinta kyllä kovanpuoleinen... mutta olivat ne antimetkin kyllä laadukkaita eivätkä mitään bulkkikamaa. Ja uskoisin että ei kukaan buffetista ilman övereitä poistu, joten varmasti tulee koko rahalla syötyä :-)

   Poista
 2. Niin minä ihmettelen mitä hyötyä lukijalle on tällaisesta ilmaiseksi saadun aterian/ravintolan arviosta. Tässä tapauksessa on sentään rehellisesti ilmoitettu, että ateriasta ei ole maksettu mitään. Käsittääkseni vielä tänä päivänä eri blogien lukijat uskovat saavansa puolueetonta tietoa tavalliselta käyttäjältä vaikka tosiasiassa tämä käyttäjä saa tai ruinaa tavarantoimittajalta ilmaiseksi tuotteita joita sitten lupaa "arvostella". Verottajakaan ei tietääkseni vielä ole puuttunut tähän mutta muuosta asiaan on kuulemma luvassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä jo nykyäänkin olemassa ohjeistus on, että lukijalla tulee olla tiedossaan, onko ateria esimerkiksi ravintolan tarjoama. Se, mitä hyötyä niistä on, on tietenkin jokaisen lukijan itsensä päätettävissä. Itse koen, että nämä postaukset kertovat ihan samalla lailla siitä ravintolan tarjonnasta kuin muutkin, omalla rahalla maksetut illalliset ja niistä kirjoitetut jutut. Ne tarjoavat kuvia, tunnelmia ja arvioita listalta, antaen sitä kautta mielikuvia siitä, mikä on onnistunutta ja huomioiden myös mahdolliset epäkohdat - siten antaen nähdäkseni aika arvokkaita ja lukijoilta rahaakin säästäviä tavanomaista kattavampia vinkkejä. Ja eihän se ruoka siitä miksikään muutu?

   Mitä lukijat toivovat blogeilta saavansa? Vinkkejä siitä, mitä tehdä, mihin mennä, mikä on hyvää missäkin... Siihen minäkin omalta osaltani pyrin vastaamaan. Mikä sinua puolestaan motivoi blogeja seuraamaan (mikäli niin teet). Mikä sinua motivoi niitä kommentoimaan?

   Jokainen blogi on omanlaisensa, ihan niinkuin sen lukijatkin, mutta ei kukaan blogiaan vakavissaan kirjoittava, omanarvontuntoa ja ammattiylpeyttä kokeva bloggari laita blogiinsa mitään, minkä takana ei voisi seistä - muuten siinä käy helposti niin, että lukijat kaikkoavat kun "totuus" paljastuu. Itse olen ravintola-arvioissa myös kertonut mistä en ole tykännyt ja esimerkiksi keittokirjoja olen jättänyt arvioimatta, jos en ole kokenut niitää sellaisiksi, joita lukijoiden kannattaisi hankkia. En edes silloin, vaikka niitä olisi ilmaiseksi saanut.

   Totta on, että blogit ovat myös valmistajille jatkuvasti kasvava markkinointikanava, jota enemmän ja enemmän myös siltä taholta hyödynnetään, joten en saa tuosta "bloggareiden ruinaamisesta" kommentoida sen tarkemmin. Yksi blogien vahvuus on juuri siinä rehellisyydessä ; siinä että itsenäisinä heidän kätensä eivät ole myöskään samalla lailla sidotut kuten esierkiksi eräidenkin lehtien, joissa saadaan käyttää ja kirjoittaa vain tiettyä kosmetiikkajättiä, koska lehden olemassaolo perustuu näinä aikoina laajalti kyseisen firman mainostuloihin.

   Arvostan lukijoitani, heidän kommenttejaan ja postauksista mahdollisesti syntyvää keskustelua, mutta toivon silloin kaikilta osallistujilta myös sellaista suoraselkäisyyttä, että niissä esiinnyttäisiin ja argumenttejä esitettäisiin omalla nimellä.

