tiistai 14. maaliskuuta 2017

Purpur Helsinki - makumatka Georgiaan


* * * 

Ravintola Purpur tarjoaa hullunkurisen sisustuksen saatteleman maistuvan makumatkan Georgian ja Kaukasuksen keittiöihin.

* * * 


Kävin joku aika sitten juhlistamassa itänaapurissa supersuosioon nousseen näyttelijän; Kaukasusta pitkin ja poikin kulinaristiretkeilleen Ville Haapasalon syntymäpäiviä hänen Purpur-ravintolassaan.



Andalusian auringossa_ruokablogi_ravintola Purpur_Helsinki


Korkeavuorenkadun ja Richardinkadun kulmassa sijaitseva Purpur on hilpeä sekoitus eriparituoleja, muovihedelmiä, samovaareja, värejä ja hullunkurisia; iloisesti kitschin puolelle ryöpsähtäviä yksityiskohtia. 


Andalusian auringossa_ruokablogi_ravintola Purpur_Helsinki


Omistaja Ville Haapasalo on näkyvästi mukana paikan markkinoinnissa: miehen naama komeilee niin ravintolan nettisivuilla kuin seinille kehystetyissä valokuvissa. 

Kyse ei kuitenkaan ole pelkästään keulakuvana toimimisesta,vaan Haapasalo on aktiivisesti mukana koko operaatiossa ja löytyy yleensä Helsingissä ollessaan ihan paikan päältä. 


Andalusian auringossa_ruokablogi_ravintola Purpur_Helsinki


"Jos minä olen 15 vuotta omasta ravintolasta haaveillut, niin olisihan se kummallista etten olisi sen toiminnasta kiinnostunut", Haapasalo hymähtää. Haaveissa olisi kuulemma avata Helsinkiin muutakin Kaukasuksen kulinaarista antia esittelevä ravintola. 

(Oi, kunpa se olisi Uzbekistan!)

Haapasalon rempseä huumori rehevöittää myös ruokalistaa: esimerkiksi pelmenien kerrotaan olevan hänen keksintönsä, joka sai syntynsä miehen juostessa susia karkuun Siperiassa (!)

Viinilistan antimien pääpaino on viininviljelyssä pitkät perinteet omaavassa Georgiassa ja maan natiivirypäleissä, jotka molemmat ovat itselleni yhä varsin tuntemattomia. 

Valkoinen Tbilvino Rkatsiteli (7€/ 9€/ 39€) oli hennossa yrttisyydessään ja kuivassa mausteisuudessaan positiivinen uusi tuttavuus. Samalta; Kakhetin viinialueelta peräisin oleva punainen Askaneli Mukuzani (9€/ 11€/ 52€) puolestaan yllätti pehmeydellään. 

Varsin helposti juotavia lähestyttäviä molemmat.



Andalusian auringossa_ruokablogi_ravintola Purpur_Helsinki


Georgialaisen keittiön ehkä tunnetuinta antia (ja oma suosikkini) ovat khinkalit (12€), eli taikinakuoreen leivotut mausteiset lampaanjauhelihanyytit. 

Mehevää ja ah, niin hyvää. 


Andalusian auringossa_ruokablogi_ravintola Purpur_Helsinki


Toinen tunnettu georgialaisherkku on hatsapuri, eli juustoa tihkuva kuohkea leipä (12€). 

Hyvää hatsapuri on täälläkin, mutta koostumukseltaan kummallisen ohut eikä pärjää esimerkiksi Fredrikinkadun Pikku Georgian tuotoksille.  


Andalusian auringossa_ruokablogi_ravintola Purpur_Helsinki


Haapasalo myöntää, ettei ruoka välttämättä ihan autenttista olekaan,vaan heidän tulkintansa Villen lukuisista Georgiaan ja muualle Kaukasukselle suuntautuneista matkoista. Työlupavaikeuksista johtuen ei keittiöstä tällä hetkellä löydy esimerkiksi georgialaista henkilökuntaakaan. 

