maanantai 24. marraskuuta 2014

Santa Helena - joulupöydän kuningatar

Ruokabloggaajana vähintäänkin yhtä paljon aikaa menee kokkaamisen ja tekstintuottamisen lisäksi myös blogin kuvasisältöön. Mikä tarkoittaa niin paljon muutakin kuin pelkästään laukaisijan painamista. Pitää löytää oikeat asetukset, valo ja rekvisiitta. Kuvien vuoksi olen oppinut ihan eri lailla kiinnittämään huomiota teemaan sopivaan kattaukseen, minkä vuoksi niin keittiötekstiilejä, astioita, lasitavaraa, ruokailuvälineitä kuin muutakin tarpeistoa on kertynyt melkoinen määrä. Eikä keräilyvimma näytä mitään laantumisen merkkejä - on se niin ihanaa ympäröidä itsensä kauniilla asioilla!

Nyt minulle tarjoutui mahdollisuus keskittyä sen ruoanlaiton sijaan ihan vain pelkästään tuohon kun Pernod-Ricard kutsui minut suunnittelemaan kattauksen joulumarkkinoille lahjapakkauksessaan lanseerattavalle chileläiselle Santa Helena Gran Reserva Cabernet Sauvignonille

Meidän tai muiden kattauksia pääset ihastelemaan ja äänestämään täällä!

Santa Helenan logo sai kultaisine kiemuroineen minut ajattelemaan Versaillesia ja Ludvig XVI:n hovin ylellistä dekadenssia. 2014- vuoden töölöläiskotiin sopivalla, rouheammalla twistillä. Ylellinen kulta ja jouluinen punainen toimivat värimaailman pohjana valkoisen antaessa freesiyttä. 

Mielenkiintoista kontrastia saa yhdistelemällä eri tekstuureja - esimerkiksi oman kattaukseni rakensin kuluneesta vanhasta ovesta tehdylle pöydälle. Tuollaista rouheaa taustaa vasten runsaammat ja koristeellisemmatkaan yksityiskohdat eivät näytä liian yliampuvilta.

Kirpputorit ovat paikka löytää vanhoja kristallisia karahveja jotka toimivat myös moderneina maljakkoina. Kokoa asetelmaksi vaikka useampi! Perinteisten joulukukkien sijaan pöydän keskipisteenä toimii karahveihin koottu kokoelma oksanvänkkyröitä (jos puistoista ei löydy haluamasi kaltaisia, kannattaa tsekata kukkakaupan valikoima!) , jotka voi halutessaan myös spraymaalata kullanvärisiksi.

Monen muun lailla tykkään vaihdella juhlakauden väritystä vuodesta toiseen ja esimerkiksi nämä pallot valmistuvat helposti tyyliin sopivaksi käytettyjä papereita vaihtelemalla. Itse tekeminen on paitsi edullista, myös hauska tapa virittäytyä tuleviin juhliin. Ohjeen löydät täältä. Mm. vanhat käärepaperit ja tapettien jämäpalat ovat sopivan koristeellista raaka-ainetta.

Lisäksi omista koristeistani löytyi Santa Helenan pakkauksessa kimaltavia lumihiutaleita ja logon barokkitunnelmia henkiviä kultaisia kerubeja, jotka toistuvat myös Santa Helenan omissa viinilaseissa. Kangaskauppojen valikoimista muutamalla eurolla löytyvät silkkiset tupsut ovat toinen helppo (ja Maria Montazaminkin rakastama!) keino luoda ylellistä tunnelmaa. 

Kuusenkoristeilla voi muuten kuusen lisäksi koristella vaikka juhlapöydän: Keräää teemaan sopivia (litteitä), esimerkiksi lumihiutaleen muotoisia koristeita ja levittele ne pöydälle kattauksen lomaan. Eihän blingblingiä vaan voi olla liikaa!


Astioissa rakastan kultaa ja koukeroita ja niillä on helppo luoda ylellistä tunnelmaa edullisesti. Kirpputorit ja kierrätyskeskukset ovat ihan lyömättömiä paikkoja löytöjen tekemiseen ja esimerkiksi Tallinnasta on mahdollista löytää juuri sellaisia vanhoja Neuvostoajan hurmaavan krumeluurisia posliiniastiastoja todella halvalla. Ota joku teema, esimerkiksi tietty väri, ja yhdistele sitten erilaisia astioita rohkeasti.

