tiistai 5. maaliskuuta 2013

Jalkapallohuumaa

Viime kuun lopussa eronnut Paavi kantoi erityistä huolta Espanjasta. Mikä on ihan reilua, koska muu maailma kantoi huolta katolisesta kirkosta. Siinä, missä Johannes Paavali II teki koko 27-vuotisen uransa aikana vain viisi vierailua Espanjaan, ehti Benedict XVI tehdä niitä lyhyen uransa aikana peräti kolme. 

Paavin mukaan kun "Espanja tarvitsi evankeliointia elvyttääkseen suonissa virtaavan uskonsa". Uskoa täällä on. Etenkin jalkapalloon, joka on liki uskonnon asemassa. Vaikka se tuskin oli paavin suurimpia huolenaiheita...




Mutta kyllä, jalkapallo otetaan täällä vakavasti. Muistan vieläkin ne huudot, jotka naapurustossa raikasivat edellisten MM- kisojen aikaan kun miehet kaikkialla kokoontuivat autotalleihin rakennettuihin kisastudioihinsa. 

Tänään seurataan sydän syrjällään Mestareiden liigaa, jossa vastakkain ovat Real Madrid ja Manchester United. Oluen seurana on siis vähän äijempää ruokaa: serrano-kinkkuun käärittyjä täytettyjä taateleita, chorizoa voitaikinakuoressa ja patatas bravas, jopa englantilaisturistille ei-niin-eksoottisen luonteensa ansiosta kelpaava tapasklassikko. 

Ja vaikka catering saattaakin olla Espanjan innoittamaa, niin älä erehdy: sydän sykkii täällä Pohjois-Englannin pojille- nyt ja aina!

Chorizorulliin kääräisin lisäksi jääkaappiin unohtuneen vihreän paprikan paahdettuna ja kuorittuna, mutta sen voi toki halutessaan myös jättää pois. Olipahan taas ehkä ei-niin-äijämäinen yritys salakuljettaa vihanneksia ruokavalioon... Ja voitaikinaa en sitten todellakaan tehnyt itse. 




Kahdelle:


Chorizorullat



2 chorizoa 
(omani olivat n. 12-senttisiä x 4 cm yksilöitä)
2 voi/lehtitaikinalevyä /chorizon koosta riippuen)
(1 iso paahdettu vihreä paprika,
kuorittuna ja pituussuunnassa kahtia halkaistuna)
valkosipulijauhetta
1 kananmuna voiteluun










Aseta paprikasiivu voitaikinalevyn päälle, ripottele päälle valkosipulijauhetta, aseta päälle chorizomakkara ja kääräise voitaikinalevy chorizomakkaran ympärille. Voitele kananmunalla ja paista 220 asteessa kunnes kullanruskeita, n. 7-10 minuuttia. Leikkaa hieman jäähtyneenä siivuiksi. 


Patatas Bravas



6 pientä perunaa (keitettynä ja jäähdytettynä)

kastike:

1/2 pieni sipuli
1 iso valkosipulin kynsi hienonnettuna
1 hienonnettu chili
(omani oli pieni ja varsin pippurinen)
1 tl pimientoa tai muuta paprikajauhetta 
1  tl tomaattipyrettä
1/2 tlk tomaattimurskaa
pieni loraus sherryviinietikkaa
suolaa, pippuria






Kuori ja lohko perunat. Keitä suolatussa vedessä liki kypsiksi. Höyrytä kuiviksi ja jäähdytä. (Tähän sopivat erityisen hyvin tähteiksi jääneet, jo aikaisemmin keitetyt perunat) Tee tällä välin kastike. Kuumenna pannussa öljyä ja heitä mukaan valkosipuli, chili, paprikajauhe ja sipuli. Kuullota, kunnes sipulit ovat pehmenneet. Lisää sitten tomaattipyre, sokeri ja hetken päästä joko paseerattu tomaatti tai tomaattimurska. Itse käytin tähän niinikän jääkaapissa kummittelevan paseeratun tomaatin jämät ja kaksi tomaattia, josta olin poistanut kannan ja lohkonut. Kuorista ei tarvitse murehtia, ne irtoavat kastikkeen kypsyessä itsestään ja ovat helposti poistettavissa joukosta. Anna kastikkeen kiehua kokoon noin. 20 minuuttia ja lisää sitten pieni loraus sherryviinietikkaa. Mausta suolalla ja pippurilla ja tarjoile perunoiden kera.


Paista perunat kullanruskeiksi ja rapeiksi joko pannulla tai uunissa.  Valuta talouspaperin päällä, ripottele päälle suolaa ja tarjoile kastikkeen kanssa. Jotkut tarjoilevat lisänä myös aiolia. Itse en.



Täytetyt taatelit





14 taatelia
4 siivua serranokinkkua 
(tai muuta ilmakuivattua sorttia tai pekonia)
1 reilu rkl tuorejuustoa
1 ison tai 2 pienen paahdetun valkosipulin kynnen tahna
1 tl barbecue- kastiketta
1 rkl kevätsipulia/ ruohosipulia
suolaa, pippuria






Poista taateleista kivet ja halkaise pituussuunnassa täyttämistä varten- älä siis leikkaa niitä kokonaan halki. Sekoita täytteen ainekset ja täytä taatelit. Pursotinpussi on helpoin ja sisäsiistein keino. Leikkaa käyttämäsi kinkkusiivut koosta riippuen joko puoliksi tai neljään osaan ja kääri taatelit niihin. Kiinnitä siivut paikoilleen cocktail-tikun avulla. Paista 200 asteessa kunnes kinkku rapsakoituu, 5-7 minuuttia.

Lisäksi varaa tarjoiluun olutta. Määrä riippuu siitä, kumpaa joukkuetta kannatat ja kuinka paljon ne ovat häviöllä...

4 kommenttia :

  1. Eipä taida ehtiä peliin keskittyä, kun tarjoilut vievät kaiken huomion :P

    VastaaPoista
  2. Hih, näillä eväillä jaksaisin minäkin katsoa (ehkä) kokonaisen fudismatsin! Ei oo mussa penkkiurheilijan vikaa nimittäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no eipä tarvi olla täälläkään enään tänä vuonna- siihen katkesi Englannin poikien matka (taas...) :-(

      Poista