Tarjonta antaa joka tapauksessa mahdollisuuden tutustua makuihin ja ruokalajeihin, joihin Suomessa valitettavan harvoin törmää, kuten tsihirtmaan (12€), happamuudellaan hurmaavaan kanaliemeen, jonka maanläheinen mausteisuus on yllättävänkin lähellä Lähi-idän keittiön makumaailmaa.


Andalusian auringossa_ruokablogi_ravintola Purpur_Helsinki


Toinen omaperäisyydessään ihan ehdottomasti suositeltava annos on Kuchmachi (25€); niinikään Lähi-itää henkivä sisäelinpaistos. 

(Ruokalistalla kerrotaan, että Kaukasuksella uskotaan sisäelinten terveysvaikutuksiin niin voimallisesti, että ravintolan mielestä annoksesta pitäisi saada Kela-korvausta!) 

Jos muuten tykkää tästä, tulee rakastamaan kirjastani löytyvää reseptiä syyrialaisiin kananmaksoihin!


Andalusian auringossa_ruokablogi_ravintola Purpur_Helsinki


Sain kutsun tulla tutustumaan Purpurin uusittuun ruokalistaan ajan kanssa, joten tartuin tarjoukseen myös Georgiassa asuneen Göteborgaren kanssa. 

Ravintola on yleisönsä löytänyt: lauantai-iltana seitsemältä paikka oli ihan täynnä ja pöytien lomassa sukkuloi myös pipopäinen Haapasalo. 

Borjom, tuo georgialainen omaleimaisen täyteläinen mineraalivesi oli suureksi suruksemme päässyt loppumaan. Harmi. 


Virittäydyimme treffi-iltamme tunnelmaan Purpur-martinin (9 €) sekä Purpur-tonicin (11 €). Molempiin käytetyt yrtit antoivat niille vähän odotettua kitkerämmän twistin, mutta viihdyttivät kummasti seuratessamme aitiopaikalta naapuripöydän pariskunnan keskenään varsin eläväisellä retoriikalla toisilleen selostamaa kuvausta edellisen illan tapahtumista.

Ah, tuota nuorta rakkautta. 


Andalusian auringossa_ruokablogi_ravintola Purpur_Helsinki


Nostalgiahuuruissaan munakoisoon Georgianaikoinaan ihastunut seuralainen päätyi aloittamaan illallisen grillatulla munakoisolla, tomaatilla ja sulugunijuustolla (10€). 

Simppeliä ja hyvää. 


Andalusian auringossa_ruokablogi_ravintola Purpur_Helsinki


Oma valintani; kharcho (pitkään haudutettua naudan lapaa, riisiä ja vihreitä papuja; 13€/ 20€) oli mausteisessa täyteläisyydessään juuri sitä, mitä keuhkoputkentulehduksen raatelema kurkkuparkani kaipasikin. 


Andalusian auringossa_ruokablogi_ravintola Purpur_Helsinki

Seuralaisen pääruokavalinta oli ollut selvä jo ennen ravintolaan saapumista. "Kai siellä shashlikia saa"? tiedusteli jo hän menomatkalla. "Georgiassa syötiin aina shashlikia. Mihin tahansa menitkin, shashlikia. Kaikkialla shashlikia."  

Ehkä se on hieman autisti? Tai ehkä se vain tosissaan tykkää sanasta "shashlik"?

Ja olihan sitä; shashlikia. 

Otimme härkää (muut vaihtoehdot ovat possu, kana ja vege), joka olikin erinomaista (27€). Kaveriksi otimme niin pähkinäkastiketta , valkosipulijogurttikastiketta kuin mausteista tomaattikastiketta (kaikki kastikkeet á 3€). 

Plussaa reippaasta tuoreiden yrttien ja granaattiomenansiementen käytöstä, mutta illan isoin miinus kosahti lautasen reunalla kököttävästä "leivästä".

