lauantai 16. maaliskuuta 2013

Mustekalamakkaraa

Tänä vuonna olen jo onnistunut epäonnistumaan tipattomassa tammikuussa ja hiilarittomassa  helmikuussa. Tämä kuukausi olisi voinut olla vaikka makkaraton maaliskuu. Vaan eihän siitäkään mitään olisi tullut.

Kuten olette ehkä kuvieni perusteella jo oivaltaneet, minä rakastan lihaa. Lomillamme Herrasmies ottaa kuvia ihmiskunnan merkittävää kulttuuriperimää edustavista kohteista ja minä... minä liimaan nenäni (ja objektiivini) lihakauppojen ikkunoihin, ihastellen... makkaroita.

Makkara vaan on parhaimmillaan jotain ihan mahtavaa. Silloin, kun lihan määrästä (ja laadusta) ei tingitä, niin minuahan viedään kuin pässiä narusta. Tai lammasta teuraaksi. 

Herrasmiehellä on talo Englannissakin, todellisissa Emmerdale-maisemissa. Kylän lihakauppa on yksi parhaita koskaan kokemiani ja makkaroissa löytyy. On perinteisiä possumakkaroita ja cumberlandeja (ehkä parhaat aamiaismakkarat), mutta on myös kanaa inkiväärillä ja sitruunaruoholla ja chilimakkaroita. Ja kaikki täyttä lihaa- ei ole jauhoista ja teurasjätteistä tietoakaan.

Helsingissä pyhiinvaelluskohteeni on Hakkaraisen makkaraiset Hakaniemen hallissa. Heidän tuoremakkaravalikoimansa ovat kaupungin paras. Ehkä jopa koko maan...?

Olisihan se hienoa omia makkaroita pyöräytellä, mutta ei sellaiseen riitä allekirjoittaneella taidot eikä keittiön varustelutaso. Joten tyydyn täyttelemään noita mustekalojani.

Näitä on tehty meillä niin tunisialaisittain mustekala-pinaattitäytteellä, katkarapu-, kuin chorizo- täytteellä. Tällä kertaa mentiin Gangnam stylellä. No ei, mutta aasialaisin vivahtein kuitenkin. Koska itse täyte on kookoshiutaleidenkin vuoksi aika kuivaa, kannattaa tähän käyttää rasvaisempaa possujauhelihaa. Tai sikanautaa. Vaan toimivat nämä toki naudallakin. Siinä tapauksessa kannattaa ehkä lisätä pari teelusikallista tomaattisosetta antamaan massalle hieman lisää kosteutta.

Ja jos mustekala ei kiinnosta, niin toki tuosta massasta voi pyöritellä ihan tavallisia lihapulliakin!

Parhaiten näihin käyvät calamari pequeñot, eli sellaiset pienet. Kokoa niillä on n. 10 cm x 5 cm. Ostan niitä yleensä kerralla isomman satsin, joita sitten kotona puhdistelen. Ohjeet  mustekalan perkaamiseen löytyvät täältä.

Näihin tarvitaan ehjiä tuubeja, mutta eivät ne muutkaan hukkaan mene. Pakastan ne (ja lonkerot) myöhempää käyttöä, marinoitua äyriäissalaattia tai tunisialaisia, mustekalalla täytettyjä mustekaloja varten.

6 kappaletta

6 puhdistettua pientä mustekalatuubia
150 g jauhelihaa
2 rkl silputtua korianteria
(koska nämä kypsennetään, ovat nämä oiva keino käyttää ne varretkin.)
1 reilu rkl ruoho- tai kevätsipulia hienonnettuna
1,5 rkl limenkuorta
1 iso valkosipulin kynsi hienonnettuna
1 tl raastettua inkivääriä
1 pieni chili (säätele määrää chilisi tulisuuden mukaan)
1,5 tl kookoshiutaleita
1,5 tl soijakastiketta

Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi. Anna maustua hetken. Muotoile massasta kuusi pötkylää, näin ne on helpompi täyttää. Taputtele mustekalatuubit kuiviksi ja täytä massalla. Auttele vähän sormella, että menevät ihan perille saakka. Älä ahda liian täyteen, sillä nämä pienokaiset pullistuvat kypsennettäessä ilmapallon lailla.

Mustekalamakkarat ennen...



Sulje tuubien suut cocktail- tikuin, pirskottele öljyllä ja paista grillissä tai parilapannulla n. 2 minuuttia/ puoli. Ennen paistamista kannattaa tökätä reikä täytettyyn tuubiin cocktai- tikulla, jotteivat ne sitten räjähtele ikävästi pitkin keittiötä.


...ja jälkeen grillin


Tänään nämä nautitiin minttuisen (omasta pihasta- tottakai!) kurkkusalaatin kera

1 pienehkö kurkku 
kourallinen silputtua minttua
n. 1/2 limen mehu
ripaus valkosipulijauhetta
toinen samanlainen inkivääriä
suolaa

Halkaise kurkku ja poista vetinen keskiosa teelusikalla. Suikaloi kurkku pitkittäin mandoliinilla tai kuorimaveitsellä. Sekoita suikaleet muiden ainesten kanssa ja anna maustua ja pehmetä hetken.



4 kommenttia :

  1. Harmi kun näitä herkkuja on liian harvoin täällä saatavilla. Näyttää nii hyvältä

    VastaaPoista
  2. Tulipa kivat makkarat;D Minähän en syö lihaa joten makkaratkin ovat jääneet mutta Tel Avivissa on pari sellaista söpöä makkarakauppaa että niihin on joskus pakko mennä sisälle vaikkei makkaraa syökään.Talvisin ostan aika usein noita pieniä calamareja,mutta yleensä teen ne aina "a la plancha" vaikka joskus voisi hyvinkin kokeilla tuollaisia täytettyjäkin.(tosin ilman jauhelihaa;D)

    VastaaPoista
  3. Kivan näköisiä makkaroita.:) Olen joskus tehnyt itse kalamakkaraa, ja taas vähän tekisi mieli tehdä, kun pakastimessakin on talven kalasaalista runsaasti. Jotain lihamakkaraakin olisi joskus mukava kokeilla miehelle tehdä. Aika työlästä ja aikaa vievää makkaran tekeminen on, mutta on se hienoakin tehdä ihan oman maun mukaiset.:)

    VastaaPoista