sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Kuhaceviche

Kun tuota kalansyönnin lisäämistä on tullut lupailtua, niin on aika ryhtyä sanoista tekoihin. Ja onhan se(kin) mitä monimuotoisin elukka - sitä voi graavata, pikkelöidä, höyryttää, paistaa, pyöräyttää burgeriksi, muhentaa terriiniin tai (laiskuuden yllättäessä) vaikka raakakypsyttää cevicheksi! Joka onkin niin kevyt ja hienostunut tapa tarjota kalaa, että sitä kehtaa tarjota vaikka vieraillekin. 

Alkujaan Etelä-Amerikasta kotoisin oleva ruokalaji sai meillä kylkeensä varsin kesäisen keveitä kavereita: mangoa, kevätsipulia, punasipulia, valkosipulia, tomaattia, ihanan hedelmäisisä jalopenoja sekä tietenkin korianteria.

Ja ah ja ah. Muy bien! 

Alkuruokana neljälle

400 gr kuhafileitä (tai muuta valkoista kalaa, esim. pangasius toimii tässä erinomaisesti!)
 1,5 limen mehu

200 gr mangokuutioita (n. 2 kypsän hedelmän liha)
kourallinen kevätsipulia(n. 1 varsi)
1/2 punasipulia
2 valkosipulinkynttä
2 tomaattia
kourallinen korianterinlehtiä silputtuna
1 jalopeno

tarjoiluun: paahdettuja tortilloita tai ohuita rieskoja, turkkilaista jogurttia

Kuutioi kala n. sentin kuutioiksi laakeaan, ei-metalliseen  astiaan. Purista päälle limen mehu ja anna raakakypsyä jääkaapissa peitettynä puolisen tuntia, kunnes kala on muuttunut valkoiseksi. Kääntele tarvittaessa välillä. Kuutioi sillä välin mango ja tomaatti samankokoisiksi kuutioiksi ja sekoita muiden ainesten kanssa kalan joukkoon. Mausta suolalla ja tarjoile.


Voitele tortillat öljytilkalla ja ripottele päälle halutessasi suolaa (myös valkosipulijauhe ja savupaprikajauhe toimivat ihanasti!). Paahda 200-asteisessa uunissa muutaman minuutin ajan ja leikkaa haluamasi kokoisiksi lohkoiksi.






____________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      



6 kommenttia :

  1. Mmm ,ceviche:) Perussa sitä tuli puolentoista kuukauden (2 vaiheessa)syötyä joka päivä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. voisin kuvitella että kyllä olo pysyy keveänä ;-)

      Poista
  2. Pakko kommentoida, että kun pangasiusta aika usein suosittelet (tai et ehkä enää, enempi Andalusian aikaan :) niin tutki sitä hetki ja päätä sitten suositteletko. Itse en näe ekologisena lennättää kalaa tänne Vietnamista, jossa sitä kasvatetaan usein aika kyseenalaisissa olosuhteissa ja menetelmin. Enkä todellakaan ple kovin paha viherpiipertäjä :) Halpaa ehkä, mutta kannattaa miettiä, minkä kustannuksella... Kuha yms. kotimainen on vaan niin paljon parempaa, ei se määrä vaan se laatu jne. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tottahan tuo on, vaan ei olla täydellisiä täälläkään. Kotimainen kala on turhan usein sellaisissa hinnoissa ettei sen ymmärtämiseen järki riitä. Tallinnassakin esimerkiksi suomalaista kuhaa saa murto-osalla Suomen hinnoista. Pangasiuksen mausta ja rakenteesta kuitenkin tykkään joten uskallan sitä suositella toimivana vaihtoehtona. Ja esimerkiksi äyriäisten suhteen on kotoperäinen tuotanto sen verran olematonta, että tuontikamalla on ihan pakko mennä - sitä mustekalaa kun on saatava.

      Poista
    2. Juu tarkoitinkin vain sitä pangasiusta, ei edes mun mielikuvitus riitä suomalaiseen katkarapuun :D (Älä nyt vaan kerro että sellaisiakin on...) Suomen hinnat on kyllä just niin totta; kuin äsken sun Tallinnan-postauksen ja niin samaa mieltä. Ei oo ihan kerran tai kaksi, kun meinaan muuttaa täältä pois ja pian... Paraneeko sillä kokonaisuus sitten, enpä tiä.

      Poista
    3. joo, emigroituminen jonnekin lämpimämpään, valoisampaan, hintatasoltaan elämisystävällisempään ja jonkunnäköisen maalaisjärjen hallinnossaan ja byrokratiaintoilussaan yhä säilyttäneeseen maahan on mielessä noin viisi kertaa viikossa. erityisesti se on voimissaan kello 8 ja 16 välillä. Onhan Suomi toki monessa suhteessa hyvä maa, mutta turhan paljon niitä ketään oikeasti palvelemattomia ja omaa elämänlaatua heikentäviä asioita täältä alkaa löytyä. Ja ihan hyvin tuolla etelämmässäkin pärjätään sikäläisin tavoin. Itsestäni tiedän ihan varmuudella, että minusta tulee ihan erilainen ja ympäröivälle maailmallekin miellyttävämpi ihminen kun viiniä saa muualtakin kuin valtion monopolilla ylläpidetystä ylihinnoitellusta marketista, lämpötila on 27 asteen verran plussan puolella ja tuoretta mustekalaa saa alle kahdeksalla eurolla kilo.

      Poista