Ruokalistan mukaan se oli lavash-leipää (ympäri Kaukasusta syötävää, alunperin Armeniasta kotoisin olevaa pehmeää ohutleipää), mutta sen muovikelmumaisen rakenteen ja mitäänsanomattoman maun perusteella voisin pettymyksekseni vannoa sen olleen kaupan vakuumipakattuja valmistortilloita. Varsin tympeä yllätys.


Andalusian auringossa_ruokablogi_ravintola Purpur_Helsinki


Itse päädyin tarjoilijamme suosituksesta tefteleihin; yrttisessä tomaattikastikkeessa tarjoiltuihin lammaspalloihin (21€), joita seuralainenkin uskaltautui lopulta maistamaan, kunhan olin häntä tarpeeksi vakuutellut. 

"Lamb meatballs, not lamb balls".  

(Georgiassa kun ei voi kuulemma aina tietää, mitä lihaa siinä lautasella onkaan.)


Andalusian auringossa_ruokablogi_ravintola Purpur_Helsinki


Göteborgaren jälkiruoasta (10€) löytyi sultanahilloketta, jäätelöä ja uunissa paahdettua kvitteniä. 

"Ei liian makeaa. Maistuu ihan omenalta", oli seuralaisen arvio tuosta päärynän sukulaisesta. 


Andalusian auringossa_ruokablogi_ravintola Purpur_Helsinki


Oma jälkiruokani; saksanpähkinäpannacotta (11€) oli helposti yksi illan vahvimmista esityksistä. 

Koostumus vältti onnistuneesti pannacottia yleensä riivaavan turhan liivatteisuuden ja täyteläisyydestään huolimatta siinä oli pashan mieleen tuovaa raikasta happamuutta. 


Andalusian auringossa_ruokablogi_ravintola Purpur_Helsinki


Viineineen (pullo Mukuzania) illalliselle kertyi hintaa 173€. Kaiken kaikkiaan hauska uusi tuttavuus.

Onko Helsingin georgialaisravintoloiden anti jo teille tuttua? Mikä on oma suosikkinne? 


* * * 

Ravintola Purpur
Richardinkatu 4
00120 Helsinki

p. 010 229 4016

* * * 

* Yhteistyössä Ravintola Purpur

_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


Andalusian auringossa_kulinaristiretkia Jerezista Jerusalemiin_sfiha         


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!

Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

46 kommenttia :

  1. Ihanan värikästä:) En tiedä jos täällä tulit huomanneeksi että georgialaisia ravintoloita on aika montakin,kiitos täällä olevien georgialaisten. Mulle se on vähän liian lihavoittoinen mutta löytyy sieltä kyllä kasvisjuttujakin.Itse asiassa hyvin suosittu Nanuchka georgialainen rafla+baari Tel Avivissa muuttui georgialaiseksi vegaaniraflaksi pari vuotta sitten kun omistaja Nana jätti lihat pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. rakastan georgialaista safkaa! joo, teillä on kyllä ihana runsaudensarvi ihan kaikkea <3

      Poista
  2. Oi, onpa ihanan näköinen ravintola! Ja herkullisen näköisiä ruokia. Viiskulman Pikku-Georgia on tuttu ja mieluinen, mutta taannoin käytiin ystäväpariskunnan kanssa illastamassa Sörkan Georgia Housessa, ja se oli kyllä pienoinen pettymys. Tai oikeastaan aika iso pettymys. Meidän varaus oli hukassa, sitten meille löytyi pöytä alakerran erittäin epäviihtyisästä lisähuoneesta, tarjoilu oli erittäin kiireistä, punaviini loppui (siis voitko kuvitella, koko ravintolasta loppui punaviini!) ja lasku oli liian suuri varsin konstailemattomaan ruokaan nähden. Ei kiinnosta mennä uudelleen, mutta täytyypä käydä täällä Purpurissa, rakastan nimittäin georgialaista ruokaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. voi hitsi - Georgia Housesta en olekaan vielä kuullut mitään arvioita eikä sinne saakka ole vielä tullut itselläkään mentyä. Pikku Georgia on kyllä ihana, mutta kaikki on aina loppuunmyyty :-)

