keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Turkin-matkailua kuumailmapallossa


Edellisen kerran Espanjaan pyrkiessäni ja lentoja etsiessäni Herrasmiehen ehdottama halvin vaihtoehto olisi sisältänyt koneenvaihdon (ja 10 tunnin odotuksen keskellä yötä) Istanbulissa. Mikäs siinä- onhan Turkki hieno maa ja Istanbul ehdottomasti yksi lempikaupunkejani maailmassa mutta... ei se nyt ehkä ihan tuon arvoinen ole.

Muutama vuosi sitten ystäväni sai pelkäämämme diagnoosin: kyseessä oli sittenkin syöpä eikä mitään ollut enään tehtävissä. Se oli juuri sellainen oppitunti elämän lyhyydestä, joka pitäisi muistaa koko loppuelämänsä. Minä päätin tuolloin lopettaa asioiden lykkäämisen ja toteuttaa unelmani lentää kuumailmapallolla Kappadokiassa. 
Ensin piti tarkistaa Googlesta, että missä ihmeessä se Kappadokia sitten on. No Turkissahan se. Niinpä kiersin Turkkia muutaman viikon, teemana sanoa kyllä kaikelle (kohtuun rajoissa - valkoiseen orjakauppaan ja huumeiden salakuljetukseen ei vakaumukseni ihan olisi riitttänyt). 

Niinpä Istanbulin ihmeiden jälkeen matkasin kuumailmapalloilemaan Kappadokiaan,  joka benji-hyppyni jälkeen kehittämäni korkeanpaikankammon seurauksena oli vähintäänkin jännittävää.  Myös sen vuoksi, että vastuuvapautuslomakeen täytettyämme kuulin joltain toiselta juuri edellisellä viikola tapahtuneesta onnettomuudesta...

Sitten tie vei sukeltamaan Kusadasiin ja riippuliitämään Pamukkaleen. Reissu oli huikea ja täynnä hienoja muistoja, mutta se Kappadokia teki kyllä lähtemättömän vaikutuksen.

Petran lisäksi Kappadokia on sellainen paikka, jossa en ole voinut kuin ihmetellä, onko sitä enään planeetta Maan päällä laisinkaan- niin surrealistinen se paikka oli. Mutta suosittelen ehdottomasti, etenkin Göremen ympärystä.  Niille, joilla allekirjoittaneen lailla on tapana päätyä reissuiltaan kotiin matto kainalossaan, suosittelen kilimejä, jotka Turkissa ovat upeita.

Ja vaikka muuten välttelen kristinuskon kannalta merkittäviä nähtävyyksiä kuin ruttoa, niin Göremestä löytyvät kiveen kaiverretut kappelit ja mm. vainottujen kristittyjen piilopaikkoinaan käyttämät luolat ovat vaikuttavia.


Jotkut Kappadokian luolista ovat kuulemma pysyneet asuttuina vielä viime vuosisadalle. Sittemmin useista on kunnostettu hotelleja, joissa yöpyminen on ainutlaatuinen kokemus.

8 kommenttia :

 1. Todella upean näköinen paikka. Huh,paikka joka pitäisi nähdä paikan päällä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no joo-o. ja Petra kans. Ja Nerja, josta kuvia piakkoin. On se ihmeellinen paikka tämä meidän planettamme...

   Poista
 2. Hieno kuva kuumailmapalloista! Ja upeita paikkoja. Jos tässä joskus innostutaan matkustelemaan, niin juuri tuollaiset kohteet kiinnostavat.:) Joskus nuoruudessa olen myös haaveillut kuumailmapallolennosta, benji-hypystä, laskuvarjohypystä jne., mutta nyt ei enää uskallus riittäisi. Nuorena ei ollut korkeanpaikankammoa, nyt hyvä jos uskaltaa tuolille nousta.;D Kai olen juuri siinä iässä, kun alkaa tajuamaan, ettei täällä ikuisesti eletä, ja alkaa vähän kuolemanpelko kalvamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. omat kuvani eivät todellakaan tee oikeutta tuolle paikalle- sen verran hieno se oli. ja noista aktiviteeteista... jälkeenpäin ne tuntuvat aina hyviltä ajatuksilta ja sitä on tyytyväinen siitä, että sai ne tehtyä, mutta itse tilanteessa siltä ainakin itsestä vain harvoin tuntuu :-) terve järki sanoo, että tyhmäähän se on, juosta vuorenharjanteelta alas. tai astua alas tyhjyyteen vain joku nilkaan köytetty remmi turvana. tai hengittää veden alla. ja etenkin kaikki korkeita paikkoja edellyttävät harrastukset jätän vastaisuudessa ihan suosiolla väliin :-)

   Poista
 3. Upeat kuvat! Ja nuo matot, ottaisin jokaisen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne matot... ne kilimit on kyllä ihania. Mukaan lähti lopuulta Istanbulissa teettämiäni tyynynpäällisiä Egyptistä roudaamani maton kaveriksi...

   Poista
 4. Upeita kuvia! Minä olen ollut Turkissa vain siellä lentokentällä,mutta vähemmän kuin tuo 10 tuntia;D Ja tosiaankin,elämä kannattaa elää täysillä jos vaan voi,sillä koskaan ei tiedä mitä voi tapahtua..

  VastaaPoista
 5. Aika huikeaa maisemaa! Turkki on vielä kokonaan käymättä..

  VastaaPoista