perjantai 8. maaliskuuta 2013

Fava-papuja ja Istanbulin ihmeitä

Istanbul on kyllä ihmeellinen paikka. Ja siellä pitää ihmisen ainakin kerran elämässään käydä.
Topkapi- palatsi, Galatasarayn matsi, risteily Bosphoruksen saarilla, Basilikan vesisäiliö, Hagia Sofia, Sininen Moskeija,  Suuri bazaari, maustebazaari... Näkemistä riittää.

Mutta joskus kannattaa uskoa siihen "jos jokin näyttää liian hyvältä ollakseen totta"- vaistoonsa. Se puolen kilon paaleissa järkyttävään halpaan hintaan myytävä sahrami ei useimmitenkaan todellakaan ole sahramia.Turkin reissun "kaikkea pitää kokeilla"- teemaa toteutettiin myös ruokapöydässä. Lampaanaivoista ja minusta ei todennäköisesti koskaan tule ystäviä. Myöskään pötsiä en tule missään muodossaan kaipaamaan. Toinen toistaan makeampien baklavien ystäviä Turkki puolestaan hemmottelee niin, että se hammaslääkäriaika kannattaa varata jo ennen lähtöä...


Ruoan perässä matkustaville ehdoton osoite Istanbulissa on torien lisäksi kuitenkin Nevizade Sokak, pieni katu täpötäynnä meze-ravintoloita. Ja näiden makujen muistoissa mentiin tänään.  

Yksi suosikeistani turkkilaisissa meze-menuissa on börek, pinaatilla ja fetalla täytetty filotaikinarulla. Jossain Nevizaden syövereissä ihastuin myös favaan, härkäpavuista tehtyyn pateeseen, joka hämmensi tillinkäytöllään, mitä en olisi ihan heti turkkilaiseen keittiöön yhdistänyt. Sen kuuluu olla leikattavan jähmeää, mutta omani ei jähmettynyt. Siihen ei selvästikään kannata lisätä yhtään vettä soseutusvaiheessa. Joten siitä tuli siis dippiä. Yritämme tätä siis ehkä joku toinen kerta. Toisilla hermoilla...

Fava:

3,5 dl kypsiä ja kuorittuja härkäpapuja
1 pieni sipuli hienonnettuna
1 tl sokeria
1 rkl öljyä
1,5 tl tilliä
0,5 tl valkosipulijauhetta
suolaa, valkopippuria

Löytämissäni ohjeissa käytettiin aina kuivattuja papuja- ehkä menin vikaan jo siinä? Itse käytin pakaste-altaasta löytyneitä papuja, jotka kuorin ja kiehautin  ja freesasin muiden ainesten kanssa. Sitten soseutin sen, lisäsin mausteet ja (ilmeisen virheellisesti) n. 1 dl keitinvettä saavuttaakseni tahnamaisen koostumuksen. Annoin sen levätä yli yön jääkaapissa, mutta ei siitä mitään pateeta tullut. Söin sitten leivän kanssa vähän oliiviöljyllä notkistettuna. Oli se kyllä sen makuista mitä muistinkin se olevan. Ja erityisen hyvää niiden  väärästä kuminasta tehtyjen näkkäreiden kanssa.  

Vinkki: koska papujen oma maku on niin hento eikä tässä muutenkaan käytetä niiden maun tyrmääviä, vahvoja mausteita, kannattaa tähän valita kevyemmän makuinen oliiviöljy. Myös sen liian ruohoinen tai vahva maku helposti tulee muuten liian hallitsevaksi.


4 kommenttia :

 1. Minäkin olen ihan Istanbul-tunnelmissa - tosin en kaupungissa ole koskaan käynyt, mutta luin ihanan kirjan...

  VastaaPoista
 2. HIenoja kuvia taas:) Fava-papuja (nyt niitä alkaa jo olla toreilla) yleensä marinoin,mutta tahnaankin olisi kiva kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no nämähän ovat ajalta ekk - Ennen Kunnon Kameraa. Voi millaisia kuvia sieltä saisikaan tällä nykyisellä... :-/

   Poista