      Poista
  3. Minäkin heti bongasin ihanat värit ja todella viihtyisän oloinen ravintola. Juotava viini kuulosti myös aikas maukkaalta :D Sisäelinsoppa tosin voisi hieman kakisuttaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. minä taas rakastan sisäelimiä ja toivoisin että muutkin löytäisivät niiden ihanuuden 😆

      Poista
  4. Simppeliä ja hyvää. Kuulostaa ihan minun jutulta!
    Heilahti (pitkälle) listalle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rakastan Kaukasuksen keittiöitä eikä niiden tarjonta ole Suomessa kovinkaan hyvin edustettu. Siksi otan jokaisesta mahdollisuudesta ilon irti :-)

      Poista
  5. Nyt taitaakin Helsingissä olla pieni Georgia-buumi kun suht tuoreita paikkoja on useampia.. Itse en ole ehtinyt vielä vierailemaan yhdessäkään, mutta kiinnostaa kyllä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ihanaa että onkin - haaveilen parhaillaan Kaukasuksen kiertueesta <3

      Poista
  6. Ei ollenkaan hassumpi kattaus - saattaisi maistua esim juuri nyt, mutta pahuksen välimatka :)

    VastaaPoista
  7. Nälkähän tässä tuli tätä lukiessa ja näitä kuvia katsellessa. Täytyy laittaa tämä(kin) ravintola listalleni, jolla Pikku-Georgiakin on jo kauan aikaa odotellut vierailua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla että meitä gruusialaisgurmeen ystäviä on enemmänkin :-)

      Poista
  8. Tämä pitää laittaa ns. korvan taakse. Tiedän kuitenkin niin paljon etukäteen, koska olen Hesaan tulossa, että voi helposti varata pöydän haluamalleenn illalle. On varmasti suosittu paikka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. vaikuttaa kyllä yleisönsä löytäneen ja miksi ei - sijaintikin on sopivan keskeinen!

      Poista
  9. Mä olin jo ehtinyt ihan unohtaa, että tämä ravintola on pitänyt päästä Helsinkiin koittamaan! En ole käynyt Georgiassa, mutta syönyt Kazakhstanissa georgialaisissa ravintoloissa ja hyvää oli!

    VastaaPoista
  10. Tässä jokin aika sitten, kun oltiin menossa Purpurin kulman takana sijaitsevaan tuttuun kreikkalaiseen, päätettiin että täytyy tätä georgialaistakin kokeilla. Tämän luettuani päätin, että se tapahtuu heti seuraavalla kerralla, kun on mahdollisuus syödä hyvin Helsingissä. En tiedä tuon maan keittiöstä mitään, joten khinkalit ja hatsapurit on kaikki uutta. Odotan mielenkiinnolla!

    VastaaPoista
  11. Jaa, äsken en tiennyt olevani georgialaisen ruuan fani. Mutta se oli ennen kuin luin tämän...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. sanos muuta <3 lisää kaappigruusialaisia tämä maailma tarvitseekin :-)

      Poista
  12. Pihkura, en ole käynyt täälläkään, vaikka to eat -listalla onkin. Josko kesälomalla ehtisi (näin olen sanonut jo noin 100 ravintolan kohdalla, tulee kiire!), vaikuttaa superhyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. teille on tulossa varsin kiireinen ja ravintoloidentäyteinen kesäloma :-)

      Poista
  13. Tuo sisäelinpaistos oli oma suosikkini, tykkään maksasta muutenkin, joten osui ja upposi!
    Mielenkiintoinen ravintola, pitäisi päästä uudestaan : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. se oli niin mun suosikkini <3 Tai no, ei ole khinkalin voittanutta <3

      Poista
  14. Georgialainen ruoka on kiinnostanut Georgian matkamme jälkeen mahdollisesti myös Helsingissä nautittuna, mutta emme toteutukseen asti ole vielä päässeet. Julkkisten, etenkään ihan muulla alueella osaamistaan näyttäneiden, ravintolahankkeet kuullostavat kyllä aina vähän korneilta, joten ehkä valitsemme sitten kuitenkin sen Pikku Georgian :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tiedän mitä tarkoitat- Haapasalo vaikuttaa onneksi aidosti innostuneelta Kaukasian keittiöistä <3

      Poista
  15. Nyt täytyy myöntää, ettei georgialainen ruoka ole vielä tullut tutuksi (eikä ainakaan täällä Raumalla taida ihan heti tullakaan). Täytyy laittaa ravintolavinkki muistiin, kun seuraavan kerran oleskelen ajan kanssa Helsingissä. Hyvältä ainakin kuulostaa – ja näyttää!