   Poista
  2. Kuten jo aikaisemmassa viestissäni totesin, niin sinä olet kiitettävästi ilmoittanut koska ateria on ravintolan tarjoama. Itse asiassahan olet jo etusivulla kutsunut ravintoloita "blogiyhteistyöhön". Rohkenen kyllä olemaan vahvasti eri mieltä siitä, että postaukset ovat samalla lailla objektiivisia riippumatta siitä maksaako itse vai tarjoaako ravintola aterian. En myöskään nopealla skannauksella löytänyt yhtään kirjoittamaasi ravintola arvostelua joka ei olisi päättynyt ylistyssanoihin.

   Otetaan vaikka esimerkkinä Ravintola Faro, joka ilmeisesti oli kutsunut useampia bloggaajia tilaisuuteen. Itse ylistit Faron ruokaa kaikin puolin. Myöhemmissä lukemissani arvosteluissa arvostelu ei ole ollut läheskään yhtä ylitsevuotavaa. Mutta näissä arvosteluissa arvostelija onkin mennyt ravintolaan tavallisena asiakkaana, eikä kutsuvierastilaisuuteen jossa kutsuttuina oin henkilöitä joilta toivotaan positiivista julkisuutta. On varmaan niinkin, että tällaisissa tilaisuuksissa tarjottava ruoka ei edes edusta sitä normaali tasoa jota tarjotaan maksaville asiakkaille, ja tästäkin syystä blogin lukijat saavat väärän käsityksen ravintolan tasosta.

   Itse luen ruokablogeja lähinnä reseptien takia, ja siksi sinunkin blogia josta olen saanut monta hyvää reseptiä ja valokuvasi ovat tosi hyviä, kiitos siitä!

   Miksi jätät arvioimatta huonoja keittokirjoja? Tai miksi ett kerro huonoista ravintoloista joissa olet käynyt? Kai sellaisiakin on? Minusta juuri se toisi blogiisi kaipaamaani objektiivisuutta, Lisäksi se antaisi lukijoille vihjeitä myös sellaisista kirjoista joita ei kannata hankkia. Ravintolat saisivat negatiiviseta kriitikistä kimmokkeen tehdä asiat paremmin.

   En oikein ymmärrä mitä lisäarvoa omalla nimellä esiintyminen antaa. Kun luen muita kommentin antajia blogissasi he esiintyvät nimimerkeillä jotka johtavat kyllä heidän blogeihinsa mutta eivät he niissäkään esiinny omilla nimillään.

   Poista
  3. Faron suhteen niin minä kuin koko seurue oli äärimmäisen tyytyväinen sen illallisen antiin, jonka me siellä nautimme. Kyseessähän oli siis tuota tastingiä varten luotu erikoismenu. Olen toistaiseksi törmännyt toiseen blogikirjoitukseen illasta, joka sekin oli myönteinen.

   Siinäkin jutussa toin ilmi skeptisyyteni paikkaa kohtaan aikaisempien, ei-onnistuneiden kokemusten myötä. Tuon Alsace-illallisen lisäksi olen muissa blogeissa törmännyt juttuihin Faron brunssista, joka ei kyllä heidän arvioidensa mukaan ole ollut lähelläkään tuota Alsace-illallisen tasoa, joka on harmi.

   Allekirjoitan tuon kutsuvierastilaisuus-kommenttisi, minkä vuoksi pidin Pastorin avajaisissa absurdina, ettei sinne "oltu ehditty saada ruokaa listalta". Siksi halusinkin jäädä syömään ihan listalta, jotta voisin kertoa lukijoille siitä ruoasta, mitä siellä on ihan oikeasti mahdollista saada. Ja kyllä me siitä tykättiin, joskin annoskokojen nsuhteen muistaakseni huomautin minäkin, että eivät ne kyllä jaettavaksi ole tehty. Jälkeen päin muualla Pastor-arvosteluissa on kritisoitu palvelua, joka meillä (täysin odotusten vastaisesti!) pelasi. Ruoan suhteen ovat arviot olleet myös laidasta laitaan, mutta esimerkiksi niitä annoksia, joita me söimme, en ole juurikaan kuullut muiden edes syöneen.

