perjantai 26. syyskuuta 2014

Salt & Vinegar potatos

Lapsena en yhtään ymmärtänyt aikuisten käsitystä kesäruoasta enkä tajunnut sitä hössötystä joka seurasi uusista perunoista. "Mitä syödään?" kysymykseen vastaus kun oli "aah, meillähän on tuota uutta perunaa ja tilliä ja sipulia ja voita". Olin ihan että häh? Onhan meillä perunaa ja voita ympäri vuoden! 

Ja vaikka olin nuoruusvuosien pahimmissa myrskyissä useinkin sitä mieltä, että aikuiset on tyhmii eikä tajuu mistään mitään (oih, tuota varhaisteinin mustavalkoisen ehdottomuuden ajatonta eleganssia! Haluan toki kuitenkin huomauttaa, että joskus mielenpurkausten taustalta löytyi myös perunoita dramaattisempien aiheita), niin neljännesvuosisata on kummasti tehtävänsä tehnyt. Useaan otteeseen huomasin kuluneen kesän aikana huokaavani onnessani juurikin nuo samat sanat "aah, meillähän on tuota uutta perunaa ja tilliä ja sipulia ja voita!". 

Mutta on näihin tärkkelyksentäyteisiin onnellisuuden pilviin muutama mustempikin reuna mahtunut. Pahaa-aavistamattoma ostin varhaisperunan nimellä myytyä perunaa. Pieniä olivat, joo, ja multaisia. Mutta eivät ne kyllä miltään maistuneet. Jo uusien perunoiden keittämisestä lähtee tuoksu josta sen tunnistaa. Ja se maku - se on jotain kuukausien odottamisen arvoista. Näissä ei ollut kumpaakaan. Pöyristyneenä jäin odottamaan iltapäivälehtien otsikoita suuresta perunahuijauksesta. Sitten kauppoihin saapuivat varhaissiiklit ja johan lähti homma rokkaamaan!

En minä toki vieläkään kyllästymään ole päässyt vaikka niitä on syöty niin sellaisenaan, sillin ja silakan kanssa kuin salaateissakin. Mutta Bon Appetitista bongatut rapsakat salt & vinegar- perunat kuulostivat niiiiiin kutkuttavilta, että pakkohan niitä oli kokeilla. Myös Lumo Lifestylessä oli ehditty innostua tästä englantilaisia pubisipsejä henkivästä herkusta. 

Hyväksyntänsä nämä saivat (Kuningatar Elisabethin ja Hyacinth Bucketin jälkeen) testiyleisöstä arvovaltaisimmalta: sunnuntailounaalle saapuneelta Brittibroidilta. Vei jokaisen lounaalla ylijääneet vallan  mukanaankin...!

Lisäkkeenä neljälle - kuudelle

1 kg uusia perunoita
2,5 dl etikkaa (+ 2 rkl tarjoiluun)
1 rkl suolaa
2 rkl voita
vastajauhettua mustapippuria

tarjoiluun: 

2 rkl hienonnettua tuoretta ruohosipulia (myös rosmariini tai tilli toimivat ihanasti)
hyvää sormisuolaa

Huuhtele perunat. Yhdistä ne kattilassa etikan ja suolan kanssa. Lisää vettä niin, että se peittää perunat muutamalla sentillä. Kiehauta, vähennä lämpöä ja hauduta kunnes perunat ovat pehmeitä: n. 20-25 minuuttia. Valuta ja höyrytä (tai taputtele talouspaperilla) kuiviksi. 

Kuumenna voi isossa paistinpannussa keskilämmöllä. Lisää perunat ja mausta suolalla ja pippurilla. Paista välillä sekoittaen kunnes perunat ovat kullanruskeita ja rapeita: n. 8-10 minuuttia. Pirskottele loput etikasta perunoiden päälle. Tarjoile ruohosipulisilpun ja sormisuolan kera. 




___________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ? 



      

12 kommenttia :

  1. Woot, etikkasipsejä mut niinQ terveellisempänä!??! Mahtavan kuuloinen ohje, otan talteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo, niin terveellisiä että posket kaventuu jo pelkästään kuvaa katsomalla ... ;-)

      Poista
  2. Jemmaan meni tämä(kin) resepti, voi kun näitä kaikkia ihania herkkuja ehtisi kokeilemaan!☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no onpas hyvä että ohje löysi uusiakin faneja :-)

      Poista
  3. Nää on niin hyviä. Bongasin Bon Appetitista ohjeen keväämmällä ja viinietikkaperunoita tehtiin pitkin kesää useaan otteeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no oli kyllä jännä uusi tuttavuus :-) broidi etenkin tykästyi noihin :-)

      Poista
  4. Aivan mahtava idea, näitä on pakko kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. suosittelen :-) itseltäni kesti vuosia oivaltaa niiden s&v- sipsien hienous - nyt en muuta söisikään!

      Poista
  5. Parhaita sipsejä on vinegar-sipsit, joten voisin kuvitella näidenkin maistuvan :) nam mitä pottuja, resepti menee kokkauslistalle!

    VastaaPoista
  6. Mä oon ihan hulluna vinegar-sipseihin ja kohta varmaan myös näihin perunoihin. Voiskohan pelkillä vinegarpotuilla elää, mä luulen että reseptin kokeilun jälkeen saattaa olla pieni ihmiskoe menossa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ihana kuulla etten ole ainoa :-) kerro sitten mitä tykkäsitte!

      Poista