    VastaaPoista
  16. Oi, kiitos, hyvä kun muistutit! Kuljin tuosta vielä muutama kuukausi sitten melkein joka päivä ohi, ja mietin, että pitäisi testata. Nyt olin unohtanut koko asian, mutta täytyypä ryhdistäytyä - tosin tämän perusteella taidan minäkin ensin suunnata sinne Pikku Georgiaan :) Kohta olen tosin lähdössä Pietariin, siellä lienee enemmänkin valinnanvaraa.

    VastaaPoista
  17. Muutama viikko sitten käytiin Duunireissaaja-Hannelin kanssa Sörnäisten Georgia Housessa. Paikka oli viihtyisä, ruoka oli osittain tosi hyvää, mutta toisaalta alkupalaksi tilattu salaatti oli outo keko vihanneksia ja läjäpäin yrttejä. Mutta seura sillä reissulla olikin kaikista parasta antia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. epätasaisuus tarjnnan tasossa on kyllä valitettavaa...

      Poista
  18. Hyvin autenttisilta näyttivät ravintolan ruoat vrt. Georgiaan, jossa tuli käytyä muutama hetki sitten. Tosin, ravintolasta kun on kyse, on esillepanoon käytetty aikaa, kun Tbilisissä annokset ovat kaikkea muuta kuin aseteltuja. ;)
    Lampaanjauhelihanyytit on namia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mikä tahansa taikinapäällysteinen lihanyytti saa sydämeni väpättämään :-)

      Poista
  19. Tämä oli mielenkiintoinen ja uusi tuttavuus. En ole itseasiassa koskaan edes kuullut koko paikasta. Pitänee mennä kokeilemaan kun joskus ollaan taasen Suomessa ajan kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helsinkiin avautuu kyllä koko ajan niin paljon mielenkiintoisia ravintoloita, että ruokamatkailija saa täällä olla melko täpinöissään!

      Poista
  20. Mmm, tän oon halunnut kokeilla, mutta ei oo vielä tullut mahdollisuutta. Jospa seuraavalla Helsingin reissulla? Hatsapuria himoitsee toinen puoliskoni jatkuvasti ja sitä pitää ainakin kokeilla. Kiitos tuosta toisestakin vinkistä, pitää varmaan tuosta Helsingin toisestakin georgialaisesta sellainen käydä sitten testaamassa. :-)

    VastaaPoista
  21. Eipä ole tuttua mutta täytyisi selvästikin korjata tilanne mahdollisimman pian :) Varsinkin lampaasta tehdyt ruuat ovat omaa herkkuani, mutta lampaan ballsit skippaisin :D :D

    VastaaPoista
  22. Oi nam! Tämä on jotenkin mennyt täysin ohi tutkasta, vaatii selkeästi korjausliikettä. Kurvista löytyy myös Georgian House-niminen ravintola, joka on ollut meidän todo-listalla tosi pitkään, mutta jotenkin on aina preferoitu muita sen edelle. Liikaa hyviä ravintoloita Helsingissä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mulla taas on se Georgia House jäänyt epätasaisten arvioiden seurauksena vieläkin kokeilemattomaksi... mutta totta on - hyvin paljon tsekkaamisen arvoisia ravintoloita Helsingissä!

      Poista
  23. Ravintola näyttää todella viihtyisältä ja annokset hyviltä. Miinusta kyllä siitä, jos annoksista löytyy kaupan valmistavaraa!

    VastaaPoista