   Viime kädessä kenenkään on mahdotonta arvioida olisiko ruoka ollut parempaa tai palvelu osaavampaa jos olisi ollut joku toinen. Kyllähän ravintoloissa se lista on kaikille sama. Se toteutus toki saattaa vaihdella. Saanko minä maksavana asiakkaana parempaa palvelua koska jättiläismäisen kamerani vuoksi minut arvataan bloggariksi? Saisiko minä vielä parempaa palvelua, jos olisin vaikka Miss Suomi vuodelta 73? Olisiko saamani kohtelu puolestaan huonompaa jos olisin jotain muuta? Ei voi tietää. Enkä näe syyt spekuloidakaan: internet antaa ihan jokaiselle ruokailijalle forumin, jossa tuoda kahvihuonetta huomattavasti laajemmalle yleisölle kokemuksiaan julki. Ja vaikka ruokailijoiden edellytykset itse ravintolan annin ja siitä nauttimisen suhteen vaihtelevat luonnollisesti yksilöstä toiseen (toisilla on herkempi makuaisti, toiset arvostavat ja ymmärtävät ruoasta enemmän, toiset eivät voi sietää juustoa vaikka sillä olisi kuinka hieno nimi, toisilla on varaa juoda parempaa viiniä jne.) on asiansa osaavan ravintolan todellakin tähdättävä siihen, että joka ikisella ravintolasta poistuvalla ruokailijalla on ollut yhtä laadukasta ruokaa ja osaavaa palvelua.

   Poista
  4. Monenkin Helsingin ravintolan taso on valitettavan vaihtelevaa eri kertojen välillä, mikä on turhauttavaa. Ja väärin niin asiakasta kuin ravintolaa kohtaan. Joskin kyllä ravintolan itsensä vika joka heille myös kostaustuu. Samaan aikaan se makukin on niin subjektiivinen asia ja onnistunut ravintolakokemus koostuu niin monesta asiasta. Itse tykkään siitä, että asiasta ollaan innostuneita myös salihenkilökunnan puolella ja esimerkiksi annoksista, raaka.aineista ja niiden alkuperästä osataan kertoa. Kaverini taas inhoaa sitä ja haluaa tulla "jätetyksi rauhaan".

   Ravintoloiden suhteen olen ollut useimmiten onnekas. Koska itsellä tulee kokattua sen verran paljon, on ylipäätänsä kynnys lähteä maksavaksi asiakkaaksi noussut entistäkin korkeammaksi, koska silloin on mielestäni oikeus odottaa ruoan olevan jotain merkittävästi parempaa kuin se, mihin itse pystyy. Ja koska budjettikin on rajallinen, sitä helpommin tekee harvemmin ja syö sellaisissa paikoissa, joissa odotukset jo lähtökohtaisesti ovat korkealla. Sanon suoraan, että minkäänlaiset keskuskeittiöstä itse ravintolassa halvalla hankitun bulkkinsa lämmittävät ketjuravintolat eivät kiinnosta yhtään.

   Samaan aikaan toisinaan niitä yllätyksiä löytyy yllättävistäkin paikoista. Keppanakellari esimerkiksi ei todellakaan ei estetiikan tai ruokalistan puolesta edusta mitään, mitä omin päin edes harkitsisin. Eikä sitä voinut sen omalaatuisesta luonteesta johtuen myöskään normaalimittareillani (raaka-aineiden laadukkuus, alkuperä, makujen tasapaino, tekstuurien mielenkiintoisuus, luovuus, yllättävyys, esillepano...) arvioida. Ja siitä huolimatta (ja suuresti vihaamiani kännykkäkuvia käyttäen - arvostan lukijoitani ja haluan tarjota heille laadukasta sisältöä joka suhteessa!) se oli ravintola joka jätti hämmentyneen hilpeän hyvänolontunteen vielä pitkäksi aikaa.

