tiistai 26. maaliskuuta 2013

Maa konkurssin partaalla


Ennen kotiinlähtöä löysimme itsemme Malagassa keskellä mielenosoitusta, jossa vastustettiin korruptiota ja pankkien toimintaa. Se muistutti (taas kerran) siitä, että rakkauden, kokkaamiseni ja ylellisten raaka-aineiden ihastelun täyttämä kupla, jossa Espanjassa elän, on juuri sitä: kupla.

Sen ulkopuolinen todellisuus on kuitenkin jotain paljon vähemmän kaunista.

Lamalle ei näy loppua. Viime vuonna Espanja joutui turvautumaan EU:n yli 100 biljoonan euron tukipakettiin. Työttömyys ja köyhyys täällä kasvavat ja tulevaisuus on parhaimmillaankin epävarmaa. 
Englantilaisilla TV- kanavilla pyörivät uusinnat vuosien takaa hehkuttavat vielä halpoja kiinteistöjä ja ovat täynnä ihmisiä, jotka pää lupauksista pyörällään ottavat riskin jahdatessaan sitä unelmaansa elämästä auringossa. 

Sen unelman perässä muuttaneista tuttavistani vain muutama on jäljellä - usealla se on tullut pakon edessä päätökseen. Jollain se elämä täälläkin on rahoitettava. 

Kiinteistökupla on puhjennut jo aikaa sitten. Kaikkialla näkyy myytävänä- kylttejä. Rannikko on täynnä kokonaan keskenjääneitä kohteita, joille ostajia ei löytynyt - ei, vaikka isoissa mainoskylteissä lupaillaan 100-prosenttista lainarahoitusta, mikä jopa allekirjoittaneen taloudellisesti edesvastuuttomaan korvaan särähtää. Onko se mikään ihme, että maan talous tässä jamassa on...?

Firmoja ajautuu päivittäin konkurssiin, yhtenä viimeisimmistä Miss Espanja- kisan takana oleva organisaatio. Viime vuonna kisaa ei ollut edes rahaa järjestää.

Tämä maan talous on vielä huonommassa kunnossa kuin omani. Minunkin tieni tulee pian viemään takaisin Suomeen joksikin aikaa - töiden perässä. Ikävä tänne on jo nyt. Ei se raha toki onnea tuo... mutta aika paljon lähemmäs se vie.

2 kommenttia :

  1. Surullista että tuohon on päädytty Espanjassa (ja muuallakin Euroopassa) Muistan miten ihmettelin viime reissullani Espanjassa 6 vuotta sitten sitä rakentamisen laajuutta. Joskus huvikseni katselen myytävien asuntojen ilmoituksia Espanjassa ja mietin,että jos möisin tämän asuntoni täällä ja ostaisin sieltä,niin rahaa jäisi vielä yli....mutta muut jutut sitten.Pitää vain toivoa,ojala!että tilanne muuttuu lähitulevaisuudesa Espanjalle ja muillekin.

    VastaaPoista
  2. Joo... ne, jotka sen palan unelmaansa ostaneet, taistelevat nyt päästäkseen siitä eroon, mutta asunnoista ei vielä pitkään aikaan tule saamaan omiaan takaisin. Mutta parempaan mañanaan sitä vain on uskottava :-)

    VastaaPoista