sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Vesimeloni-minttu-fetasalaatti

Neljän vuoden odotus palkittiin taas eilen, kun Englanti aloitti oman urakkansa jalkapallon MM-turnauksessa. Vastassa oli yksi kisan kovimmista maista Italia. Niinikään odotetusti Englanti otti turpaansa, joka onkin tosin ilmeisesti sekaisin olevan keskikentän ja hajanaisen puolustuksen sijaan minun vikani. Kyllä, minun.




Jokunen aika takaperin meillä vietettiin taas sunnuntailounasta oikein pitkän kaavan mukaan ja varsin italialaisissa tunnelmissa. Possunhimoissani olin paistanut pöytään porchettaa (malttakaa hetki, pian se on blogissa!) - tuota Rooman erikoisuutta. Jo tämä sai aikaan hienovaraisesta paheksunnasta viestiviä kulmakarvankohotuksia, jotka ciabatan (ei todellakaan omaa tuotantoa, mutta jos joltain löytyy varma resepti, otetaan se ilolla vastaan!) myötä voimistuivat murinaksi. Iloisesti Italian väreissä komeillut Caprese (tomaatti-mozzarella-basilikasalaatti) sai kielenkannat laulamaan ja sain kuulla, että olin kattauksellani ihan omin voimin torpedoinut koko turnauksen ja asettanut kirouksen Englannin avausmatsin päälle. Minä! Joka en edes uskalla liikahtaa matsipäivinä ilman tiettyjä, onnea tuottavia alusvaatteita!

Tämä salaatti jatkaa samaa värimaailmaa (en ilmeisesti koskaan opi). Kummalliselta kuulostavasta yhdistelmästä huolimatta jonkinlaiseksi klassikoksi on ehtinyt muodostua tämäkin. Vesimelonin makeus yhdistettynä fetan suolaisuuteen ja mintun raikkauteen vaan toimii.  Ja vesimeloni ja mustapippuri... aah!

Oliivit voi jättää poiskin ja mintun voi puolestaan korvata maun mukaan myös basilikalla tai korianterilla. Oman twistinsä antaa vesimelonin grillaaminen. Mutta kuten kaikessa yksinkertaisessa, vain muutaman aineksen jutussa, on raaka-aineiden oltava hyviä. Käytä siis kunnon, pehmeänlohkeilevaa fetaa (helsinkiläisille suosittelen Hakaniemen Hallin Lentävää Lehmää) ja jätä se kumimainen vinkulelu suosiolla kaupan hyllyyn. 




Lisukkeena noin kuudelle

1/2 vesimeloni (omani oli 2,1-kiloinen)
400 gr hyvää fetajuustoa
kourallinen mintunlehtiä
kourallinen oliiveja valutettuna
1 tl mustapippuria
(sitruuna)oliiviöljyä

tarjoiluun: balsamicosiirappia (halutessasi)

Halkaise meloni ja leikkaa reilun sentin siivuiksi. Poista kuori ja leikkaa siivut kuutioiksi. Leikkaa feta samankokoisiksi kuutioiksi ja kääntele mintunlehtien (ja, jos niitä käytät, kahtia halkaistujen oliivien) kanssa melonin joukkoon. Rouhaise päälle mustapippuria ja lorauta joukkoon hyvää oliiviöljyä.




Kesäistä, raikasta, nopeaa, helppoa...voi kunpa sitä olisi myös Englannin jalkapallo!

____________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


      

   

10 kommenttia :

  1. Toivotaan, että Britit saavat pelinsä kuntoon. Ei ole kokin vika! Ellei sitten joukkueella ole surkeaa kokkia...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no sitä toivotaan! Ei se viime yön matsi ollut ollenkaan niin toivoton mitä todennäköisesti kaikki odottivat, mutta vielä olisi muutama matsi varaa vähän rusentaa...:-)

      Poista
  2. Ihana salaattiyhdistelmä! Meilläpäin tullaan lähiaikoina kokeilemaan tätä!!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kertokaa ihmeessä mitä tykkäsitte :-)

      Poista
    2. Noniin, pakko tulla heti raportoimaan, että tästä tykättiin meidän juhannuspöydässä! Oliivit tosin jätettiin pois. Ihanan raikas lisuke, joka sopi täydellisesti grilliruoan kanssa, vaikka sää olikin mökillä arktisen kylmä. Ruoka ainakin hämäsi mielen hetkeksi kesähelteisiin. :D

      Poista
    3. ihanaa :-) ja hei - ehkä tässä saadaan vielä ihan oikea kesä aikaiseksi (ainakin sellainen että pärjäisi ulkona ilman villapaitaa...)!

      Poista
  3. Klassinen salaattiyhdistelmä:)
    Mä olen joskus sen tapaista tarjonnu tällaisena
    http://appelsiinejahunajaa.blogspot.co.il/2012/09/punavalkoinen-vesimeloni-ja-juustokuutio.html

    En jaksa oikein katsoa jalkapallokisoja,vaikka teininä pelasinkin mimmioukkueessa....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. aivan totta - muistankin ihastelleeni niitä :-) minä fanitan tuota jaloa lajia ihan tosissani - Naapurinpoikakin näyttää innostuneen aiheesta eikä pelkästään "monitahoisena ja mielenkiintoisena sosiologisena ilmiönä"... ;-)

      Poista
  4. Munkin on varmaan tehtävä tätä heti nyt Jussina . Onko ok, jos yksi syö kuuden ihmisen annoksen...?
    ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tarviiko multa edes kysyä... ;-)? kohtuus on toki hyve, mutta jos on jo muutenkin niin loistotyyppi, niin jätettäköön se hyve sitten muille :-)!

      Poista