   Esimerkiksi Helsingin Pueblo Bar y Taqueriasta esimerkiksi en juurikaan pitänyt. Monen muun olen sen sijaan sitä kuullut tykittävän täysillä. En ymmärrä. Myös muista ravintolajutuista löytyy rehellisiä mielipiteistä asioista, joista joko ei ole tykätty tai jotka ovat olleet mitäänsanomattomia. Löytyy sellaisia jopa Taste of Helsinki- raportistamme, jossa kuitenkin on esillä aika lailla ne Ihan Parhaat Tekijät.

   Poista
  5. Toinen asia on se, että aikaa on rajallisesti, myös bloggareilla. Kuviin, niiden stailaukseen, käsittelyyn, kirjoittamiseen ja lopullisen ulkoasun hiomiseen menee suoraan sanoen ihan jumalattomasti aikaa. Tunteja, siis. Niinpä julkaisuaikataulu ei missään nimessä elä missään reaaliajassa, vaan joskus, etenkin ravintola-arvioiden suhteen saattaa olla pitkäkin viive. Työn alla on nytkin muutama vähän ristiriitaisia tunteita jättänyt mesta.

   Siihenhän en voi vaikuttaa, löytääkö lukija juuri minun blogistani hakemaansa, mutta siihen olen pyrkinyt, että lukijoille välittyisi hyvä fiilis; positiivinen asia ja hyviin asioihin keskittyminen. Niinpä olen resurssieni rajallisuuden vuoksi pyrkinyt keskittymään niihin asioihin, joiden uskon ja toivon tuovan lukijoillekin hyvää.

   Itselleni visuaalisuus ja esteettinen toteutus on tärkeää, minkä vuoksi keittokirjoja esimerkiksi tulee luettua ehkä vähän väärin. Nautin hyvin tehtyjen kirjojen yleisilmeestä ja kuvien luomasta tunnelmasta. Niinpä usein luenkin/ katselen niitä nimenomaan inspiraation ja fiiliksen vuoksi, en niinkään seuratakseni reseptiä grammalleen. Joka on toki hölmöä, koska eihän kokkaamista voi enää helpommaksi tehdä: joku toinen on tehnyt jo reseptiikan ja ohjeistuksen täysin valmiiksi! Jos kirja ei siis edes houkuttele kokeilemaan mitään ohjetta (joka on se ainut tapa, millä sitä varsinaista toimivuutta voi testata!) niin en minä oikein osaa siitä kirjoittaakaan. Gordon Ramsayn kirjan suhteen ei esimerkiksi onnistunut edes testiresepti puutteellisten ohjeiden vuoksi. Ja toisaalta, se, mikä toimii tai on toimimatta minulle ei missään nimessä korreloi lukijan näkemyksiä ja kokemuksia.

   Harvemmin oikeastaan edes törmään ihan suoraan sanoen huonoon ravintolaan tai kirjaan. Mutta ehkä oma taustani, taipumukseni, kokemukseni tai oma persoonallisuuteni vaikuttaa myös tuohon: kaikista eniten kun minua turhauttaa ja tympii se mitäänsanomattomuus. Se, että esimerkiksi ruoasta välittyy tunne, että ei ole edes yritetty. Se on minusta kaikista suurin rikos.

   Poista
 3. Harmi, että multa jäi tämä upea ilta väliin koulutöiden vuoksi.. :( Mutta ollaan tulossa paikalle herra Longfieldin kanssa juuri ennen jouluaattoa. Taitaa olla jo kolmas tai neljäs vuosi meillä Klaus K:n joulubuffassa, törkeen hyvä ollut joka vuosi! Vaikka toisaalta voisin jo kaivata hieman teemamuutosta, tämä jenkkiteema on ollut jo pitkään listoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. nyt on kyllä tullut vedettyä jouluruokaa sen evrarn paljon että seuraavan kerran taidan suosiolla jättää sinne joulukuulle... ;-)

   Poista