lauantai 30. maaliskuuta 2013

Sabayon

Sabayon, Zabaglione, viinivaahto... rakkaalla lapsella on monta nimeä. Jos vaikka marenkeja tehdessä on jäänyt ylimääräisiä keltuaisia ihmettelemään ja käyttötarkoitusta etsimään, niin tässäpä yksi. Joka on myös loistava tapa käyttää ylijäänyt viini (olen kuullut, että joissain talouksissa sellaistakin tapahtuu). Perinteisesti tähän käytetään makeaa (valko)viiniä, mutta olen kuullut myös versioista kuohuviinillä. Itse käytin tähän roséta, joka antaa ihanan hennosti marjaisen maun. Käyttämäsi viinin makeudesta riippuen tuota sokerin määrää voi sitten säätää.

Tähän käyvät mitkä tahansa marjat, mutta itse olen jotenkin tykästynyt punaisiin. Tänään käytin mansikoita. Mutta esimerkiksi grillatut persikat (vadelmien kanssa) voisivat olla toinen kokeilemisen arvoinen yhdistelmä. Oooh, ehkä jopa rosmariinin kanssa?

Tämä on myös hyvä keino käyttää pakastemarjat pakasteen pohjalta ennen tuoreiden marjojen kautta. Mikäli käytät tuoreita, kannattaa ne hunnuttaa sokerilla (ja vaikka haluamallasi liköörillä kuten Cointreaulla) ja jättää mehustumaan vajaaksi tunniksi.

Neljälle

3 keltuaista
3 rkl sokeria
3/4 dl rosé-viiniä
1/4 tl appelsiininkuorta
1 tl appelsiinimehua

Kuumenna vettä kattilassa ja aseta kulho sen päälle niin, ettei se kosketa itse vettä vaan saa lämpöä ainoastaan höyrystä (Tämän päivän kantapään kautta- kokkikoulun opetus: tarkista että käyttämäsi kulho on varmasti kuumuutta kestävä. Omani ei ollut...) 


Laita ainekset kulhoon ja vatkaa koko ajan. Kun seos on kuohkeaa ja ainakin kaksinkertaiseksi kasvanut, on se valmista. Tarjoile joko marjojen tai hedelmien kanssa.

Halutessaan sen voi myös gratinoida grillivastuksen alla (varmaan voisi käyttää myös sitä liekitintäkin...?) 1-2 minuuttia - tarkkaile kuitenkin koko ajan ettei se kärähdä.
4 kommenttia :

  1. Ihana jälkkäri! Sabayon onkin ollut pitkään kokeiltavien listalla.

    VastaaPoista
  2. Minullakin tämä on ollut kokeiltavien listalla varmaan jo vuosia - ehkä minä vielä jossain vaiheessa saan aikaiseksi. Näyttää tosi herkulta.

    VastaaPoista