Lautasliinojen tulee juhlapöydässä ehdottomasti olla kankaisia. Juhlan teemaa toistavat lautasliinarenkaat valmistuvat helposti pahviputkesta leikkaamalla (esimerkiksi WC-ja talouspaperirullat käyvät tähän!) ja väreihin sopivalla, kangaskaupoissa metritavarana myytävällä nauhalla päällystämällä. Lautasliinarenkaina voi käyttää myös esim. vanhoja piparimuotteja!

Paikkakortteina minulla toimivat pienet lahjapaketit, joiden kortit valmistuivat samasta kultakartongista kuin koristepallotkin. Itse nimilaput tulostin tietokoneelta, fonttina Vivaldi. Lahjapaperina tykkään käyttää joko ihan tavallista valkoista paperia, ruskeaa käärepaperia tai vanhoista sanomalehdistä tai (nuotti)kirjoista leikattuja sivuja. Arkinen ilme muuttuu kertaheitolla, kun sidot ympärille kultareunaista silkkinauhaa ja kääräiset rusetinjatkoksi vielä pienen kuusenkoristeen; tässä Santa Helenan innoittamana niitä kerubeja. Lahjapaketeista puolestaan paljastuu Petri's Chocolate Roomin käsintehtyjä konvehteja - aina toivottu lahja!

Paikkakortit voi tehdä myös kauniisti koristelluista piparkakuista. Toinen hyvä idea on ruokailijoita tervehtivät, teemaan sopivat valokuvakehykset, joihin on printattu muistoksi kuva jostain sinun ja vieraasi yhdessä jakamasta hetkestä!

Joulukuusen sijaan pöydästä löytyi joulunpunaisista omenoista koottu katseenvangitsija, joka näyttää entistä vaikuttavammalta kun sen kokoaa jalalliseen vatiin.


Santa Helena Gran Reserva Cabernet Sauvignon nyt Alkoissa (10.49€). Oikein ihanaa ja tunnelmallista joulunalusaikaa teille kaikille! 

Jokos teillä on joulupöydän teema valmiina? Minkälaisia teemoja ja värejä siellä nähdään tänä vuonna?


*Yhteistyössä Pernod-Ricardin kanssa*

__________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?         


16 kommenttia :

 1. Ihana kattaus, tosi onnistunut! Ei yhtään liikaa, muttei mitään puuttunutkaan. :-) Tasselit nyt tietysti kuuluvat ihan kaikkeen, se on selvä, mutta tykkäsin hirmuisesti pikkupaketeistakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oi kiitos :-) jänskäsin lopputulosta itse ihan hirmuisesti mutta oli kyllä ihan älyttömän hauskaa puuhastella :-)

   Poista
 2. Hyväksyntä annettu ;)

  Ja blingblingistä: Sitä on aina liian vähän vaikka sitä olisi paljon !

  VastaaPoista
 3. Oooh ihanat kattaukset! Noita oli varmaankin kiva askarrella:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oli :-) aika paljon kiitollisempi kuvattava kuin ruoka...!

   Poista
 4. Tosi kaunis asetelma. Hieno väritys. Tuo "kukka-asetelma" on todella hauska. Eipä tarvitse surra sen surkastumista ennen joulua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitoksia <3 näillä viherpeukalottomilla käsillä ei juuri muunlaiseen hortonomiaan edes venytä... ;-)

   Poista
 5. Hieno kattaus. Ihan samaa mieltä lautasliinoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos kiitos :-) ei kerrankin tarvinnut kantaa huolta ruoan kylmenemisestä syöntikelvottomaksi...!

   Poista
 6. Tää on niin hieno ettei kehtois ollenkaan julkaista omaansa :D Mutta ainakin meillä on tekijöidensä näköiset, kohta näät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no hiano on kuule sullakin - niin on ihanan retro :-)!

   Poista
 7. Kaunis kattaus!

  Siippa hieman hämmästelee eri kaapeista paljastuvia parittomia lautasia, mutta täytyyhän sitä rekvisiittaa olla! Toisaalta hän aina kyllä asiaankuuluvasti jaksaa ihastella, kun katan kauniisti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no kyllä nuo siipat on niitä suurimpia (ja parhaita!) faneja :-) harva se päivä jotain uutta päätyy astiakaappeihin... ihan vain kaiken varalta... ;-)

   Poista
 8. Ihan henkeäsalpaavan upea!! Vitsi sä olet lahjakas, wau wau wau! Mistäs sut saa tilata kotiinsa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos kiitos! muut tekee mitä osaa, me tehdään mitä halutaan (hyvin vaihtelevalla menestyksellä tosin ...!) ;-) löytyy tuolta toki yhteystiedotkin, joskin kyllä mullakin saattaa rajani olla kotikäyntien sisällön suhteen :-D

   Poista